Cui aparține firma pe care Apa Nova a angajat-o pentru a fila și intercepta ilegal angajați

Cui aparține firma pe care Apa Nova a angajat-o pentru a fila și intercepta ilegal angajați

Teodor Sterian, administrator al SC SIS Strategy SRL și finul lui Ovidiu Traian Semenescu, a fost pus sub control judiciar de DNA Ploiești, miercuri seară, după ce a fost audiat mai multe ore în dosarul de corupție în care este vizată compania Apa Nova.

El este acuzat de violarea vieții private și complicitate la luare de mită.

Tot miercuri, la sediul DNA Ploiești au fost audiate directoarea Apa Nova București, Lavinia Săniuță, și directoarea adjunctă Giovana Soare, care au fost de asemenea puse sub control judiciar de procurori.

Potrivit DNA, Lavinia Săniuță, care a fost director general adjunct la Veolia România în perioada 2014 – iunie 2015, este acuzată de cumpărare de influență, violarea vieții private, favorizarea infractorului, evaziune fiscală, în formă continuată și spălare a banilor, iar Giovana Soare, de complicitate la cumpărare de influență, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și complicitate la spălare a banilor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei trei trebuie să se prezinte la DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori sunt chemați; să informeze de îndată procurorii cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați; să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent; să nu se apropie de anumite persoane nominalizate care au legătură cu prezenta cauză și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale; să nu folosească și să nu poarte arme.

De asemenea, Lavinia Săniuță și Giovana Soare au interdicția de a desfășura activități în cadrul Apa Nova București și a agenților economici din cadrul Grupului Veolia România, iar Sterian să desfășoare activități în cadrul unor agenți economic ce au ca obiect de activitate investigații, inclusiv SC SIS Strategy SRL.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008-2015, Ovidiu-Traian Semenescu, Vlad-Octavian Moisescu și Costin Berevoianu și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România, în beneficiul agenților economici care fac parte din Grupul de firme Veolia Franța, obținând în schimb, de la reprezentanții acestora, sume importante de bani. Banii erau plătiți sub paravanul unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de cele trei persoane, fără ca în realitate, serviciile prevăzute în contracte să fi fost prestate.

În perioada 2014 – 15 iunie 2015, Lavinia Teodora Săniuță, în calitate de director general adjunct la Veolia România, și începând cu 15 iunie, ca director general al Apa Nova București, a dat sume importante de bani lui Semenescu, în urma unei înțelegeri prealabile avută cu acesta, sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu și Costin Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

„Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanții unor instituții publice din România, în beneficiul agenților economici ai Grupului de firme Veolia Franța, din care face parte și SC Apa Nova SA București. Unele plăți aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Teodora Săniuță, în calitate de director general al SC Apa Nova București SA, respectiv director general adjunct la Veolia România, în perioada menționată. Banii astfel plătiți au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenței și intervențiilor exercitate de către Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin la nivelul instituțiilor publice, cu referire în special la Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București, Primăria Generală a Capitalei și Consiliul General ale municipiului București, în favoarea firmelor din Grupul Veolia și în special a S.C. Apa Nova SA București”, arată DNA.

În ordonanța de extindere și continuare a urmăririi penale se menționează că angajaților SC Apa Nova SA li s-a impus de către directorul general Lavinia Săniuță să sprijine activitatea ilegală desfășurată de Ovidiu Semenescu, în interesul firmelor din grupul Veolia. Astfel, directorul general Lavinia Săniuță ar solicitat directorului financiar să ascundă un contract încheiat cu o anumită firmă, în baza căruia Ovidiu Semenescu ar fi primit suma de 4.000.000 lei.

„La nivelul S.C. Apa Nova București SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații care fac filaje și interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic și care încearcă în acest mod să țină sub control divulgarea de către angajații companiei de date care să conducă la depistarea activităților nelegale derulate”, potrivit DNA.

Totodată, în același scop, în cursul anului 2010, a fost încheiat contractul cadru cu S.C. SIS Strategy SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, urmat în perioada anilor 2010 – 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje și interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau Apa Nova București, contracte semnate de directorii Bruno Roche, Laurent Lalague și Lavinia Săniuță, potrivit DNA.

Săniuță a relaționat cu Sterian începând cu 15 iunie, de când a îndeplinit funcția de director general al Apa Nova București, privind montarea sistemelor de supraveghere în birourile firmei, primirea rapoartelor periodice, întocmite pe baza filajelor și interceptării ilegale a angajaților companiei.

În perioada 2010 – 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague și Lavinia Săniuță, în calitate de directori ai Apa Nova București, au dispus măsuri de supraveghere, monitorizare și interceptare ilegale a angajaților companiei, exercitate în baza unor contracte încheiate între furnizorul de apă și SC SIS Strategy S.R.L., societate specializată în desfășurarea acestor activități, „modalitate în care au ținut sub control divulgarea de către angajații companiei de date, care să conducă la depistarea activităților nelegal derulate de aceasta”.

„Astfel, s-a indus în permanență o stare de teamă angajaților, scopul fiind ca aceștia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic. Este de remarcat faptul că, după demararea cercetărilor în prezența cauză, respectiv după ce lucrătorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiești au ridicat prima dată documente de la sediul SC Apa Nova SA, a fost provocat în mod intenționat un incident, în urma căruia persoanele din conducerea Apa Nova, potențiali martori în cauză au aflat că există posibilitatea reală să fi fost monitorizați prin interceptarea convorbirilor și filaj, situație care le-a accentuat starea de teamă”, mai arată DNA.

Totodată, în perioada 2011 – 2013, suspectul Lalague Laurent – în calitate de director financiar, respectiv director general al S.C. Apa Nova S.A. București a pretins directorului general al unei societăți comerciale și a primit, de la acesta, în mai multe rânduri, sume de bani (cuprinse între 50.000 euro și 150.000 euro) în total minimum un milion de euro, pentru ca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să dispună ca Apa Nova București să atribuie lucrări respectivei societăți.

„Banii astfel pretinși erau remiși în numerar, prin intermediul lui Teodor Sterian, această din urmă persoană fiind indicată chiar de către Laurent Lalague”, arată procurorii.

În perioada 2011 – 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague și Lavinia Săniuță, în calitate de administratori ai Apa Nova București și directori generali ai aceleiași societăți, ultima dintre aceștia și în calitate de director general adjunct la Veolia România, cu complicitatea lui Ovidiu Semenescu, Vlad Miosescu și Giovanei Soare, au participat la circuite comerciale și financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea Apa Nova București a unor achiziții fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii și achiziții mărfuri, de la mai multe firme.

„Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze S.C. Apa Nova S.A. București, utilizând ca mod de operare, reducerea artificială a profitului impozabil și a TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale «tip fantomă». După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicația «achiziții mărfuri», s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri”, precizează DNA

În cauză, prejudiciu minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală este de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit și TVA – 14.815.188 lei.

Prejudiciul stabilit ca urmare a infracțiunii de spălare a banilor este de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).

Totodată, arată DNA, Giovana Soare, angajată la Apa Nova București, din anul 2008, și unde de la începutul anului 2014 a îndeplinit funcția de director general adjunct, urmare unei înțelegeri prealabile avută cu Ovidiu Semenescu a semnat, din partea Veolia Apă Servicii București, la care nu avea nicio calitate, o serie de contracte și alte documente contabile, încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de Semenescu, Moisescu și Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate, pentru ca Semenescu să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanții unor instituții publice din România, în beneficiul agenților economici ai Grupului de firme Veolia Franța, din care face parte și Apa Nova București.

În acest dosar au calitatea de suspect mai multe persoane, între care cetățenii francezi Bruno Roche, fost director al Apa Nova, pus sub control judiciar, și Laurent Lalague, de asemenea fost director în cadrul Apa Nova.

De asemenea, omul de afaceri Alexandru Zamfir, care conduce firma Funvertising și care fusese reținut de DNA pentru complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani în dosarul Apa Nova, fiind acuzat că, prin firma sa, emitea facturi false în favoarea Apa Nova, a fost pus sub control judiciar de către procurori.

Pe lângă cei doi francezi suspectați de cumpărare de influență, în același dosar sunt cercetați pentru cumpărare și trafic de influență Costin Berevoianu, fostul consilier personal al primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și omul de afaceri Ovidiu Semenescu.

Pe numele celor trei DNA a cerut instanței emiterea unor mandate de arestare preventivă, însă Curtea de Apel Ploiești a respins definitiv propunerea procurorilor, fiind cercetați sub control judiciar.

În 24 septembrie, procurorii DNA Ploiești au ridicat documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupție ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societății. De asemenea, anchetatorii au făcut percheziții și la cinci locuințe și sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. O zi mai târziu, procurorii DNA Ploiești au ridicat documente și de la sediul Apa Nova Ploiești, care are contract cu autoritățile din municipiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu