Cu cât a fost amendat TVR 1 de CNA din cauza imaginii cu o cântăreață care nu purta lenjerie intimă

Cu cât a fost amendat TVR 1 de CNA din cauza imaginii cu o cântăreață care nu purta lenjerie intimă
Publicat: 05/03/2013, 21:04
Actualizat: 29/07/2014, 02:45

CNA a decis, marți, să amendeze postul TVR 1 cu 10.000 de lei, pentru că în emisiunea „Lozul cel mare” din 28 februarie au apărut imagini cu cântăreața Bijou care nu purta lenjerie intimă, membrii CNA considerând că într-unul dintre cadre se puteau vedea zonele intime ale acesteia.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de marți, emisiunea „Lozul cel mare”, difuzată la TVR 1 pe 28 februarie, în direct, între orele 16.45 – 17.30. În această emisiune sunt prezentate tragerile jocurilor de noroc ale Loteriei Române, programul respectiv cuprinzând și momente artistice cu diferiți cântăreți.



Astfel, în ediția din 28 februarie, prezentatorii Silvia Stanciu și Marius Rădmăneștean au invitat-o în platou pe cântăreața Bijou. Cântăreața a purtat un dialog cu prezentatorii emisiunii, în care aceasta a dezvăluit faptul că poartă o ținută (o rochie scurtă, foarte despicată pe ambele picioare) pe sub care nu poartă lenjerie intimă.

Concret, potrivit monitorizării realizate de CNA, Silvia Stanciu a întrebat-o pe Bijou ce poate spune despre „ținuta” sa, prezentatoarea emisiunii precizând totodată că „nu are toate elementele, nu are nimic pe dedesubt”. Atunci, cântăreața Bijou a adăugat: „Nu are elementul intim”. Dialogul între cântăreața și prezentatori a continuat, la un moment dat, Bijou spunându-i lui Marius Rădmăneștean: „Oricum, cât ai vrea să vezi ceva mai mult n-o să reușești”. Ulterior, cântăreața a început să cânte și să danseze.

Cei mai mulți membri ai CNA au considerat că situația de la TVR 1 a fost gravă, mai ales că a fost „premeditată” de moderatori, care au atras atenția asupra faptului că Bijou nu purta lenjerie intimă.

„Dacă ne amintim ce a spus chiar eroina principală (Bijou, n.r.), nu mai putem să spunem că a fost vreo umbră (în cadrul în care a apărut imaginea în care părea că artista nu poartă lejerie intimă, n.r.) (…) Dacă o domnișoară spune așa ceva, operatorii (care au filmat și au transmis în direct, n.r.) vor simți nevoia să vadă cu ochii lor dacă este adevărat sau nu ce a spus eroina. Se dovedește la minutul 3.20 că e foarte adevărat. Chestia asta este o premieră de absolut mare spectacol pentru televiziunea publică”, a spus Cristina Trepcea, membru al CNA.

„Nu cred că e întâmplător lucrul acesta, ci o competiție cu ochii deschiși pe audiență”, a mai spus Trepcea.
La rândul său, Florin Gabrea, un alt membru al CNA, a spus că „vina principală a aparținut celor doi prezentatori”, deși nu s-a văzut cu exactitate faptul că Bijou nu purta lenjerie intimă. „Acest nesaț, apetit nesfârșit al redactorilor, prezentatorilor de a aduce în discuție chestiuni sexuale….”, a spus Gabrea.

„Domnule Gabrea, s-a văzut problema. Bine, nu aș numi-o problemă”, a spus, râzând, Valentin Jucan, un alt membru al CNA.
Christian Mititelu, membru al CNA, a considerat că este grav ce s-a întâmplat. „E grav că a fost premeditat, că au vorbit despre asta, au anunțat că va urma ceva foarte interesant, excepțional (…) E jalnic să vezi o astfel de producție îndoielnică”, a mai spus Mititelu.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că ea nu este adepta separării televiziunii publice de celelalte televiziuni comerciale, pentru că Legea audiovizualului nu face această diferența. „Responsabili sunt acei prezentatori ai emisiunii (…) Prezentarea respectivă s-a făcut tocmai în sensul ăsta, că domnișoara nu poartă nimic (…) Eu, dacă eram producător la o astfel de emisiune, i-aș fi spus că nu are voie să intre pe post”, a spus Iorga.

În schimb, Radu Călin Cristea, la rândul său membru al CNA, a spus că el este „mai liberal”. „Să nu fim pudibonzi. Ne-am uitat foarte atent, sunt niște sugestii care ar putea să indice o nuditate lesne identificabilă. Dar nu văd nicio problemă (…) Este puțină frivolitate acolo, nu văd partea de nuditate, nu văd o complicitate atât de pregnantă cu realizatorii emisiunii, ci pur și simplu o chestie mai excentrică a unei dansatoare. Acea chestie incriminată cât a durat? O secundă?”, a întrebat Radu Călin Cristea.

„Nu e vorba de acea secundă în sine. Se întâmplă și accidente (…) Dar se vede clar că realizatorul știa, în această regie găsim vina”, i-a spus Valentin Jucan.
„Modalitatea de filmare, absolut tot dialogul a fost insinuant (…) Aceasta este o emisiune plătită, cu Loteria Națională. Deci au audiența gata pregătită. Nu e destul. Deci, de ce doar bani? Sex și bani”, a spus și Laura Georgescu, președintele CNA.

La rândul său, Lorand Turos, membru al CNA, a propus amendarea postului TVR 1, cu 10.000 de lei, pentru încălcarea articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Difuzarea în serviciile de televiziune și de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiționat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situații normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

„Eu consider că e grav și faptul că s-a întâmplat pe televiziunea publică e și mai grav”, a spus Lorand Turos. El a precizat că este grav și faptul că la ședința CNA nu a fost prezent niciun reprezentant al TVR care să discute subiectul cu membrii CNA.

La rândul său, Viorel Vasile Buda, vicepreședintele CNA, a propus somarea publică a TVR 1. El a spus că ține cont de faptul că a fost o singură imagine în care s-a văzut că artista nu purta lenjerie intimă. De asemenea, el a propus ca CNA să abordeze la un moment dat și faptul că aceasta este o emisiune care „are legătură cu jocurile de noroc, care sunt interzise minorilor sub 18 ani în România”. „Ar trebui să ne sesizăm cu intervalul orar în care sunt date aceste rezultate (tragerilor loto, n.r.)”, a spus Buda.

La rândul său, Cristina Trepcea a făcut o altă propunere – amendă de 5.000 de lei -, însă ulterior și-a retras-o și a susținut propunerea făcută de Lorand Turos – amendă de 10.000 de lei.

În urma votului membrilor CNA, propunerea lui Lorand Turos a fost aplicată. Astfel 7 membri ai CNA au votat „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Laura Georgescu, Christian Mititelu și Cristina Trepcea) , în timp ce 4 au votat „împotrivă” (Monica Gubernat, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu și Viorel Vasile Buda).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Misterul piramidelor din Egipt, aproape de a fi rezolvat. Cum cred cercetătorii că au fost...
×