Copiilor cu diabet de tip I li se va putea administra insulină de la distanță, fără înțepături

Redactor:
Aurelia Alexa
Copiilor cu diabet de tip I li se va putea administra insulină de la distanță, fără înțepături
Copiilor cu diabet de tip I li se va putea administra insulină de la distanță, fără înțepături

Proiectul „Telemedicina pentru copilul insulinodependent” are ca scop crearea unui sistem de monitorizare la distanță a glicemiilor și accesarea acestuia prin intermediul platformelor online, atât de către familie, cât și de un profesionist medical.

Directorul Asociației Sprijin pentru Diabet, dr. Mihaela Vlăiculescu, a declarat joi, în conferința „Mediafax Talks about Technology for Social Change”, organizată în parteneriat cu Fundația Vodafone România, că acest lucru va contribui la creșterea autonomiei copilului în condiții de deplină siguranță.

Mihaela Vlăiculescu a precizat că în România sunt aproximativ 3.000 de copii care au această boală, ceea ce înseamnă că lor trebuie să li se administreze insulină de patru-cinci ori pe zi, iar glicemia trebuie să fie măsurată de zece ori pe zi, în medie fiind vorba de 15 înțepături zilnic, respectiv aproximativ 500 lunar.

„Este o formă specială de diabet care apare în special la copii. Incidența este în creștere la copiii foarte mici, între unu și cinci ani. Pancreasul lor nu mai produce insulină și toată viața trebuie să își administreze singuri insulina. Există 3.000 de copii cu diabet tip I și doar trei secții de spital specializate, în toată țara, la București, Timișoara și Buziaș, care îngrijesc acești copii”, a spus directorul Asociației Sprijin pentru Diabet, subliniind că numărul de medici este foarte mic.

Mihaela Vlăiculescu a explicat că informațiile furnizate prin intermediul acestui sistem vor putea fi folosite în timp real de către familie, sub supravegherea, de la distanță, a profesionistului medical, pentru ajustarea regimului de viață sau administrarea insulinei, prin intermediul unei simple telecomenzi.

„Acești copii sunt dependenți integral de părinții lor, nu sunt primiți la grădiniță, nu pot merge în tabere, nu rămân la prieteni peste noape, pentru că ei trebuie păziți permanent și trebuie să le fie verificată glicemia. Proiectul dorește să aline durerea, să elimine frica, dar și să le redea independența și, cel mai mult, îmi doresc să îi integrăm social”, a spus dr. Mihaela Vlăiculescu.

Proiectul vizează copii cu vârste între 1-14 ani, indiferent de domiciliu și de vechimea bolii. Ei vor primi două dispozitive inovatoare: un senzor pentru glicemie, care se implantează o dată la șapte zile și permite măsurare glicemie la cinci minute, și pompa de insulină, care administrează insulina pentru o perioadă de 72 de ore, folosind o doză mică în comparație cu dispozitivele de injectare. Această pompă poate fi accesată wireless, de la distanță, fără a fi necesară trezirea copilului sau, dacă este la școală, deranjarea lui în timpul orelor de curs.

Practic, copilul va purta asupra lui senzorul de glicemie, iar acesta va trimite valorile glicemice către dispozitive mobile ale persoanelor implicate în îngrijirea lui, medicul și părinții, iar aceștia din urmă pot programa de la distanță doza optimă care trebuie administrată.

Proiectul face parte din programul „Mobile for Good” al Fundației Vodafone România. Până acum au fost dezvoltate 11 proiecte, naționale și regionale, de care beneficiaza mii de persoane care, datorita tehnologiei, au o viață mai bună.

„La începutul acestui an, am avut o rundă de finanțare de tipul open call for proposals, în cadrul căreia am primit 71 de aplicații și am selectat opt proiecte noi, în valoare totală de peste jumătate de milion de euro. Toate aceste proiecte urmează să înceapă în maxim o lună”, a declarat directorul Fundației Vodafone România, Angela Galeța.

Selecția proiectelor „Mobile for Good” se realizează prin runde de finanțare anuale. Organizațiile non-guvernamentale care au în plan utilizarea tehnologiei mobile pentru rezolvarea unor probleme reale, în domeniile educație și sănătate, și în beneficiul persoanelor defavorizate fizic, social și economic, pot aplica astfel pentru finantare.

La cea de-a doua ediție a conferinței „Mediafax Talks about Technology for Social Change”, organizată de agenția de presă Mediafax, în parteneriat cu Fundația Vodafone România, au participat și alpinistul de renume mondial și liderul primei expediții românești pe Everest, David Neacșu, Dragoș Dinu, membru în board-ul Fundației Romanian Business Leaders și Andrei Roșu, primul maratonist care a intrat în Cartea Recordurilor pentru performanța sa de a alerga șapte maratoane și șapte ultramaratoane pe șapte continente.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Iron Dome: Cum funcționează sistemul de apărare al Israelului. Florin Jipa: „O singură salvă trimite...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... O mare personalitate
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide