CORONAVIRUS. Un medic pune sub semnul întrebării statisticile COVID-19 din România

CORONAVIRUS. Un medic pune sub semnul întrebării statisticile COVID-19 din România
FOTO. Cum arată radiografia unui pacient infectat cu COVID-19. Medic român: „Pentru cei care nu cred în existența virusului”. Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 22/05/2020, 10:31
Actualizat: 06/04/2021, 23:00

Medicul Valentin Boldea susţine că prin analiza statisticilor oferite de autorităţi în timpul epidemiei de COVID-19 rezultă situaţii stranii. El dă ca exemplu judeţul Galaţi care se află pe locul 9 în ceea ce priveşte infectările cu virusul COVID-19 şi pe poziţia secundă în clasamentul deceselor. 

„Dacă raportăm numărul decese la numărul total de cazuri de îmbolnăvire, Galaţiul este judeţul cel mai afectat cu un indice de mortalitate mult peste media pe ţară”, a declarat, pentru MEDIAFAX.

Valentin Boldea le cere specialiştilor să verifice modul în care au fost făcute raportările. El susţine că este posibil să fi fost erori de raportare în condiţiile în care numeroşi gălăţeni s-au infectat deşi în regiunea sud-est a ţării numărul de infectări este foarte mic. La Galaţi, de exemplu, sunt raportate 539 de infectări şi decese, în timp ce la Brăila, situată la doar 20 de kilometri distanţă, sunt doar 19 persoane infectate şi nici un deces.

„Ori judeţul Galaţi a raportat şi a efectuat după o metodologie unică aceste anchete epidemiologice, ori judeţele din jur au avut criterii diferite în efectuarea anchetelor epidemiologice”, a mai spus Boldea.

Medicul pune sub semnul întrebării statisticile COVID-19 din România

De asemenea, medicul Boldea solicită o analiză a modului în care au fost făcute testele de depistare a infecţiei COVID-19.

„Constatăm o neuniformitate în aplicarea criteriilor de eligibilitate pentru aceste teste de depistare a infecţiei cu COVID-19 (…) La nivel naţional trebuie să se stabilească o strategie unitară, cu criterii foarte bine puse la punct, astfel încât să nu mai avem asemenea distorsiuni şi situaţii destul de ciudate”, a precizat Valentin Boldea.

Autorităţile medicale locale îl contrazic pe medicul gălăţean. Şeful DSP Brăila spune că există o practică unitară în ceea ce priveşte raportările şi că au fost respectate întocmai procedurile care prevedeau atribuirea unor coduri de caz tuturor suspiciunilor. Toate datele strânse în timpul epidemiei pot fi verificate oricând, iar testele au fost făcute aşa cum au stabilit autorităţile centrale.

„Noi raportările le-am făcut conform metodologiei existente. De la început nu ne-am abătut de la metodologie (…) Nu s-a testat niciodată mai târziu, toate s-au testat imediat. Noi am dus probele la laborator Balş şi, ulterior, la laborator Cantacuzino. În momentul de faţă este şi laboratorul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila”, i-a explicat corespondentului MEDIAFAX, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.

Începe testarea în Capitală

Primăria Capitalei lansează astăzi, 22 mai, la ora 13:00, platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureşteni, pentru a fi testaţi gratuit în vederea depistării infecţiei cu noul coronavirus.

Platforma este parte a proiectului „Testăm pentru Bucureşti” – prima iniţiativă a unei autorităţi locale din România care asigură testarea cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice.

Primarul General, Gabriela Firea: „Am propus în luna mai acest proiect prin care 11.000 de bucureşteni pot beneficia gratuit de testare pentru depistarea infectării cu noul coronavirus. Capitala se înscrie, astfel, în rândul marilor metropole europene, care aplică deja principiul testării extinse, promovat şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Vor fi utilizate teste de tip antigen standard RT-PCR, cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Este obligatoriu până pe 25 iunie. Regulile oficiale au fost anunțate chiar acum
Viața la bloc. Reguli legate de folosirea spațiilor comune
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care a apărut Marea Britanie. Cea mai frecventă greşeală pe care o fac...