CSM în replică la declarațiile lui Crin Antonescu: „Activitatea procurorilor români se desfășoară conform prevederilor Constituției „

CSM în replică la declarațiile lui Crin Antonescu: Activitatea procurorilor români se desfășoară conform prevederilor Constituției
Publicat: 16/08/2012, 12:32
Actualizat: 16/08/2012, 17:56

CSM transmite într-un comunicat public că a luat act cu profundă îngrijorare de declarațiile și acuzațiile formulate de președintele interimar Crin Antonesc. Consiliul mai transmite că procurorii care anchetează referendumul acționează legal și în baza prevederilor Constituției.

CSM mai spune că a sesizat Inspecția Judiciară pentru a stabili dacă acuzațiile formulate de politicieni la adresa procurorilor nu lezează independența justiției.

În comunicatul semnat de președintele CSM, Alina Ghica, se menționează și că politicienii ar trebui să se abțină de la „orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept. „

Iată ce precizează CSM în comunicatul transmis public:

CSM ia act cu profundă îngrijorare de declarațiile și acuzațiile formulate de la nivelul președinției interimare a României, privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea președintelui Romaniei, aflate în curs de derulare.

Față de mesajele transmise de domnul Crin Antonescu, președinte interimar, cu ocazia declarației de presă din seara zilei de 15 august 2012, formulăm urmatoarele precizări :

Activitatea procurorilor români se desfășoară, conform prevederilor Constituției României, cu respectarea principiilor legalității, imparțialității și controlului ierarhic. Potrivit Constituției Romaniei, procurorii nu sunt subordonați nici puterii legislative, nici puterii executive.

În acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în ședința publică din data de 24 mai 2007, că: „ procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitate de martori în fața Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituționale, fac parte din puterea judecătorească”.

Referitor la afirmațiile vizând derularea unor anchete penale, conducerea CSM a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili măsura în care astfel de afirmații lezează independența justiției, independența procurorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu și principiul separației puterilor in stat. (Sursa: Comunicat CSM)

CITEȘTE AICI COMUNICATUL INTEGRAL

Context

Miercuri 15 august atât Ion Iliescu cât și Crin Antonescu au lansat acuzații grave la adresa Parchetului General care adeschis peste 500 de dosare penale care privesc fraudele elctorale la referendumul din 29 iulie. Președintele onorific al PSD, Ion Iliescu, cere aducerea procurorului general în fața Parlamentului, ca să răspundă pentru ancheta națională privind dosarul „Referendumul”. Iliescu a criticat cercetările făcute de procurorii DNA în mai multe județe din țară, numindu-le „fasciste și primitive”

Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri seară, că cere procurorului general, Laura Codruța Kovesi, să ofere public explicații legate de scopul, mijloacele și natura cercetărilor pe care procurorii le fac „masiv” în ultimele zile în legătură cu desfășurarea referendumului.

„Având în vedere modalitatea în care se fac anchetele, fără precedent, același parchet cu aceiași conducători, cu prilejul altor alegeri, nu a acționat aproape deloc în asemenea proproții. Este necesar și cer procurorului general al republicii să ofere explicații publice în legătură cu natura și scopul acestor cercetări. Nu știu dacă au o acoperire legală.”, a declarat Crin Antonescu

Joi dimineață deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a transmis, joi, un avertismet Procurorului general, Laura Codruța Kovesi, Parchetului ICCJ și DNA, arătând că răspunderea penală îi atinge și pe procurorii care comit abuzuri în serviciu, el catalogând astfel anchetele privind referendumul.

„Vreau să mă refer la abuzurile pe care procuratura le produce în acest moment. Procuratura a intervenit în mod nejustificat, incalificabil, într-un sistem democratic, în intenția, pe de o parte, de a crea impresia că votul a fost fraudat, iar pe de altă parte pentru a timora cetățenii. Este un gest inadmisibil de folosire a unei instituții de forță a statului (…) în interes direct politic în legătură cu demiterea președintelui Traian Băsescu”, a spus Duvăz citat de Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
Gestul sfâșietor făcut de fiul Ancăi Molnar, după moartea ei! Micuțul Patrick i-a șocat pe...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Reacţia patronului unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea Ancăi Molnar. Make-up artista a fost condusă pe ultimul drum...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Un inginer vâlcean s-a proclamat „boier” la Sibiu şi a construit un hotel sub pământ
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
Schimbare ISTORICĂ în Transilvania. Anunțul venit direct de la MAGHIARI
Vestea proastă a zilei. Marea legendă ne-a părăsit
Clădirea ai cărei 20.000 locuitori nu trebuie să iasă niciodată din casă. Cum e posibil....
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Cea mai puternică erupție solară din ultimii ani a afectat camera roverului Curiosity de pe...
×