Cum a dispărut Sebastian Ghiță după „petrecerea” SRI. Cronologia unui filaj eșuat

Cum a dispărut Sebastian Ghiță după „petrecerea SRI. Cronologia unui filaj eșuat

Fostul deputat Sebastian Ghiță, trimis în judecată și anchetat în mai multe dosare de corupție, se află sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara, încă din 31 martie 2016. Pe 16 decembrie, instanța supremă i-a acceptat contestația și i-a eliminat interdicția de a părăsi țara, însă decizia nu era definitivă și deci nu intra în vigoare, ea fiind de altfel contestată de DNA. Cu toate acestea, Ghiță a dispărut de pe radare din seara zilei de luni 19 decembrie, pierdut chiar de polițiștii de la filajul Operațiunilor Speciale, care îl supravegheau la solicitarea procurorilor DNA Ploiești.

Luni, 19 decembrie dimineața, Sebastian Ghiță s-a prezentat la IPJ Prahova, conform calendarului impus de controlul judiciar luni. Atunci i-a fost înmânată și decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care instanța aproba modificarea controlului judiciar, eliminând interdicția de a părăsi teritoriul României. Decizia nu era însă definitivă și nici executorie, putând fi contestată, arată Poliția Română. De altfel, DNA a contestat decizia, primind termen de judecată la ÎCCJ în ianuarie 2017.„Încheierea a fost contestată, astfel încât interdicția de a nu părăsi teritoriul României este în vigoare și în prezent”,arată Poliția Română.

Luni, 19 decembrie, în cursul zilei, după ce Ghiță a venit la Poliție, DNA Ploiești „a dispus prin ordonanță, efectuarea de activități ce nu au presupus un control în trafic sau limitarea libertății inculpatului”. Măsurile au fost puse în executare de Direcția Operațiuni Speciale, arată Poliția Română.

Luni 19 decembrie, ora 19.00,Sebastian Ghiță merge la o vilă de protocol a SRI, unde participă la o reuniune cu conducerea SRI, inclusiv cu directorul Eduard Hellvig, la care au participat parlamentarii din Comisia de Control a SRI care tocmai și-a încheiat mandatul.

Deputatul PNL Cezar Preda, fost membru al Comisiei de control a SRI, povestește că a declarat joi că Sebastian Ghiță a fost prezent la întâlnire și că a fost „foarte volubil, colegial, colocvial”.

„Nu a fost o recepție. Președintele comisiei (Georgian Pop – n.r.) ne-a sunat, ne-a informat că la sfârșitul mandatului nostru de parlamentari vom avea o întâlnire cu conducerea SRI, pentru a face așa cum se face bilianțul și modul în care până la urmă se concretizează colaborarea noastră. Eu m-am conformat, la ora șapte seara m-am dus la locul prevăzut. Acolo erau toți cei nouă membri ai Comisiei SRI. (…) A fost și domnul Sebastian Ghiță. Am fost în aceeași încăpere”, a declarat deputatul Cezar Preda, la Parlament.

Cezar Preda a afirmat că toți foștii membri ai comisiei au plecat aprope în același timp de la întâlnire.

„Am plecat aproape toți o dată. Nu au existat alte discuții decât discuțiile formale între noi, pe fotolii stăteam de vorbă și vorbeam unul cu celălalt”, a spus Cezar Preda.

Cezar Preda a afirmat că nu a avut loc o discuție privată între Sebastian Ghiță și directorul SRI Eduard Hellving, precizând că întâlnirea a avut loc într-o vilă de protocol.

Întrebat dacă Sebastian Ghiță i s-a părut schimbat, Cezar Preda a spus că acesta era „foarte volubil, colegial, colocvial”.

„Nici nu m-am gândit vreodată că se poate ajunge în situația asta în care eu trebuie să mă gândesc acum care era starea de spirit a domnului Ghiță, care a plecat”, a spus Cezar Preda.

Deputatul Georgian Pop, șeful Comisiei pentru Controlul SRI, a povestit și el cum a decurs întâlnirea cu șefii SRI.

„A fost o întâlnire tradițională, la final de mandat – luni s-a încheiat mandatul Comisiei parlamentare de control al activității SRI – era tradiția să se întâlnească membrii Comisiei cu conducerea SRI. A fost o chestiune formală, scurtă, am stat, ne-am strâns mâna la final de an. Eu personal am vrut să le mulțumesc tuturor membrilor Comisiei, mai ales că doar trei dintre noi suntem parlamentari în continuare”, a spus Georgian Pop.

El a arătat că la întâlnire a participat membrii Biroul executiv al Serviciului, respectiv directorul, prim-adjunctul, directorii adjuncți, secretarul general, precum și toți membrii comisiei.

Întrebat dacă se prefigurează un nou caz „Omar Hayssam”, deputatul PSD a răspuns: „Nu pot să evaluez”.

Luni, 19 decembrie, noaptea, surse judiciare arată că filajul polițiștilor de la Direcția Operațiuni Speciale îl pierde pur și simplu pe Ghiță. Fostul parlamentar ar fi fost văzut ultima dată de cei care îl monitorizau luni seara, în timp ce se îndrepta către locuința sa din Ploiești, după ce mașina lui ar fi dispărut din raza vizuală a polițiștilor.

Sursele citate susțin că polițiștii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h și că un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști. Ulterior, mașina în care se afla Sebastian Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme, au precizat sursele Mediafax.

Marți, 20 decembrie, dimineața,polițiștii de la filaj s-au prins că Ghiță nu a dormit. Sau cel puțin nu acasă la el.

Marți dimineață, pe 20 decembrie, pentru că „nu a mai fost semnalată prezența inculpatului la locuința din municipiul Ploiești”, Ghiță a fost citat la sediul IPJ Prahova. Ghiță nu a venit, astfel că polițiștii au informat ÎCCJ.

Polițiștii ar fi anunțat procurorul că Sebastian Ghiță nu e de găsit abia în jurul orei 16.00, susțin sursele Mediafax.

În această situație, s-a solicitat sprijin și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, care a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei. Până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieșirea din țară a persoanei în cauză„, arată Poliția Română.

Miercuri, 21 decembrie, ora 12, procurorii DNA Ploiești îl citează pe Ghiță pentru audieri în dosarul Ponta – Blair, în care este acuzat de spălare de bani. Sebastian Ghiță nu s-a prezentat, în fața procurorilor ajungând doar avocații săi, care au spus că nu au putut lua legătura cu Ghiță.

Miercuri, 21 decembrie, DNA Ploiești a emis mandat de aducere pe numele lui Sebastian Ghiță, pentru ca polițiștii să îl poată căuta. Polițiștii au făcut inclusiv filtre în trafic, în județul Prahova, în speranța că îl vor depista pe Ghiță.

„Conform art 265 CPP, „O persoană poate fi adusă în fața organului de urmărire penală sau a instanței de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezența ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citației și împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citației”, arată Poliția.

Polițiștii au verificat mai multe adrese, fără a-l găsi pe Sebastian Ghiță. Ulterior, DNA Ploiești a emis un nou mandat de aducere, cu termen de executare „momentul depistării”, astfel că „Poliția Română și Poliția de Frontieră Română au extins activitățile în vederea identificării inculpatului”.

Joi, 22 decembrie, nu există încă emis un mandat de arestare preventivă, astfel că polițiștii nu au activități specifice acestei situații, de dare în urmărire națională sau internațională, conform Poliției Române.

Cu toate acestea „măsurile privind intensificarea verificărilor la punctele de trecere a frontierei se mențin, în așa fel încât inculpatul să nu poată părăsi țara”, arată Poliția Română.

Potrivit reprezentanților IJP Prahova, Poliția Prahova a trimis joi dimineață o adresă prin care instanța a fost informată că Sebastian Ghiță nu a fost găsit de polițiști, pe numele său existând un mandat de aducere emis de procurorii DNA.

„Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a informat Înalta Curte de Casație și Justiție că Sebastian Ghiță a încălcat prevederile ordonanței prin care s-a dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune. Nu s-a prezentat la citarea organelor de urmărire penală” a declarat Marian Popescu, purtător de cuvânt al IJP Prahova.

În baza mandatului de aducere emis de procurorii DNA Ploiești, polițiștii l-au căutat pe omul de afaceri însă nu l-au găsit.

„Nu este dat în urmărire națională. Vorbim de un mandate de aducere emis de procurori, act procedural care nu face obiectul activității de dare în urmărire” a mai precizat Marian Popescu.

Potrivit legii, în baza mandatului de aducere a fost căutat la domiciliu și la alte adrese declarate de fostul deputat ca fiind frecventate. Polițiștii nu l-au găsit astfel că au întocmit procese verbale în acest sens, prin care au informat parchetul și instanța. Pe baza acestor acte, procurorii DNA vor putea solicita un mandat de arestare în lipsă, iar în cazul în care acesta va fi emis, polițiștii vor merge din nou la domiciliul lui Ghiță. Dacă fostul parlamentar nu va fi găsit, va fi dat în urmărire națională. Potrivit unor surse judiciare, procurorii iau în calcul să ceară arestarea în lipsă a lui Sebastian Ghiță.

Joi, 22 decembrie, după-amiază,Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a solicitat, de urgență, șefului Poliției Române, efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acționat polițiștii în cazul dispariției fostului deputat Sebastian Ghiță, urmând a fi dispuse măsuri în consecință, conform M.A.I.

În dosarul în care a fost citat, procurorii DNA Ploiești susțin că, pentru desemnarea drept candidat pe listele PSD a lui Sebastian Ghiță, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Victor Ponta și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidați. Confirmarea propunerii ar fi fost făcută de Ponta în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine, fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair.

Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la Ghiță, potrivit DNA.

„Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare”, se arăta într-un comunicat remis de DNA.

Pentru a crea aparența că vizita lui Tony Blair în România nu are loc la inițiativa partidului, mai arăta DNA, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea fostului premier al Marii Britanii cu Victor Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi.

„În acest scop, Ponta Victor împreună cu Ghiță Sebastian i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la inițiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiță Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte”, se mai arăta în comunicatul DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...