Copii de 6-7 ani ajung la spitalul Grigore Alexandrescu, iar doctorilor nu le vină să creadă motivul

Redactor:
Elvira Gheorghita
Copii de 6-7 ani ajung la spitalul Grigore Alexandrescu, iar doctorilor nu le vină să creadă motivul
Avertisment al medicilor de la Spitalul "Grigore Alexandrescu": tot mai mulți copii, unii de 6 - 7 ani, internați la toxicologie după ce au consumat etnobotanice

„Zilnic în clinica de toxicologie ajung copii în stare foarte gravă. Din păcate, unii după ce au consumat etnobotanice, iar vârsta lor este tot mai mică, chiar 6-7 ani”, a declarat Dumitru Orășeanu, prezent la conferința de presă organizată de Spitalul „Grigore Alexandrescu” cu ocazia premierii sale drept cel mai bun spital regional și pentru cel mai bun manager, de către Europe Bussiness Assembly (EBA) din Marea Britanie.

Medicul a arătat că numărul copiilor consumatori de etnobotanice este în creștere, iar substanțele din aceste produse pot fi chiar mai periculoase decât cele din drogurile ilegale.

Spitalul Grigore Alexandrescu are anual 25.000 de internări, cu o medie de 300 – 400 pe zi , care la sfârșitul săptămânii se dublează. Din totalul pacienților care se prezintă la unitatea de primiri urgențe, 10 la sută sunt copii care se internează. Din totalul celor tratați în spital, 60 la sunt din afara Capitalei.

În clinica de chirurgie plastică sunt aduși copii din toată țara și sunt salvați copii cu arsuri de peste sută la sută, adică, pe lângă arsura profundă pe tot corpul, și cea pe căile respiratorii, a explicat Florin Rusu, șeful Secției Anestezie Terapie Intensivă (ATI).

El a mai spus că, din păcate, foarte mulți copii ajung în București și pentru că multe spitale din județele limitrofe nu au medic anestezist.

„Spre exemplu, în județul Călărași sunt doi anesteziști din Bulgaria, în Alexandria nu există niciunul. Nu poți salva un copil în stare foarte gravă, dacă nu ai o secție de terapie intensivă foarte bine pusă la punct. Noi avem 20 de locuri și nu facem față cu ele, sunt mereu ocupate”, a mai spus șeful clinicii ATI.

Inchide