Criza din Alianță se propagă în guvern pe proiectul ”Anghel Saligny”. Ministrul Attila de la Dezvoltare: ”Ministerul Justiției are copia PNDL 3 din 12 august. Nu au răspuns!”

Criza din Alianță se propagă în guvern pe proiectul ”Anghel Saligny”. Ministrul Attila de la Dezvoltare: ”Ministerul Justiției are copia PNDL 3 din 12 august. Nu au răspuns!
Șantajul USR se propagă în guvern pe proiectul ”Anghel Saligny”
Publicat: 01/09/2021, 17:35
Actualizat: 01/09/2021, 18:03

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny” a fost publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pe data de 11 august.

Potrivit notei de fundamentare, refăcută la 31 august, ”necesarul total la nivel național estimat pentru toate domeniile (infrastructură locală de transport, alimentare cu apă, canalizare, distribuție gaze naturale) depășește 160 miliarde lei, din care se propune soluționarea a circa 30% prin alocarea pe întregul program a unui buget total de 50 miliarde de lei”.

Astăzi au apărut tensiuni în Coaliția de guvernare, ”mărul discordiei” fiind chiar Programul Național de Investiţii ”Anghel Saligny”. Dacian Cioloș a declarat că miniștrii formațiunii sale politice – USR PLUS – se vor retrage din Guvern (ceea ce ar duce, practic, la căderea guvernului) dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției Speciale și negocierea noului program de dezvoltare. (mai multe detalii AICI)

Cseke Attila: ”De la Ministerul Justiției nu am primit nicio observație”

Ministrul Dezvoltării – Cseke Attila – a declarat, la Antena 3, că proiectul ”Anghel Saligny” a fost trimis la Ministerul Justiției, pentru a fi avizat, încă din data de 12 august 2021, numai că încă nu a fost primit vreun răspuns.

”Cine primeste în copie trebuie sa dea observații, să ceară eliminarea unor articole sau nu. De la Ministerul Justiției nu am primit nicio observație”, a spus ministrul Attila la Antena 3.

”Un document original este unul careconține toate avizele prealabile. Iar la Justiție sosește abia la final, pentru MJ avizează la final. Orice alt document despre care se vorbește în spațiul public nu este document original. Faptul se prezintă o adresă de înaintare nu dovedește faptul ar fi vorba de un document original. Iar dacă avizul MFP s-ar fi dat abia ieri (deci documentul se afla la MFP) – n.red. – Ministerul Finațelor Publice –, înseamnă documentul original nu se putea afla la MJ”, spun, însă, reprezentanții Ministerului Justiției.

Pe de altă parte, premierul Cîțu a declarat – după ce ședința, care a început la ora 11:00, a fost suspendată și amânată pentru ora 19:00 – că ”toate proiectele care sunt pe ordinea de zi a Guvernului respectă toate procedurile legale. Niciun proiect nu poate să fie aprobat sau publicat în Monitorul Oficial fără să aibă procedura legală parcursă”.

Ministerul Justiției: ”Nu au fost parcurși toți pașii legali prevăzuți”

Prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul Justiției transmite că nu a primit, până în acest moment, în original, cu respectarea condițiilor prevăzute de Hotărârea Guvernului 561/2009, proiectul privind programul „Anghel Saligny” (PNDL 3).

”Ministerul Justiției nu se află, în acest moment, în situația de a aviza acest proiect, întrucât nu au fost parcurși toți pașii legali prevăzuți de HG 561/2009 privind elaborarea și avizarea actelor normative. De asemenea, nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a fi invocat un „aviz tacit” al Ministerului Justiției. Ministerul Justiției va analiza proiectul de act normativ pentru a formula un aviz, în termenul prevăzut, după ce proiectul va fi transmis în conformitate cu prevederile legale”, transmit reprezentanții Ministerului Justiției.

Potrivit HG 561/2009, art. 20 alin.7, ”proiectele de acte normative se transmit Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești în originalîmpreună cu o copie, numai după obținerea tuturor avizelor autorităților publice interesate în aplicare. Ministerul Justiției și Libertăților Cetățenești avizează proiectele exclusiv din punctul de vedere al legalității, încheind operațiunile din etapa de avizare”.

Termenul de avizare este de 4 zile lucrătoare de la înregistrarea proiectului în original.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
De ce a fost mutat Florin Piersic la un spital din București. Vești nu tocmai...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Adrian Minune nu s-a putut abține. Ce l-a făcut pe manelist să plângă în hohote
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pasărea care adoptă sau ucide puii altor păsări