CRIZĂ DE SÂNGE. Coronavirusul afectează centrele de transfuzii. Apelul medicilor: Numărul donatorilor este tot mai mic

Redactor:
Departamentul Social
CRIZĂ DE SÂNGE. Coronavirusul afectează centrele de transfuzii. Apelul medicilor: Numărul donatorilor este tot mai mic
Potrivit INHT, în toată țara au fost, în total, 490 de donatori de plasmă / Foto: Captură YouTube

Criza COVID-19 a afectat centrele de transfuzii, numărul donatorilor fiind tot mai mic în ultimele două săptămâni. Medicii fac un apel în special către donatorii vechi să meargă să doneze pentru a reface stocurile de sânge, care scad de la o zi la alta.

Alina Mirella Dobrotă, director al Centrului Regional de Transfuzii din Constanța, a declarat pentru MEDIAFAX că încă există stocuri de sânge, însă din cauza faptului că unele componente sanguine au termen de expirare de cinci zile, este nevoie de un flux continuu de donatori.

„Centrele de transfuzii pregătesc mai multe tipuri de componente sanguine. Există un component sanguin cu termen de valabilitate de cinci zile, așa numitele trombocite. Acest component sanguin este necesar pentru foarte mulți pacienți cu boli hematologice și boli oncologice, pacienți care necesită periodic tratament”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alina Dobrotă.

Directorul centrului de transfuzii din Constanța spune că în ultimele două săptămâni numărul de donatori a scăzut cu 50% iar trendul este în continuă scădere.

„Joi, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța s-au prezentat undeva până în 15 persoane, pentru a dona sânge, în marea lor majoritate fiind persoane care au cunoștințe sau rude internate în spital, deci pacienți care necesită tratament transfuzional. În prezent nu există un deficit de componente sanguine pentru a asigura solicitările spitalelor din județ, dar, având în vedere faptul că deja în cele două săptămâni anterioare numărul persoanelor care s-au prezentat să doneze a scăzut cu aproximativ 50-60%, iar în această săptămână nu s-au recoltat zilnic decât undeva în medie la 20-25 de pungi de sânge, am mers în aceeastă săptămână pe ceea ce era deja existent în stoc din activitățile anterioare. Estimăm că disponibilul se va reduce în săptămâna viitoare, motiv pentru care sunt necesare măsuri de reducere a riscului de a ajunge în situația de a nu putea asigura spitalelor necesarul transfuzional”, a mai explicat Alina Dobrotă.

De la 50 de pungi la 20 de pungi pe zi

La Constanța, media de recoltare pentru anul 2019 a fost de aproximativ 50 de pungi pe zi. Luni, la Centrul de transfuzii au fost recoltate doar 9 pungi, iar media pentru săptămâna aceasta a ajuns la 20 de pungi, și asta doar pentru că au venit rudele și cunoștințele pacienților din spital, care au nevoie de transfuzii.

Medicii au început să contacteze donatorii, dar măsurile de securitate dispuse la nivel național, respectiv reducerea deplasărilor, recomandarea ca oamenii să stea în casă, fac ca și donatorii fideli să se teamă să părăsească locuința.

Alina Dobrotă dă asigurări că a luat toate măsurile de precauție pentru ca oamenii să fie protejați în centrul de transfuzii, instituind un protocol la intrare și un triaj foarte riguros pentru cei care ajung în instituția medicală.

De asemenea, Alina Dobrotă a explicat că pentru a evita o aglomerare în centrul de transfuzii donatorii se pot programa prin telefon sau printr-o aplicație mobilă.

„Pot folosi în principal cele două mijloace de programare pe care le avem, respectiv fie telefonic, fie prin aplicația Donorium, ce se poate descărca pe telefon, astfel încât să reducem riscul de a avea un număr mai mare de persoane simultan în instituție”, a transmis Alina Dobrotă, directorul Centrului Regional de Transfuzii din Constanța.

BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasă vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Restricţii pe litoral de 1 Mai. Până la ce oră vor avea voie turiştii să...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ce moștenire a lăsat Prințul Philip. Averea uriașă pe care a avut-o
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide