Criza de la Chișinău. Președintele moldovean a fost șantajat?

Criza de la Chișinău. Președintele moldovean a fost șantajat?
Publicat: 22/01/2016, 12:36

„Președintele a vorbit despre faptul că i s-a impus o candidatură și i s-a sugerat, de către cine nu știu, că nu se vor întâmpla lucruri prea bune cu doi dintre fiii săi. Cei doi ar fi fost urmăriți. Că nu li se dorea binele”, a afirmat Vlad Țurcanu, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV7, precizând că este vorba despre candidatul Vladimir Plahotniuc.

Mai mult, fostul consilier prezidențial a declarat că președintele ar fi discutat despre acest incident cu ambasadorii. „A furnizat informații despre acest caz atât cât a considerat el că este necesar. Nu cunosc prea multe. Mai multe detalii a oferit, probabil, șefilor diplomațiilor străine. Președintele le-a descris și unele detalii”, a menționat Țurcanu.

Șeful statului a declarat anterior că este supus unor presiuni din partea liderilor PD pentru a desemna un candidat propus de acest partid.

Timofti a respins propunerea de a-l desemna pe controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, argumentând că acesta nu întrunește criteriile de integritate necesare.

Fostul purtător de cuvânt al șefului statului, Vlad Țurcanu, a mai afirmat, în cadrul emisiunii de la TV7, că Nicolae Timofti a fost convins să primească jurământul Guvernului în seara de miercuri, după ce cu doar puțin timp înainte se stabilise ca ceremonia de depunere a jurământului să aibă loc a doua zi.

„Nu știu ce s-a întâmplat. Am fost luat pe la ora zece seara de acasă, iar în timp ce ne deplasam spre Președinție am aflat că va avea loc ceremonia de depunere a jurământului de către Guvern. Nici nu am putut să particip, pentru că nu mă îmbrăcasem corespunzător. Poate că sunt de modă mai veche, dar țin foarte mult ca cetățenii să fie informați corect”, a precizat Țurcanu.

El a adăugat că șeful statului are dubii în privința formării majorității parlamentare, însă a fost nevoit să se conformeze, deoarece nu a avut probe asupra coruperii politice. „În ultimele luni, președintele a avut o poziție mai fermă, dar în cele din urmă a fost nevoit să accepte majoritatea parlamentară”.

Întrebat dacă președintele ar fi fost convins din afara țării să desemneze candidatura lui Pavel Filip, Vlad Țurcanu a spus că nu cunoaște, însă știe că în ultimele zile Nicolae Timofti a avut multe convorbiri cu diplomații străini.

Cât privește desemnarea lui Ion Păduraru în calitate de candidat pentru funcția de premier, a fost o decizie personală a președintelui. „Timp de aproape opt ore, președintele Nicolae Timofti a purtat discuții privind două candidaturi, cea a lui Ion Sturza și cea a lui Ion Păduraru. Nu știu de ce șeful statului s-a oprit asupra candidaturii lui Păduraru. Noi ne-am bucurat, căci e colegul nostru. Nu am fost prea fericit când Ion Păduraru și-a retras candidatura în favoarea lui Pavel Filip. Nu știu de ce a făcut-o, nu am discutat. Știu că Păduraru nu este un om prea sentimental”, a precizat Țurcanu.

Parlamentul moldovean a aprobat miercuri Guvernul condus de Pavel Filip, un vicepreședinte al Partidului Democrat, aflat la putere, însă votul a fost urmat de proteste violente la sediul Legislativului. Membrii noului Guvern au depus jurământul, în cursul nopții de miercuri spre joi, la sediul Președinției.

Vlad Țurcanu și-a prezentat demisia joi, după ce cu o zi înainte a dezinformat presa că ceremonia de învestire a Guvernului va avea loc a doua zi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Șeful mașinăriei de propagandă din Coreea de Nord a murit