EXCLUSIV | Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv, despre cazul Simona Halep: „În astfel de cazuri, suspendarea este între 2 și 4 ani”

EXCLUSIV | Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv, despre cazul Simona Halep: „În astfel de cazuri, suspendarea este între 2 și 4 ani”
Simona Halep / Sursă Foto: FQ Tennis
Publicat: 21/10/2022, 19:09
Actualizat: 21/10/2022, 19:24

Simona Halep riscă să fie suspendată între doi și patru ani, după ce a fost depistată pozitiv, la US Open, cu Roxadustat, o substanță interzisă în sportul profesionist, susține Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Totuși, sportiva mai are o șansă de a-și dovedi nevinovăția.

Agenția Internațională de Integritate în Tenis a comunicat că Simona Halep a folosit o substanță numită Roxadustat, inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).

„Având în vedere ca Simona Halep a fost depistată pozitiv după un test antidoping la o substanță interzisă de către Agenția Mondială Anti-Doping, substanța Roxadustat, căile pentru a-și dovedi nevinovăția sunt următoarele: în primul rând trebuie verificat dacă avea o Scutire de Uz Terapeutic (SUT), adică, dacă a declarat în mod oficial că folosește o anumită medicație.

În cazul în care nu avea o SUT ar trebuie sa dovedească fie că a ingerat substanța respectivă în mod involuntar, fie că i-a fost prescrisă de către un medic care știa că este sportivă de înaltă performanță”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Simona Halep trebuie să vină cu dovezi

„Precizez că în materie antidoping se aplică principiul strictei responsabilități a sportivului, adică sportivul este responsabil pentru orice substanță identificată în organismul său.

Având în vedere că Simona Halep este sportiv de nivel internațional, poate contesta rezultatele testului antidoping la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

De asemenea, în astfel de cazuri suspendarea este între 2 și 4 ani, în funcție de substanța identificată”, a mai declarat Cristian Jura.

Sportiva știa încă din 7 octombrie

Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) a explicat, într-un comunicat, că Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat în ambele probe biologice preluate la US Open.

„Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) a confirmat că Simona Halep, o jucătoare de tenis de 31 de ani din România, a fost temporar suspendată în baza Articolului 7.12.1 din Programul Anti-Doping din 2022 (TADP).

ITIA i-a trimis jucătoarei o notificare privind încălcarea pe 7 octombrie 2022, în baza Articolului 2.1 din Program (prezența unei substanțe interzise în probele biologice) și în baza Articolului 2.2.

Halep, care este pe locul 9 WTA, a oferit o probă biologică în timp ce juca la US Open în august 2022. Proba a fost împărțită în alte două probe, proba A și proba B, iar analiza ulterioară a arătat că proba A conținea FG-4592 (Roxadustat), care este pe Lista Interzisă a Agenției Mondiale Anti-Doping. Găsirea substanțelor interzise atrage obligativitatea suspendării provizorii.

Jucătoarea și-a folosit dreptul de a solicita analiza probei B, care a confirmat rezultatele analizei probei A. Cât timp este suspendată, jucătoarea nu este eligibilă să participe la competiții organizate oficial de către organizațiile ce guvernează acest sport”, au precizat reprezentanții ITIA.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului