Criza politică de la Chișinău continuă. Ce s-a întâmplat în Parlament când premierul-desemnat a venit pentru votul de învestitură

Redactor:
Mihai Draghici
Criza politică de la Chișinău continuă. Ce s-a întâmplat în Parlament când premierul-desemnat a venit pentru votul de învestitură
Premierul-desemnat Ion Sturza a confirmat renunțarea la sarcina învestirii Cabinetului său, denunțând lipsa susținerii pentru un guvern proeuropean, după ce în Parlamentul Republicii Moldova nu s-a întrunit cvorumul.

„Am văzut în direct cine și ce poziție are vizavi de un proces privind votarea unui guvern proeuropean. Lipsa de cvorum nu ne-a permis să prezentăm programul de guvernare. Prin acest exercițiu, mandatul meu a fost finalizat”, a declarat Ion Sturza.

Ședința specială a Parlamentului Republicii Moldova pentru votul în cazul Guvernului premierului Ion Sturza a fost suspendată, din cauza lipsei cvorumului. Parlamentul de la Chișinău urma să acorde luni votul în cazul Cabinetului propus de premierul Ion Sturza. Însă, potrivit Unimedia, la ședința specială au venit doar 47 de parlamentari din totalul de 101.

„Voi avea acum o întâlnire cu președintele Nicolae Timofti unde, simbolic spus, voi preda mandatul. Eu am mizat că va fi cvorum. Am considerat că deputații trebuie să-și îndeplinească funcțiile”, a declarat Sturza.

„Vă promit că discursul meu care urma să fie spus în Parlament va fi public. Voi continua să colaborez cu societatea civilă și mass-media în aceeași formulă de maximă deschidere. Astăzi am fost surprins să-l văd pe domnul Marian Lupu în sală. Absența unor deputați din Partidul Democrat a fost regizată. Am o întâlnire cu domnul președinte, după care îmi voi continua viața de cetățean. De la tribuna centrală a Parlamentului astăzi, cobor în stradă”, a adăugat Sturza.

După aproape opt săptămâni în care partidele parlamentare nu s-au putut pune de acord asupra unei majorități și asupra unui candidat, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe 21 decembrie, pe omul de afaceri Ion Sturza pentru funcția de prim-ministru.  Anunțul a fost făcut după ce Nicolae Timofti a avut consultări cu liderii Partidului Democrat, Partidului Liberal-Democrat, Partidului Liberal și grupului politic Iurie Leancă.

Decizia a fost atacată la Curtea Constituțională care a decis că desemnarea a fost perfect legală.

Pe 3 ianuarie, Ion Sturza a prezentat lista candidaților pentru funcțiile de miniștri. „Avem reprezentanți pentru cel puțin trei comunități sociale, opt membri de partid, doi de la Platforma DA, unul de la PPEM, trei de la PLDM și câte un reprezentant de la PL și PD, care vor renunța la funcția de membru de partid în favoarea funcției de ministru”, a subliniat Ion Sturza, citat de Unimedia.

Membrii propuși ai Guvernului au semnat duminică și câte o declarație pe proprie răspundere privind îndeplinirea criteriilor de integritate.

Inchide