CONTROVERSE. Klaus Iohannis, sfidat de un lider PNL care a mers la întâlnirea de la Vila Lac cu mașina care i-a adus probleme penale – FOTO

CONTROVERSE. Klaus Iohannis, sfidat de un lider PNL care a mers la întâlnirea de la Vila Lac cu mașina care i-a adus probleme penale - FOTO
Klaus Iohannis, sfidat de un lider PNL care a mers la întâlnirea de la Vila Lac cu mașina care i-a adus probleme penale / Sursă FOTO: captură Observator
Publicat: 29/05/2020, 21:37
Actualizat: 29/05/2020, 21:41

În cursul serii de marți, 26 mai, mai mulți liderii PNL s-au întâlnit cu preşedintele Iohannis şi soţia acestuia, la Vila Lac. Printre cei prezenţi la eveniment s-a aflat şi Mircea Hava, fost primar al municipiului Alba Iulia, actual europarlamentar.

Mircea Hava a ajuns la Vila Lac cu un autoturism marca Volkswagen Touareg. Maşina aparţine Poliţiei Locale Alba Iulia, iar procurorii din Alba au în lucru un dosar penal care vizează tocmai folosirea autoturismului de către Mircea Hava în interes personal, în perioada în care era primar, stiripesurse.ro.

Cum a început urmărirea penală a lui Mircea Hava

În anul 2014, Poliția Locală Alba a achiziționat un autoturism Volskwagen Touareg, care a costat aproximativ 70.000 de euro. Presa locală a relatat faptul că acest autovehicul a fost utilizat de către primarul Mircea Hava în interes personal, de multe ori la volanul mașinii fiind văzut fie primarul, fie șoferul Primăriei.

Potrivit informațiilor care circulă în presă, deputatul PSD, Ioan Dîrzu, a făcut o solicitare către Ministerul de Interne, pentru a vedea de ce folosește primarul de Alba o mașină a Poliției Locale, în interes personal. Ulterior, în această cauză s-a deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Dosarul a fost trimis Direcției General Anticorupție din Ministerul de Interne, care a înaintat materialul către Direcția Națională Anticorupție. În 2018, primarul Mircea Hava a admis faptul că folosește această mașină și că o conduce personal, dar a precizat că face acest lucru doar în interes de serviciu.

Unde sunt 380 de litri de carburant?

Recent, adevarul.ro relata că Primăria Alba Iulia a pierdut prima etapă a unui proces în instanţa de contencios administrativ prin care a contestat concluziile unui raport al Camerei de Conturi din anul 2018, referitor la modul în care au fost cheltuite fondurile publice. Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit faptul că Primăria Alba Iulia nu a putut justifica cu documente consumul a circa 380 de litri de carburant folosit pentru deplasările efectuate de autoturismul de serviciu al fostului primar Mircea Hava. Este vorba despre autoturismul Volkswagen Touareg cu același număr de înmatriculare precum cel cu care a venit vineri, 2 mai, la Vila Lac.

Ce se întâmplă cu dosarul – de la Ana la Caiafa

De la DNA (20/P/2018), dosarul a ajuns la Parchetul Tribunalului Alba (87/P/2018), iar de acolo mai departe la Parchetul Judecătoriei Alba (1687/P/2019). Procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia e Andrei-Ioan Căbulea, fiul fostului şef al Poliţiei Alba, Ioan Nicolae Căbulea, prieten cu Mircea Hava.