CORONAVIRUS | Care este diferența dintre izolare și carantină. Care metodă este mai eficientă

Redactor:
Gandul
CORONAVIRUS | Care este diferența dintre izolare și carantină. Care metodă este mai eficientă
Bilanț CORONAVIRUS

Unele dintre cele mai eficiente măsuri de prevenirea a pandemiei de coronavirus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sunt carantina și izolarea, mai ales în contextul în care mai multe țări din lume au declarat stare d eurgență sau carantină generală. 

Ce este carantina

Izolarea și carantină ajută la protejarea publicului prin prevenirea expunerii la contactul cu persoanele care au sau care pot avea o boală contagioasă. Acestea se realizează în mod practic fie separând personele bolnave de cele sănătoase, fie separând persoanele potențial infectate de cele sănătoase.

Carantina separă și restrictionează circulația persoanelor care au fost expuse unei boli contagioase pentru opri posibilitatea transmiterii infecției, în cazul în care acestea sunt infecțioase.

Carantina și autoizolarea înseamnă ca persoana respectivă să rămână într-un anumit loc destinat pentru aceasta sau la domiciliu pentru o perioadă (de 14 zile sau mai mult, în funcție de virus și modalitatea de transmitere a acestuia) după expunerea la situația în care s-ar fi putut produce o infectare cu COVID-19.

Dovezile privind pandemiile de gripă indică faptul că utilizarea metodelor de izolare individuală contribuie semnificativ  la reducerea transmiterii bolii.

Diferența dintre carantină și izolare la domiciliu

Conform informațiilor transmise de Ministerul de Interne, prin Grupul de Comunicare Strategică, măsurile de carantină și izolare la domiciliu sunt definite astfel:

Carantină se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Carantină va dura o perioada de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Durata carantinei

Durata carantinei depinde de perioada estimată de incubație a virusului (adică perioada de timp dintre momentul infectării și apariția primelor simptome ale bolii). Estimările inițiale indică o perioada medie de incubație pentru COVID-19 de 5,2 zile, dar există și persoane care dezolta simptome după 13 zile sau chiar 21.

Calculele medicilor evidențiază că din 100 de persoanele infectate cu COVID-19, 95 au prezentat simptome înainte de 13 zile.

Durata de 14 zile este, prin urmare, considerată suficientă pentru monitorizarea persoanelor care au intrat în contact cu cazurile de COVID-19. Identificarea rapidă a cazurilor contribuie la eficientizarea măsurilor de carantină.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar care:

 • au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
 • au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
 • au intrat în contact direct cu persoanele confirmate cu coronavirus (COVID-19).
  membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus.

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioada de 14 zile de la dată întoarcerii din călătorie, respectiv de la dată ultimului contact cu o persoană simptomatică sau confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.

Se recomandă informarea individuală privind zonele care au transmitere comunitară extinsă de pe site-ul centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Dacă un membru al familiei este izolat la domiciliu, măsură se aplică și pentru soț/soție sau copii sau alte persoane care locuiesc cu acesta?

Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioada de 14 zile de la dată întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată, potrivit ministerului Afacerilor Interne.

Toți au obligația de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolarii. Dacă restul familiei nu dorește să între în izolare alături de persoană care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoană NU a avut anterior contact cu familia!

Măsuri de igienă pentru persoanele autoizolate

Persoanele aflate în izolare la domiciliu trebuie să respecte următoarele măsuri de igienă personală:

 • să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuința și, dacă este posibil, să se izoleze într-o camera separată.
 • să NU primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.
 • să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei etc.).
 • să curate și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuvetă, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).
 • să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănută sau tușesc ori sau să strănute și să tușească în pliul cotului. Batista se aruncă imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care persoana trebuie să se spale pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.
 • să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!
 • să țină legătura zilnic cu medicul de familie și să-l informeze asupra evoluției tuturor membrilor familiei.
 • să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – să își acopere nasul și gură cu o masca de protecție.

De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358 – acest număr de telefon pentru informare, nu pentru urgențe.

Printre măsurile de curățare și dezinfecție a locuinței și obiectelor din locuința se numără, curățarea zilnică și dezinfectarea zilnică a suprafețelor care sunt în mod obișnuit atinse cu frecvența mare și utilizarea de sbstante dezinfectante de uz casnic pe baza de clor.

Ce se întâmplă dacă un membru al familiei prezintă simptome sau are o altă urgență medicală în timp ce se află în autoizolare?

În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecția cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respirație) sau prezintă orice altă urgență medicală, contactați telefonic medicul de familie și/sau sunați la 112. Menționați, obligatoriu, că va aflați în situația de autoizolare la domiciliu!

Alte măsuri de prevenție

 • Limitați cât mai mult posibil contactul apropiat – la mai puțin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute – acoperiți-va gură și nasul cu batista când tușiți sau strănutati! Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun imediat, purtați masca de protecție.
 • Așteptați sosirea ambulanței, care vă va transporta până la centrul de boli infecțioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veți fi izolat până la obținerea rezultatelor.
 • Dacă rezultatul este negativ, veți fi adus înapoi la domiciliu și veți continua autoizolarea până la 14 zile.
 • Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecție cu coronavirus.
 • Pentru alte urgențe medicale, personalul de la ambulanță / SMURD vor lua deciziile ce se impun în acord cu reprezentanții DSP.

Cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare?

Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă și alimente de către rude și/sau prieteni.

Dacă este necesar, persoanele aflate în autoizolare pot solicită sprijinul Comitetelor județene pentru situații de urgență și autorităților locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măști de protecție. Persoanele autoizolate le vor prelua fără a întră în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta. Practic, alimentele și bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/ poartă casei) și sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras.

Este recomandat ca atenționarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, nu prin atingerea ușii/clanței/soneriei. Pe cât posibil, persoanele autoizolate vor purta mască de protecție care le va acoperi nasul și gură (mască medicală cu elastic prins în spatele urechilor) atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.

În ceea ce privește scutirile și concediile medicale, în primul rând, persoană aflată în izolare la domiciliu trebuie să contacteze angajatorul pentru a-l înștiința de situație. Concediul medical va fi eliberat de către medicul de familie, după ieșirea din izolare, în baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverință de la angajator. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul, la fel ca în cazul concediilor medicale acordate pentru o boală obișnuită.

Conform informațiilor transmise de Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) este important ca și persoanele care prezintă semne de infecție respiratorie să ia măsura autoizolării la domiciliu – aceasta este una dintre cele mai importante măsuri pentru reducerea transmiterii bolii și limitarea răspândirii virusului în comunitate în timpul unei epidemii.

Măsura autoizolării este valabilă pentru persoanele care prezintă infecție respiratorie acută și infecție probabilă sau confirmată cu COVID-19, care însă nu au nevoie de îngrijire spitalicească. Aceste persoane trebuie să se ofere voluntar să rămână la domiciliu sau într-un loc destinat izolării, într-o încăpere ventilată, separată de restul încăperilor și de preferabil să folosească doar ele toaletă, separate de alte persoane, atâta timp cât prezintă simptome și pentru o anumită perioada de timp.

Este de asemenea important să se evite contactul cu alte persoane din locuință, mai ales dacă acestea suferă deja de alte afecțiuni și se recomandă evitarea contactului cu animalele de companie, dacă acestea ar putea fi atinse de alte persoane ulterior.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
De azi începe VACCINAREA. Cât costă un vaccin dacă vrei să îl iei de la...
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ASTA a fost cea mai mare slăbiciune a lui Ceaușescu! Se întâmpla într-o cameră capitonată...
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Îi apăreau mereu pete negre în bucătărie și nu înțelegea ce se întâmplă. Ulterior, femeia...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Lista școlilor care SE ÎNCHID! Au fost descoperite focare de coronavirus. Informații oficiale
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
Inchide