CSM: Parchetele care nu vor soluționa dosarele penale mai vechi de cinci ani într-un termen rezonabil vor fi trase la răspundere

CSM: Parchetele care nu vor soluționa dosarele penale mai vechi de cinci ani într-un termen rezonabil vor fi trase la răspundere
Publicat: 05/09/2014, 08:31
Actualizat: 11/02/2019, 18:03

Unitățile de parchet, inculsiv DNA și DIICOT, care nu vor soluționa dosarele penale mai vechi de cinci ani, într-un termen rezonabil, vor fi trase la răspundere, dacă inspectorii judiciari vor constata că aceste întârzieri au la bază motive imputabile, a hotărât CSM.

Inspecția Judiciară (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a efectuat un raport având ca obiect „verificarea măsurilor luate de procurori și conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluționării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării”. Acest raport a fost aprobat de Secția pentru procurori a CSM.

Potrivit raportului Inspecției Judiciare, una dintre măsurile ce urmează a fi luate este aceea de efectuare a unui control de IJ „în termen de șase luni de la aprobarea prezentului raport, urmând ca în situația constatării neluării măsurilor necesare, din motive imputabile, în vederea soluționării dosarelor penale mai vechi de cinci ani de la data sesizării să fie stabilite răspunderi”.

O altă măsură ce a fost aprobată de CSM, în urma propunerilor venite din parte inspectorilor judiciari, constă în exercitarea unei supravegheri eficiente de către procurorii cu funcții de execuție, cu privire la activitatea de cercetare penală realizată în dosarele mai vechi de cinci ani. Aceste lucru se va realiza prin întocmirea de dispoziții scrise, stabilirea unor termene precise de finalizare a cercetărilor, precum și verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziții.

„În situația în care nu sunt respectate aceste dispoziții ale procurorului se va proceda, după caz, la sesizarea conducătorului organelor de cercetare penală, conform articolului 303 alineatul 3 din Codul de procedură penală, aplicarea sancțiunii amenzii judiciare în cazurile prevăzute de articolul 283 alineatul 4 litera m din Codul de procedură penală, ori formularea de propuneri pentru retragerea avizului de lucrător de poliție judiciară”, se menționează în Raportul IJ.

O altă măsură propusă de inspectorii judiciari și aprobată de CSM are în vedere efectuarea periodică de către procurorii cu funcții de conducere a unor controale eficiente asupra dosarelor mai vechi de cinci ani și monitorizarea permanentă a modului în care procurorii efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetărilor penale în aceste cauze, pentru evitarea situațiilor de prelungire nejustificată în timp a soluționării acestora.

„Totodată, este necesar ca procurorii cu funcții de conducere să identifice acele metode care să conducă la reevaluarea modului de lucru al procurorilor în vederea stabilirii unor priorități care să realizeze un echilibru al cauzelor soluționate, ținându-se seama de vechimea înregistrării acestora la parchet, de soluțiile ce urmează să fie adoptate și de termenul procedural prevăzut de dispozițiile articolului 322 din Codul de procedură penală, precum și de cel instituit de dispozițiile articolului 154 Cod penal referitor la termenele de prescripție a răspunderii penale”, se menționează în măsurile dispuse.

Inspecția Judiciară a prezentat în ședința de marți a Secției de procurori a CSM raportul ce are ca obiect „verificarea măsurilor luate de procurori și conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluționării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării”. Verificările au fost efectuate de către inspectorii judiciari în perioada 10 martie -11 aprilie.

Aceste verificari au fost realizate după ce, din analiza datelor statistice, a rezultat că la sfârșitul anului 2013 la nivelul Ministerului Public erau înregistrate 3.799 de dosare mai vechi de cinci ani de la data înregistrării, cele mai mult fiind la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, respectiv 1.700.

Potrivit acelorași date statistice la Parchetul de pe lângă instanța supremă, Secția de urmărire penală și criminalistică, existau 56 de astfel de dosare, la Direcția Națională Anticorupție erau 52 de cauze, iar la DIICOT exitau 234 de dosare mai vechi de cinci ani de la data sesizării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier