• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

CRJI îl suspectează pe ministrul Economiei, Mihai Tudose, că a plagiat în teza de doctorat. 50 de pagini ar fi copiate aproape „mot-a-mot”

CRJI îl suspectează pe ministrul Economiei, Mihai Tudose, că a plagiat în teza de doctorat. 50 de pagini ar fi copiate aproape „mot-a-mot”
Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) îl suspectează pe ministrul Economiei, Mihai Tudose, că are fi plagiat în teza de doctorat. Un polițist susține că i-ar fi vândut demnitarului lucrarea lui.

Potrivit CRJI, o treime din teza lui Tudose este copiată. Lucrarea, susținută în 2010, se numește „Infrastructura critică – model și strategie managerială” și tratează problema rețetelor care pot deveni vulnerabile la diverse atacuri, de pildă la cele ale teroriștilor.

CRJI spune că aproximativ 50 de pagini din teză sunt copiate, în mare parte „mot-a-mot”, din lucrarea unui polițist, comisarul-șef Radu Andriciuc, care a susținut-o în 2009 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Polițistul ar fi recunoscut în fata jurnaliștilor că și-a vândut teza. „Domnul Tudose m-a contactat și i-am cedat drepturile de proprietate, că pentru orice marfă. Era 2008 și aveam niște probleme financiare, vă aduceți aminte ce au pățit bugetarii, plus că fiul meu dădea Bacalaureatul. A fost vorba de câteva mii de euro”, a spus comisarul-șef.

Jurnaliștii spun că în lucrarea ministrului Economiei ar mai fi fost plagiați ai alți autori, printre care Ion Iliescu și Traian Băsescu. De pe blogul lui Iliescu s-ar fi preluat un discurs, fără a fi citat ca atare, iar de la Băsescu, un fragment din mesajul introductiv al Strategiei Naționale de Apărare din 2007 – tot fără menționarea sursei.
 

Inchide