• Publicat:
Știri

„Copilul, consiliat de azi de către specialiști din asistență socială”. Ce spune Dăncilă despre cazul Sorinei

„Copilul, consiliat de azi de către specialiști din asistență socială”. Ce spune Dăncilă despre cazul Sorinei
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, marți, referitor la cazul copilului din Mehedinți luat de acasă cu forța, pentru adopție, de un procuror, că fetița este consiliată începând de marți și de către un specialist din cadrul asistenței sociale.

„Aș vrea să fac câteva referiri la cazul de adopție care ne preocupă în aceste zile. Am primit de la Ministerul Muncii și Ministerul Afacerilor Interne rapoarte referitoare la modul în care s-a acționat, dar și la măsurile luate pentru a asigura copilului sprijinul de care are nevoie. Reprezentanții Ministerului Muncii țin legătura cu familia, iar copilul este consiliat începând de astăzi și de către specialiști din cadrul asistenței sociale”, a declarat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.

Premierul a anunțat că anchetele demarate în acestcaz vor continua.

„Anchetele vor continua pentru că mai sunt multe întrebări cu privire la acest caz de adopție care trebuie să primească un răspuns. Multe dintre aceste aspecte trebuie să fie lămurite și ca urmare a verificărilor și a acțiunilor dispuse de CSM și Ministerul Public. Autoritățile sunt preocupate pentru a găsi cea mai bună soluție pentru copil și pentru a oferi răspunsurile așteptate de întreaga societate. Sorina trebuie să știe că nu este singură că alături de ea suntem foarte mulți români preocupați de soarta ei. Cu toții ne dorim să treacă peste aceste momente dificile și vom face tot ce este posibil ca să îi fie bine”, a completat Viorica Dăncilă.

Judecătoria Drobeta Turnu Severin va trebui să decidă dacă Sorina, fetița de 8 ani luată cu mascații de la foștii asistenți maternali care au crescut-o, va avea sau nu interdicție de părăsire a țării, după ce Tribunalul Mehedinți a declinat competența. Tribunalul Mehedinți a înregistrat solicitarea procurorului general de la Parchetul de pe lângă Înalte Curte de Justiție și Casație de a da o ordonanță președințială în acest caz, iar marți și-a delinat marți competența.

„Tribunalul Mehedinți a declinat competența pentru ordonanța președințială în cazul Sorinei. Judecătorul a considerat că nu este de competența Tribunalului să dea această ordonanță preșidențială și a declinat competența către Judecătoria din Drobeta Turnu Severin. Motivarea acestei decizii se va redacta în 48 de ore, după care se vor relua circuitul acestei ordonanțe la Judecătoria Drobeta Turnu Severin”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mehedinți, Adrian Ungureanu.

Procurorul general Bogdan Licu a transmis, luni, o ordonanță Tribunalului Mehedinți prin care a cerut interzicerea părăsirii teritoriului României de către fetița de 8 ani și una Curții de Apel Craiova prin care cere revizuirea sentinței de încuviințare a adopției internaționale a minorei.

Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova a fost formulată, tot luni, o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus încuviințarea adopției internaționale a minorei, solicitându-se „schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri”.

Marți, părinții adoptivi ai fetiței de 8 ani din Baia de Aramă i-au cerut procurorului general Bogdan Licu strămutarea judecării ordonanței președințiale de la Mehedinți departe de zona Craiova, de teamă că vor fi linșați și pentru a evita un „scandal monstruos la Tribunalul Mehedinți”.

Inchide