Cristian Tudor Popescu, despre Turcescu ofițer acoperit: „Sunt uluit de delirul mistic pe care l-a afișat în seara asta”

Cristian Tudor Popescu, despre Turcescu ofițer acoperit: „Sunt uluit de delirul mistic pe care l-a afișat în seara asta
Publicat: 22/09/2014, 09:52

„Sunt uluit de acest delir mistic pe care l-a afișat în seara asta. Nu înțeleg termenii pe care i-a folosit, în legătură cu ce? Impresia e că cel puțin să fi omorât pe cineva ca să folosești genul ăsta de termeni dostoievskieni în mizerie, din ăștia cu eliberare, cu uitați-vă în adâncul vostru”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi 24. „Pentru asta trebuie să existe o reclamație din partea respectivului serviciu. Trebuie cineva să se declare parte dăunată în treaba asta. E treabă lungă, nu cred că vom asista la așa ceva. Deci, deocamdată nu există nimic de alura misticoidă a lui Turcescu în legătură cu Dumnezeu și alte lucruri de soiul ăsta”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul crede că Robert Turcescu nu a facut dezvăluirile „dintr-o revelație produsă ieri noapte, din moment ce asta datează de atâția ani și nu a simțit nicio nevoie și nu a avut nicio ezitare să fie extrem de vocal la TV în diverse situații”.El a amintit că Robert Turcescu „a negat cu vehemență” faptul că a fost locotenent colonel. „Ne amintim povestea cu Oprea și cu acele liste de avansări, acum se află în fața unei minciuni stridente pe care atunci a produs-o”, a menționat jurnalistul.

„Și dacă e ofițer acoperit, ce? Simplul fapt că ești ofițer acoperit al unui serviciu de informații într-o țară democratică a UE constituie ceva de rău? Că un delict nu constat în niciun caz”, a adăugat editorialistulgândul.

În continuare, Cristian Tudor Popescu a spus că trebuie mai multe lămuriri din partea lui Robert Turcescu. „Acum a fost ceva de genul: nu vorbesc decât în fața Marii Adunări Naționale”, a explicat el, care a subliniind că deontologia presei nu acceptă ca un jurnalist să fie ofițer acoperit.

Editorialistulgândula precizat că „trebuie o poziție organelor, a instituțiilor în cauza, a MApN, a serviciului respectiv de informații al Armatei”, în cazul informațiilor făcute publice de realizatorul emisiunii „Sub semnul întrebării”.

„Tot ce pot să analizez e prestația televizată a lui Robert Turcescu pentru că am văzut-o. E cel puțin stranie, dacă nu aberantă. Turcescu, pentru niște păcate pe care nu le cunoaștem, pentru că asta cu ofițer acoperit, da, sigur e o problemă din punct de vedere mediatic, din punct de vedere al meseriei de jurnalist, e o problemă gravă care lovește în cariera de jurnalist a lui Turcescu ca o torpilă. Pentru că am discutat problema pe când eram la Clubul Român de Presă, s-a pus problema ofițerilor acoperiți de presă și e o rezoluție a Clubului acceptată de toți membrii de atunci prin care hotăram, făceam o recomandare tuturor jurnaliștilor să nu aibă această calitate de ofițer sub acoperire, practicând în același timp meseria de jurnalist”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

„Nu știu cât de vinovat e Turcescu, ce a făcut, pentru ce se pocăieste, se spovedește, mărturisește în felul ăsta. Parcă e un pastor de prin Noua Anglie”, a continuat el.

Cristian Tudor Popescu a mai spus că acum pare a fi „o redemonizare a serviciilor secrete la 25 de ani după Ceaușescu, al cărui lider este domnul Băsescu în acest moment. Ca să venim la o chestiune serioasă, deci lansând această temă a ofițerului acoperit printre candidații la președinție, Traian Băsescu a făcut un lucru incredibil pentru mine, nu aș fi crezut așa ceva să mă pici cu ceară”.