Corbu, despre ce se întâmplă cu dosarele ÎCCJ după motivarea CCR: O să fie ședință cu fiecare secție

Corbu, despre ce se întâmplă cu dosarele ÎCCJ după motivarea CCR: O să fie ședință cu fiecare secție
Publicat: 15/10/2019, 13:09

„O sa avem ședință cu fiecare secție și o să luăm o hotărâre și o să o comunicăm”, a spus Corina Corbu, la intrarea în sediul CSM.

În 3 iulie 2019, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict între Parlament și ÎCCJ și a anunțat că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluționate în prima instanță înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

CCR arată, în motivarea deciziei prin care a stabilit un conflict constituțional între Parlament și ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specializate, că CSM avea obligația de a stabili criteriile prin care magistrații Înaltei Curți sunt selectați pentru a judeca cazurile de corupție.

Curtea Constituțională a constatat că nu există prevederi legale care să stabilească specializarea judecătorilor Înaltei Curți în materia judecării infracțiunilor de corupție.

De asemenea, magistrații CCR au constatat că era obligatorie organizarea completurilor specializate, constituirea lor nefiind respectată până pe 23 ianuarie 2019.

Totodată, Curtea a transmis că nerespectând legea privind constituirea completurilor specializate, Înalta Curtea de Casație și Justiție a afectat rolul și competența Parlamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase