CORONAVIRUS. ONU: Vaccinul împotriva COVID-19 va trebui considerat un „bun public global”

CORONAVIRUS. ONU: Vaccinul împotriva COVID-19 va trebui considerat un bun public global
Dr. Monica Pop, veste proastă în privința vaccinului împotriva Covid-19: „Dacă pentru HIV nu este nici acum vaccin și de când există boala asta...”
Publicat: 04/06/2020, 18:58
Actualizat: 06/04/2021, 21:59

Un viitor vaccin împotriva noului coronavirus trebuie considerat un „bun public global” accesibil tuturor, a afirmat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu ocazia deschiderii unui summit virtual internaţional organizat pentru a strânge fonduri pentru Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI).

António Guterres a vorbit despre faptul că din cauza pandemiei, campaniile de vaccinare au fost sistate

Un vaccin împotriva COVID-19 trebuie privit ca un bun public global, un vaccin pentru oameni”, a declarat el într-o înregistrare video, menţionând că mai mulţi lideri mondiali au lansat un apel în acest sens, scrie WION.
António Guterres a ținut să puncteze că, odată cu criza noului coronavirus, campaniile de vaccinare au fost sistate: „Douăzeci de milioane de copii” nu sunt vaccinaţi complet şi „unul din cinci copii” nu este vaccinat deloc. „Să găsim un mod sigur de a continua vaccinarea” în pofida pandemiei, a afirmat el, „iar atunci când va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19, să ne asigurăm că toată lumea are acces la el”.

În cadrul acestui summit virtual care reuneşte peste 50 de ţări şi peste 35 de şefi de stat şi de guvern, GAVI speră să strângă 7,4 miliarde de dolari pentru a continua campaniile globale de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei şi febrei tifoide, perturbate în mare parte de epidemia de COVID-19.

În cadrul summitului urmează să fie lansate de asemenea apeluri la finanţare pentru achiziţionarea şi producerea unui posibil viitor vaccin împotriva COVID-19, precum şi de sprijin pentru distribuirea sa în ţările în curs de dezvoltare.

Pentru vaccinul împotriva COVID-19, obiectivul Alianţei este să strângă două miliarde de dolari. Premierul britanic Boris Johnson, gazda acestui summit virtual, a făcut apel la o „nouă eră a cooperării mondiale” în domeniul sănătăţii.

„Sper că acest summit va fi momentul în care lumea se va aduna pentru a uni umanitatea în lupta împotriva bolilor”, a declarat Boris Johnson, a cărui ţară este a doua cea mai afectată de noul coronavirus, cu aproape 40.000 de morţi. Marea Britanie este cel mai important contributor la GAVI, cu 1,65 miliarde de lire sterline (1,85 miliarde de euro) promise pentru următorii cinci ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase