Corpul de control al premierului: Nu au fost controale în spitale înainte de Colectiv, deși au fost semnalate nereguli. Reacția lui Arafat

Corpul de control al premierului: Nu au fost controale în spitale înainte de Colectiv, deși au fost semnalate nereguli. Reacția lui Arafat
Publicat: 19/12/2016, 12:58

Într-un raport al Corpului de Control al premierului, întocmit în urma unor verificări ce au avut loc în perioada martie-septembrie 2016 la Ministerul Sănătății și la Direcției de Sănătate Publică a Muncipiului București, se notează, printre altele, că s-a descoperit că „Centrul Operativ pentru Situații de Urgență” (COSU) funcționează în realitate la Ministerul Afacerilor Interne deși este o structură a Ministerului Sănătății. Cei de la Corpul de Control al premierului recomandă ca aceastră structură să funcționeze acolo unde a fost înființată.

Secretarul de Stat Raed Arafat susține că recomandările nu sunt „tocmai corecte”, cei de la instituția Corpului de Control bazându-se doar pe hârtii, fără a avea opinii specializate.

„Cei de la Corpul de Control cred că nu au stat de vorbă și nu au discutat ca să înțeleagă. Dacă ceri doar hârtii și citești hârtii, nu discuți cu oamenii ca să înțelegi conceptele, ieși cu recomandări care nu sunt recomandări tocmai corecte. Recomandarea de a întoarce Centrul Operational al Ministerului Sănătății ca loc de stat la Ministerul Sănătății, unde să stea o singură persoană, și ruperea de la Centrul comun pe care îl avem acum, nu va face decât să îngreuneze activitatea care o desfășoară pe situațiile de urgență și pe asistență medicală de urgență. Recomandarea, dacă era discutată cu noi, i-am fi explicat de ce așa era bine, dar nu s-a discutat acest lucru. Raportul nu l-am citit, o să îl citim și o să îi facem răspuns cu argumentele pe aspectele unde nu ne-au întrebat și au ieșit cu recomandări”, a spus, luni, secretarul de stat din MAI, Raed Arafat.

Coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat susține că trecerea acestui centru la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a fost necesară pentru că activitatea ce se afla sub coordonarea lui a fost preluată de DSU. Arafat declară că personalul Centrului Operațional, deși își desfășoară activitatea la sediul MAI, raportează conducerii Ministerului Sănătății.

„Centrul Operational al Ministerului Sănătății a fost înființat când sistemul de urgență nu era integrat și nu aveam în Departamentul pentru Situații de Urgență și serviciile de ambulanță. Când l-am dezvoltat la Ministerul Sănătății l-am dezvoltat în scop de a coordona o anumită parte de activitate, care ulterior a intrat sub Departamentul pentru Situații de Urgență. Absurd era ca în Centrul Operational, care este subordonatul Ministerului Sănătății, să rămână câte o persoană singură, să răspundă la anumite lucruri unde are rol și Departamentul și unde noi în Centrul de Coordonare avem 6-7 persoane, unde am putea să lucrăm mult mai bine în managementul unor situații și unde poate să lucreze comun personalul Departamentului cu personalul Centrului. Personalul Centrului Operational oricum raportează ministrului Sănătății, raportează secretarului de stat de la Ministerului Sănătății. Deci, locația este ceva care permite ca ei să lucreze împreună în loc să stea unul singur la Ministerul Sănătății, că e vorba de o persoană la Ministerul Sănătății noaptea, și dincolo să ai 6-7 care își fac treaba și au nevoie să discute și să stea toată seara să discute la telefoane sau toată ziua, sau să facă lucruri paralele. Ca să evităm paralelismele, ca să evităm ineficiența, atunci am luat decizia, împreună cu Ministerul Sănătății, ca locul unde să existe personalul respectiv să fie împreună cu Centrul Național de Monitorizare și Coordonare pe Situații de Urgență. Este un lucru foarte normal și foarte natural, exact cum aducem și am adus în toată țara serviciile de ambulanță și pompieri în același dispecerate.Centrul Operational își face treaba”, a precizat Raed Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai