Csibi Barna, extremistul maghiar care l-a ”spânzurat” pe Avram Iancu, s-a mutat în Ucraina: ”Nu pot să cred că prorușii au doborât avionul”. Ce spune despre AUTONOMIA Ținutului Secuiesc

Csibi Barna, extremistul maghiar care l-a ''spânzurat'' pe Avram Iancu, s-a mutat în Ucraina: ''Nu pot să cred că prorușii au doborât avionul''. Ce spune despre AUTONOMIA Ținutului Secuiesc
Publicat: 22/07/2014, 19:14
Actualizat: 19/03/2015, 13:20

Barna, care militează pentru autonomia maghiarilor din Ucraina, dar face în continuare planuri și pentru autonomia maghiarilor din Ținutul Secuiesc, a vorbit despre tragedia aviatică din Ucraina, despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina, dar și despre viitorul Ținutul Secuiesc.

”Nu pot să cred că pro-rușii au doborât avionul cu pasageri, pentru că ei n-au de ce să facă acest lucru. Nu știu dacă tu te uiți la episoade americane, la CSI, dar acolo dacă este comisă o crimă, important e cine, ce a avut de câștigat din crima respectivă. Ei, ce câștig ar fi avut cei din Novorusia dacă ar fi doborât avionul respectiv? Se poate să-l fi doborât din greșeală, asta pot să admit”, a declarat Csibi Barna despre tragedia aviatică din Ucraina, de joi.

Întrebat dacă el consideră că Rusia este singura țară care respectă dreptul la autonomie teritorială, având în vedere că se declară un fan al lui Putin, Csibi Barna a răspuns: ”Vladimir Putin este singurul care susține acest drept. Eu văd că Rusia respectă dreptul la autodeterminare (n.r. autonomie teritorială) a Donețkului sau Luganskului. Acțiunile și retorica Rusiei sunt chiar dezamăgitoare. În Donețk și Lugansk ce se comite este deja crimă împotriva umanității și conform legilor internaționale, Rusia ar avea tot dreptul să intervină, dar ei, totuși, nu intervin. Acolo sunt etnici ruși, și poate chiar și cetățeni ruși, care să fie doborâți cu zecile. Acolo este o crimă împotriva umanității foarte clară, definită prin lege. Teoria că Rusia va unifica tot e o idee ca aceea că ‘evreii conduc lumea’, e doar o legendă.

Statele funcționează pe baza legilor internaționale și legea internațională zice așa: fiecare popor are dreptul la autodeterminare. Statele funcționează pe baza acestei propoziții. Și românii au dreptul la autodeterminare, și ungurii, și senegalezii, și uzbecii. Același drept îl are și poporul din Lugansk și cel din Donețk. Au dreptul la autodeterminare și ei și-au manifestat acest drept printr-un referendum. Au făcut totul absolut legal, conform legii, și a ieșit, pe baza referendumului, că ei vor să stea într-un stat propriu. Și ce a făcut Ucraina? A atacat aceste două state propriu- născute și a ucis populația cu sânge rece. Și SUA zice: Băi, problema internă a Ucrainei. Și nu se uită la ei. Novorusia nu e expansionism rusesc, ci dreptul de autodeterminare. S-au determinat Republica Donețk și Republica Lugansk. Au dreptul să declare cărui popor îi aparțin. Și eu, dacă vreau, mă declar uzbec și atunci toată lumea trebuie să mă trateze ca pe un uzbec pentru că eu am acest drept. Este un drept fundamental”.

Csibi Barna: ”Ținutul Secuiesc ar putea deveni o țară în foarte scurt timp”

În interviul acordat RISE Project, prin Skype, la doar două ore de la tragedia aviatică din Ucraina, Csibi Barna a vorbit și despre Ținutul Secuiesc.

”Rusia susține independența Ținutului Secuiesc. Din interes strategic. Poporul secuiesc dorește autodeterminare exact ca și poporul din Donețk. De fapt, rușii, în mass media rusească, se ocupă foarte intens de problematica secuilor. Si eu m-am mirat cât de multe lucruri știu rușii despre noi. Și am făcut și o glumă: rușii știu mai multe despre secui decât Orban Viktor (n.r. premierul Ungariei). De exemplu, dacă acum îl intrebăm pe Orban Viktor în ce localitate, pe baza hotărârilor judecătorești, au fost scoase steagurile secuiești sau steagurile Ungariei, pun pariu că habar n-are. Într-un articol din presa rusească era scris că la Madaras a fost scos steagul Ungariei, la Tg. Secuiesc au fost scoase cele două steaguri secuiești, la Sîngeorzu de Pădure s-a scos steagul… și așa mai departe. Deci ei știu câte ceva de-acolo, din Siberia. Pentru moment, Rusia n-are ce să facă, ea deocamdată se uită și caută alianțe. Caută aliați în Ținutul Secuiesc. acă, de exemplu, conform legii internationale, Ținutul Secuiesc își declară autodeterminarea și cere intervenția ONU – așa se face, ceri intervenția ONU – ONU are obligația ca această autodeterminare să fie protejată. Trupele ONU și NATO merg în fiecare zonă unde e conflict și atunci vin și ceva trupe rusești de la ONU în Ținutul Secuiesc. Să garanteze pacea și să inființeze ce-ți trebuie înființat pentru funcționarea unui stat. Și cam atât. Și de-acolo… Țara Secuilor! Țara Hunilor!”.

Întrebat dacă Ținutul Secuiesc ar putea deveni stat național, suveran și independent, Csibi Barna a răspuns: ”Ținutul Secuiesc, adică o țară a secuilor? Păi cum să nu?! Păi, s-ar putea foarte repede”.

Citiți aici interviul integral.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului