Corecțiile estetice, fertilizarea in vitro și orice serviciu la cerere, plătite de asigurat

Corecțiile estetice, fertilizarea in vitro și orice serviciu la cerere, plătite de asigurat
Publicat: 27/02/2014, 15:26
Actualizat: 27/09/2018, 20:38

Asigurații vor plăti din propriul buzunar fertilizarea in vitro, corecțiile estetice, internarea în saloane de lux și asistența medicală la cerere, prevede proiectul de hotărâre privind aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului cadru pentru 2014-2015.

Ministerul Sănătății (MS) a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015.

Potrivit proiectului, o serie de servicii nu sunt decontate din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unitățile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz.

Este vorba despre serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă și sportive, asistența medicală la locul de muncă, asistența medicală a sportivilor, unele servicii medicale de înaltă performanță și unele servicii de asistență stomatologică, altele decât cele prevăzute în norme. De asemenea, asigurații vor plăti pentru serviciile hoteliere cu grad înalt de confort, pentru corecțiile estetice efectuate persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu excepția reconstrucției mamare prin endoprotezare în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice, dar și pentru unele medicamente, materiale sanitare și tipuri de transport, altele decât cele prevăzute în norme.

De asemenea, FNUASS nu poate fi accesat pentru serviciile medicale și eliberarea actelor medicale solicitate de autoritățile care, prin activitatea lor, au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraților, și nici pentru eliberarea de acte medicale la solicitarea asiguraților.

Tot asigurații vor păti pentru: fertilizarea in vitro; asistența medicală la cerere, inclusiv pentru serviciile solicitate în vederea expertizei capacității de muncă, a încadrării și reevaluării gradului de handicap; contravaloarea unor materiale necesare corectării văzului și auzului și contribuția personală din prețul medicamentelor, a unor servicii medicale și al dispozitivelor medicale.

În proiect se precizează și că asigurații vor plăti pentru orice serviciu medical solicitat. Fondul nu va deconta nici unele servicii și proceduri de reabilitare, altele decât cele prevăzute în norme, cheltuielile de personal aferente medicilor și asistenților medicali, precum și cheltuielile cu medicamente și materiale sanitare din unitățile medico-sociale, serviciile acordate în cadrul secțiilor/clinicilor de boli profesionale și cabinetelor de medicină a muncii, precum și serviciile hoteliere solicitate de pacienții ale căror afecțiuni se tratează în spitalizare de zi.

Din FNUASS nu vor fi plătite nici cheltuielile de personal pentru medici, farmaciști și medici dentiști pe perioada rezidențiatului, serviciile de planificare familială acordate de medicul de familie în cabinetele de planning familial din structura spitalului, cheltuielile de personal pentru medicii și personalul sanitar din unitățile sau secțiile de spital cu profil de recuperare a distroficilor, recuperare și reabilitare neuropsihomotorie sau pentru copiii bolnavi de HIV/SIDA, reorganizate potrivit legii, și activitățile care prezintă un interes deosebit pentru realizarea strategiei de sănătate publică: dispensare TBC, laboratoare de sănătate mintală, respectiv centre de sănătate mintală și staționar de zi psihiatrie.

Pe de altă parte, în nota de fundamentare a proiectului se precizează ce conțin pachetul minimal de servicii medicale și pachetul de servicii de bază.

Astfel, în pachetul minimal sunt incluse: servicii medicale de urgență medico-chirurgicală, servicii de prevenție, servicii medicale ambulatoriii de specialitate (pentru specialitățile clinice) și servicii medicale spitalicești – spitalizare de zi și continuă.

Pachetul de bază cuprinde servicii medicale de urgență medico-chirurgicală, servicii de prevenție, servicii medicale pentru afecțiuni acute/subacute/acutizări ale unor boli cronice, servicii medicale pentru afecțiuni cronice (inclusiv monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra îmbolnăvirilor: riscul cardiovascular înalt, diabet zaharat tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă, boala cronică de rinichi), servicii medicale paraclinice în ambulatoriul de specialitate, servicii de medicină dentară, servicii de spitalizare de zi și continuă (cu transferarea spre ambulatoriul de specialitate și spitalizarea de zi a serviciilor medicale pentru care spitalizarea continuă este considerată evitabilă), îngrijiri medicale la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu, medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu și dispozitive medicale.

„Pentru toate serviciile de mai sus se are în vedere revizuirea condițiilor de acordare privind accesul, frecvența etc. , astfel încât să răspundă angajamentelor asumate prin Programul de Guvernare”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului făcut public înainte ca Eugen Nicolăescu să demisioneze de la conducerea Ministerului Sănătății.

Contractul-cadre prevede, printre altele, că un medic de familie figurează într-un singur contract al unui furnizor de servicii medicale din asistența medicală primară și se poate regăsi în contract cu o singură casă de asigurări de sănătate.

De asemenea, casele de asigurări de sănătate au obligația să deconteze în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la încheierea fiecărei luni contravaloarea serviciilor medicale furnizate potrivit contractelor încheiate între furnizorii de servicii medicale din asistența medicală primară și casele de asigurări de sănătate, la valoarea minimă garantată pentru un punct per capita, respectiv la valoarea minimă garantată pentru un punct per serviciu. Regularizarea trimestrială se face la valoarea definitivă pentru un punct per capita și per serviciu, până la data de 30 a lunii următoare încheierii trimestrului, conform normelor, se mai precizează în contractul-cadru.

Proiectul este în dezbatere publică până la 7 aprilie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ