Cu patru zile înainte de judecarea cererii de eliberare, Adrian Năstase a anunțat că plătește 760.000 de euro din prejudiciul stabilit în dosarul Trofeul Calității

Redactor:
Biro Attila
Cu patru zile înainte de judecarea cererii de eliberare condiționată, Adrian Năstase a anunțat Inspectoratul de Stat în Construcții că dorește să plătească partea sa din prejudiciul stabilit de instanță în dosarul Trofeul Calității. Avocatul Ion Cazacu, apărătorul lui Adrian Năstase a declarat pentru gândul că ISC a fost notificat oficial că fostul premier pune la dispozițita instituției suma de 760.000 euro reprezentând aproximativ jumătate din prejuidicul stabilit de instanță în dosarul Trofeul Calității. Năstase a plătit deja 50.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Cu patru zile înainte de judecarea cererii de eliberare condiționată, Adrian Năstase a anunțat Inspectoratul de Stat în Construcții că dorește să plătească partea sa din prejudiciul stabilit de instanță în dosarul Trofeul Calității. Avocatul Ion Cazacu, apărătorul lui Adrian Năstase a declarat pentru gândul că ISC a fost notificat oficial că fostul premier pune la dispozițita instituției suma de 760.000 euro, reprezentând aproximativ jumătate din prejuidicul stabilit de instanță în dosarul Trofeul Calității. Năstase a plătit deja 50.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

În total în acest dosar a fost stabilit un prejudiciu de aproape 1,5 milioane euro. Potrivit avocatului Cazacu, instanța a stabilit că Năstase trebuie să plătească în solidar cu ceilalți inculpați din dosar suma de760.000 euro, iar restul de bani trebuie să fie plătiți de ceilalți inculpați.

„S-a depus o notificate printr-un executor judecătoresc prin care ISC este notificat că întreaga sumă referitoare la obligația domnului Adrian Năstase rezultată din hotărârea dată în Trofeul Calității, respectiv 761.000 euro, se află la dispoziția inspectoratului”, a declarat avocatul Ion Cazacu. Apărătorul lui Năstase a explicat că este vorba de o „executare voluntară” și că această procedură trebuia executată chiar de către executorul judecătoresc însărcinat cu procedura de executare silită incuviințată în urmă cu o săptămână de instanță.

Pe 1 februarie Judecătoria Sector 1 a încuviințat cererea de executare silită formulată de ISC împotriva lui Adrian Năstase pentru prejudiciul din dosarul Trofeul Calității. Avocatul Ion Cazacu a declarat pentru gândul că executorul judecătoresc nu a început procedura deoarece instanța încă nu a remis motivarea deciziei de pe 1 februarie. „Pentru că domnul Năstase a pus în aplicare această procedură înainte de începerea excutarii silite înseamnă că excutarea silită a încetat în acest moment”, a mai explicat avocatul Ion Cazacu.

Năstase ar fi plătit deja cheltuielile de judecată

Avocatul susține că, în notificarea trimisă, Adrian Năstase a dat un termen de 4 zile ISC în care instituția trebuie să menționeze contul în care să fie transferați banii. „Dacă ISC nu transmite acest număr de cont, banii vor fi consemnați într-un cont al unui excutor judecătoresc și vor fi tot la dispoziția instituției”, a decalarat Ion Cazacu. Potrivit avocatului, la începutul acestei săptămânii Năstase a plătit suma de 50.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată și 38.000 lei pentru care instanța dispus confiscare. Potrivit avocatului, aceste sume de bani vor intra direct în bugetul statului.

În sentința din 20 iunie, prin care Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, se menționează că dispozițiile hotărârii emise de prima instanță sunt menținute. Astfel, cei cinci judecători au decis să mențină decizia prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian și Gasparovici Diana sunt obligați să plătească prejudiciul de aproximativ 1,5 milioane euro.

Cât mai are Năstase prin conturi

Avocatul Cazacu a explicat că din acest prejudiciu instanța a stabilit că pentru 760.000 euro responsabili în solidar sunt Adrian Năstase și ceilalți cinci inculpați. Pentru restul de bani până la 1,5 milioane euro, adică tot 750.000 euro responsabili în solidar sunt ceilalți cinci inculpați. Astfel că Adrian Năstase a decis să plătească el singur suma de 760.000 euro.

În ultima declarație de avere, Adrian Năstase declara că împreună cu Dana Năstase deține în conturi următoarele sume de bani: 835 euro, 7800 lei, 1.430.000 lei și 195.000 euro. În declarația din iulie 2012 Năstase a mai consemnat că în 2011 a vândut o pădure din Corbeanca pentru suma de 350.000 euro.

Patru zile până la verdict

Marți, 12 februarie, Judecătoria Sector 4 va delibera cererea de eliberare condiționată formulată de Adrian Năstase. Pe 4 ianuarie o comisie formată din opt specialiști ai Penitenciarului Jilava a decis că Adrian Năstase poate fi eliberat condiționat pentru că a participat la nouă dezbateri și o conferință în spatele gratiilor. La acestă dată un judecător va decide dacă este de acord cu eliberarea lui Năstase sau nu. Avocații au cerut mutarea termenului pentru o dată mai recentă. Judecătoria a refuzat schimbarea termenului.

Pentru munca prestată în penitenciar de către deținutul Năstase, comisia i-a acordat o reducere a pedepsei cu 45 de zile. Comisia a calculat că fostul premier a fost condamnat la 730 de zile de închisoare. Din data de 26 iunie 2012 până pe 4 ianuarie, el a stat în închisoare 193 de zile. Pentru a putea fi eliberat condiționat, trebuie să execute o treime din pedeapsă, adică 244 de zile din cele 730 ale sentinței.

Reacţia curioasă a selecţionerului Coreei de Sud după ce a văzut că a picat cu...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
O vezi zilnic la TV, dar nu știai că a semnat un contract cu Mega...
Ţara care ar putea impune restricţii persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19: „Ezitarea dvs....
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Restricții pentru nevaccinați. Prima țară din lume care limitează libertatea de mișcare a persoanelor nevaccinate
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Schimbarea majoră făcută de Kaufland pentru clienți: poți uita de coada la casă cu așa...
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Cercetarea care schimbă tot: Cei care îşi fac vaccinul cu ARN mesager degeaba. Este informaţia...
Cum arată cele mai frumoase femei din lume din toate timpurile
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide