Copilul tău, victima unui nou tip de abuz. Cum se manifestă cyberbullying-ul și cum ar putea fi combătut

Copilul tău, victima unui nou tip de abuz. Cum se manifestă cyberbullying-ul și cum ar putea fi combătut
Cei mici sunt ajutați de specialiști să treacă peste perioada închiderii unităților din sistemul preuniversitar
Publicat: 24/04/2019, 10:03

Psihologul Lenke Iuhoș consideră că fenomenul de cyberbullying este de cel puțin 10 ori mai periculos decât hărțuirea la școală, deoarece elementele de identificare a abuzatorului lipsesc, drept pentru care nu va exista un punct în care abuzatorul să înceteze acțiunile. Din contră, se va hrăni cu suferința celui abuzat, iar cu cât teama acestuia este mai mare, iar controlul său devine tot mai evident, cu atât abuzatorul va recurge la metode și mai inventive pentru a-l traumatiza.

Psihologul Lenke Iuhoș constată că există câteva acțiuni pe care adolescenții abuzați ar putea să le întreprindă în momentul în care sunt hărțuiți online de un cont anonim:

1. „Nu este vina ta!Tu doar ai simțit nevoia să comunici cu cineva, să socializezi, să fii deschis către nou, așadar nu este vina ta că ai avut ghinionul de a da peste o persoană care nu ți-a apreciat sinceritatea, încrederea, ba chiar le-a folosit împotriva ta. Ia-o ca pe o lecție de viață, deoarece vei mai cunoaște oameni care nu merită încrederea ta și vei învăța în timp să îi triezi”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

2. „Nu mai răspunde celui care te hărțuiește și blochează-i profilul.Persoana care te hărțuiește online se hrănește cu fricile tale, așadar cea mai greșită strategie este să escaladezi discuțiile cu el. Dacă îi vei întrerupe fluxul comunicațional, acesta se va plictisi și se va îndrepta către altă victimă căreia să-i afle slăbiciunile și să le exploateze. Atâta timp cât nu îi răspunzi, nu reprezinți un interes pentru el. Ideal este să îi blochezi profilul, astfel încât să nu te mai poată contacta”, declară psihologul Lenke Iuhoș.

3. „Salvează toată conversația!Vorbele se pierd, dar ce e scris rămâne. În cazul în care te simți atacat, poți face un fișier cu acele vorbe scrise. Salvează tot ceea ce este scris și e deranjant, nu lăsa să treacă timp, mai ales că sunt ușor de șters. E bine să știi că în cazul în care trebuie să reproduci conversația, e posibil să nu poți reda exact cum ți s-a adresat. În altă ordine de idei, când salvezi o discuție, aceea se salvează ca o cronologie cu dată și oră, acestea fiind elemente foarte importante în astfel de situații amenințătoare. Nu uita că are o importanță aparte și numărul cuvintelor jignitoare, a pozelor care chiar nu pot fi descrise cu exactitate. Salvarea celor scrise respectă realitatea”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

4. „Schimbă-ți parola, protejează-ți contul!A te proteja este deja un pas sigur spre independență, iar autonomia personală se învață prin experiență. Află că e bine să știi ce e periculos pentru tine, prin discuții simple cu adulții din familie sau din școală. Lumea online-ului e plină de efecte care nu sunt bune pentru noi. Așa sunt și acele persoane care arată că glumesc, însă intră direct în viața noastră umilind și jignind. E ușor de facut un pas foarte sigur, să schimbi parola pentru a-ți proteja contul personal. Acest lucru ține de tine intimitatea ta. Schimbările, și în cazul parolei, reîmprospătează situația neplăcută”, este de părere specialistul.

5. „Nu îți fie rușine să ceri ajutor!Ajutorul se cere, e normal să nu știi ce să faci în situații deranjante, care pot fi dăunătoare sau chiar periculoase pentru viața ta. Orice moment de criză are clipe în care oamenii decid și acționează mai bine împreună. Acele atacuri de pe internet nu sunt niște mesaje normale, acceptate de societate, așadar să ceri ajutorul atunci când simți un abuz prin mesaje, comentarii la profil, înseamna că ești o persoană responsanbilă”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Filmați când nu se așteptau: milionarii Cosmin Olăroiu și Gino Iorgulescu, întâlnire secretă cu...
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop SPECIAL! Se anunţă câştiguri COLOSALE pentru aceşti nativi
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași...
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Miroase a canalizare la tine în baie? Ce s-a întâmplat, de fapt, cu instalația ta...
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: Un bărbat a MURIT după ce a ALERGAT...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
VINE ZĂPADA în România! Anunțul făcut în direct de ANM: "Așteptăm să se depună un...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...