Corlățean: Se știe că România a făcut progrese în justiție în 2013; n-am discutat despre MCV la Londra

Corlățean: Se știe că România a făcut progrese în justiție în 2013; n-am discutat despre MCV la Londra
Publicat: 12/10/2013, 16:25
Actualizat: 28/09/2018, 14:11

Autoritățile britanice știu „foarte bine” că România a progresat în ultimul an în materie de justiție, iar subiectul MCV nu a existat, în mod specific, pe agenda vizitei în Marea Britanie, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul de Externe, Titus Corlățean.

„N-am discutat în mod specific (despre MCV – n.r.) pentru că noi ne cunoaștem pozițiile și cooperăm. Avem asistență, am avut în toți acești ani asistență din partea Marii Britanii și suntem interesați să beneficiem în continuare de asistență. N-a fost un element nici de critică, nici de contencios. Dimpotrivă se știe foarte bine că România a progresat în ultimii ani și în ultimul an instituțiile au dat rezultate în această materie. Am subliniat că vom continua cooperarea în materie de judiciar”, a precizat Titus Corlățean, care a făcut joi și vineri o vizită de lucru în Marea Britanie.

Referitor la Schengen, șeful diplomației a spus că a mulțumit omologului britanic, William Hague, pentru faptul că, recent, s-a subliniat „public dinspre partea britanică faptul că România a îndeplinit criteriile tehnice, obiective de aderare la spațiul Schengen”.

„Marea Britanie nu este membră a spațiului Schengen, dar politic faptul că Marea Britanie a subliniat acest lucru este extrem de semnificativ și am mulțumit părții britanice”, a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Ministrul Titus Corlățean a precizat că Marea Britanie va susține, inclusiv financiar, proiectul Președinției române a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) de sprijinire a statelor candidate și aspirante la UE din regiune în vederea „combaterii corupției, a crimei organizate, a recuperării produselor infracțiunii”. În acest context, Președinția română a SEECP va organiza, în prima parte a anului 2014, o conferință dedicată unei politici comune în materie de combatere a corupției.

Întrebat dacă România – criticată adesea pentru funcționarea statului de drept și pentru corupție – poate da lecții altora, ministrul de Externe a susținut că sprijinul britanic infirmă astfel de afirmații.

„Eu cred că ar fi bine să nu ne mai facem rău nouă înșine atunci când afirmăm astfel de lucruri (…) Faptul că există un interes și un sprijin din partea Marii Britanii, și nu numai, pentru România în a promova metode, tactici, standarde de luptă împotriva corupției în Europa de Sud-Est spune totuși un pic altceva. Și faptul că noi dorim să punem în valoare Președinția românească (a SEECP) pentru a ajuta la combaterea corupției și a crimei organizate în spațiul balcanic este un lucru benefic și pentru statele candidate și pentru statele aspirante la candidatura la UE”, a subliniat Titus Corlățean.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray a anunțat, marți, că raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România va fi publicat la „începutul anului 2014”.

Inițial, Comisia Europeană anunțase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.

După anunțul oficialului european, Ambasada Olandei la București a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că Haga va aștepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen. Subiectul aderării României și Bulgariei la acest spațiu se află pe agenda Consiliului JAI, din decembrie 2013.

„Guvernul olandez va aștepta raportul MCV pentru a-și stabili poziția, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce privește aderarea României la Schengen”, se arată în răspunsul Ambasadei olandeze la București.

Aceasta subliniază că este important ca România să continue să ia „măsuri ireversibile și de durată în vederea introducerii și implementării reformelor în justiție și a luptei împotriva corupției, așa cum s-a stabilit între România și Uniunea Europeană”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice