Copaci tăiați din parcul Conacului Petre P. Carp, fondatorul Junimii. Poliția a deschis dosar penal

Publicat: 09/07/2019, 13:38

Un număr de 11 copaci din parcul dendrologic din comuna ieșeană Țibanesti au fost tăiați, după ce, săptămâna trecută, primarul din localitate a decis să amenajeze aici un parc de joacă pentru copii. Doar că parcul de câteva hectare în care edilul dorea să construiască spațiul de joacă este inclus în Ansamblul Petre P. Carp, declarat monument istoric și este motivul unui litigiu între Consiliul Local din comună și strămoșii lui Petre P. Carp.

„Aici erau șobolani, șerpi, nu se putea circula. Am avut reclamații de la cetățeni că au găsit pe trotuar șerpi și plecau și acasă la ei”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Aurica Cobuz, primarul comunei Țibănești.

Femeia susține că vrea să amenajeze un parc de joacă pentru copii într-o parte a parcului de șase hectare, iar pentru acest lucru era nevoie să curețe zona. Astfel, 11 arbori din parcul dendrologic au fost puși la pământ.

„Erau strâmbi, erau rupți și acesta (copacul cel mai mare – n.r.) se vede că e aplecat pentru cădere și putea oricând să cadă, uitați-vă la crengile lui. (…) Am făcut solicitare către Ocolul Silvic Băcești, parte din copaci sunt marcați. Sunt marcați mai mulți, nu știu de ce nu i-au tăiat, dar în viitor, împreună cu cei de la Ocolul Silvic și Garda Forestieră vom vedea ce este marcat și vom tăia, pentru că prezintă pericol”, a mai spus primarul din localitate.

Parcul este, însă, monument istoric. O parte care măsoară 1,5 hectare a fost retrocedată familiei Sturdza, moștenitoarea lui Petre P. Carp, iar restul este în litigiu.

„Ansamblul Petre P. Carp este monument istoric și conține conacul, corpul anexă gang, mausoleul familiei Carp și biserica Duminica Tuturor Sfinților, iar tot parcul este și el clasat monument istoric clasa A, cod separat în lista monumentelor istorice. O parte din ansamblu este retrocedată familiei Sturdza, moștenitoarea familiei Carp, adică 1,5 hectare, iar restul parcelei, până la 8 hectare este în litigiu”, a explicat Alexandra Mihailciuc, una dintre persoanele care se ocupă de renovarea conacului și de proiectele culturale care au loc în parcul dendeologic.

Despre acest lucru, primarul Aurica Cobuz susține că nu știe nimic, nici măcar că parcul este monument istoric.

„Consiliul Local nu știe nimic de acest ordin, că ar fi monument istoric. Din câte cunosc eu, parcurile nu sunt monumente istorice, ăsta e un parc dendrologic, că sunt crescută aici. În cel mai rău caz ar putea să fie monument al naturii, dar nu monument istoric. Noi vom face o intervenție la Ministerul Culturii, pentru că acolo se dă destinația de monument istoric, să vedem ce documente au stat și cine a generat sau cine a inițiat”, a explicat Aurica Cobuz.

„Pentru că orice proiect făcut aici trebuie să aibă un aviz de la Ministerul Culturii, care nu există. (…) Aceștia sunt niște arbori ca fiind declarați arbori uscați. Din punctul de vedere al arhitectului care se ocupă de ce se întâmplă aici țin să precizez că e nevoie de o coerență a unei intervenții, de o viziune generală care să respecte adevărul și istoria”, a explicat Alexandra Mihailciuc.

Polițiștii au fost sesizați și au deschis un dosar penal în acest caz, al arborilor tăiați din parcul dendrologic .

„Am fost sesizați prin apel unic de urgență 112 cu privire la faptul că un bărbat taie arbori într-un parc din comuna Tibănești. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere ilegală de arbori și furt de arbori, iar cercetările continuă”, a declarat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt al IPJ Iași.

Situația a ajuns și în atenția Gărzii Forestiere, după o solicitare din partea poliției.

„Un delegat din cadrul instituției noastre s-a deplasat în zonă, ocazie cu care a inventariat în acel parc un număr de 11 cioate provenite de la tăierea arborilor. S-au realizat măsurători, s-au inventariat și s-au făcut calcule pentru acele cioate, urmând ca toată documentația să fie transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, în vederea luării măsurilor legale ce se impun”, a declarat Robert Pintilescu, consilier Garda Forestieră Suceava, Biroul Județean Iași.

Potrivit acestuia, pentru tăierea arborilor era nevoie de o evaluare a masei lemnoase, conform prevederilor Codului Silvic, evaluare ce nu a fost realizată.

În timp ce Aurica Cobuz suștine că parcul este proprietatea Consiliului Local Țibănești, urmașul familiei Carp explică faptul că titlul de proprietate este cauza unui litigiu în instanță.

„Există două procese de revendicare. Deoarece procesele nu s-au terminat este clar că nimic din ce depășește regulamentele și legislația nu poți să întreprinzi în timp. Deci aceste tăieri din punctul ăsta de vedere sunt ilegale. Adaug la asta faptul că parcul este o zonă protejată, monument istoric categoria A, de interes național, și orice intervenție se face pe baza unui proiect, a unei documentații, a unui studiu istoric și a unui aviz de la Ministerul Culturii”, a explicat arhitectul Șerban Sturdza, urmașul lui Petre P. Carp.

Cel care a revendicat ansamblul și deține conacul susține că nu este prima dată când se taie copaci din parcul dendrologic.

„Nu e prima oară. Avem dovezi. Am făcut și intervenții. Prima oară verbale, după aceea telefonice, după aceea în scris. Avem dovezi, avem fotografii de anul trecut. Chestiunea este gravă, pentru că parcul este conceput împreună cu o serie întreagă de obiecte de arhitectură care sunt în relație cu parcul. Ceea ce face dânsa (primarul – n.r.) acolo nu ține cont de absolut nimic. De fapt distruge un sit istoric. E păcat pentru că Țibăneștiul reprezintă mai mult decât atât. Este o zonă cu vestigii importante pentru toată România, și nu numai”, a mai spus urmașul familiei Carp.

Conacul Carp a fost construit în 1820 de tatăl lui Petre P Carp, fondatorul societății Junimea. În 1830 a fost amenajat și parcul Ä‘in jurul casei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers