Cum a fost făcută descoperirea extraordinară de pe autostrada Orăștie-Sibiu. „Am văzut în pământ ceea ce păreau a fi bucăți dintr-un vas ceramic”

Publicat: 24/04/2012, 14:48
Actualizat: 28/08/2012, 19:29

Ministerul Transporturilor a anunțat duminică descoperirea unui depozit de piese de bronz și fier, pe traseul autostrăzii Orăștie-Sibiu. Vestigiile, care datează din secolul IX-VII î.e.n. au fost descoperite de echipa de arheologi în situl 7, denumit Tărtăria 1, situat pe raza administrativă a satului Tărtăria, comuna Săliștea, județul Alba.

„Este pentru prima dată când o astfel de descoperire, de asemenea dimensiuni și de o asemenea complexitate, a fost făcută pe un șantier arheologic din România, dacă ne referim strict la o descoperire legată de perioada secolelor IX-VIII î.e.n.”, a declarat pentru gândul dr. Corina Borș, responsabilul științific al șantierului arheologic de la situl 7 și muzeograf la Muzeul Național de Istorie al României.

Ea a precizat că descoperirile de până acum privind această perioadă din Epoca Fierului au avut un caracter întâmplător, respectiv a fost vorba despre persoane care, în timpul anumitor săpături, le-au descoperit din greșeală și apoi au anunțat arheologii, și nu, ca în cazul de față, despre o descoperire arheologică pe un șantier arheologic.

FOTO: Dr. Corina Nicolae (MNIR)

Se estimează, preliminar, că este vorba de peste 200 de obiecte de bronz și de fier, printre care se numără podoabe, arme și piese de harnașament.

Dr. Borș este chiar cea care a făcut această descoperire, respectiv prima persoană care a văzut, după aproape trei milenii, bucățile de ceramică ale vasului în care s-au descoperit vestigiile.

„Descoperirea a fost făcută la prima oră din ultima zi de cercetări de pe acest sit dinaintea scurtei vacanțe de Paște. Am văzut în pământ ceea ce păreau a fi bucăți dintr-un vas ceramic de mari dimensiuni, mi-am chemat colegii și am început să lucrăm. După o oră am aflat despre ce este vorba și l-am chemat la fața locului pe dr. Paul Damian, care este coordonatorul general al proiectului”, povestește ea. În ceea ce privește dimensiunile efective ale vasului ceramic, dr. Borș susține că este greu de estimat cu exactitate, vasul fiind strivit de presiunea pământului de-a cursul timpului, dar că este vorba, în mod evident, despre un vas de dimensiuni considerabile din moment ce au încăput peste 200 de artefacte.

FOTO: Dr. Corina Nicolae (MNIR)

Până la finalul aceleiași zile toate vestigiile au prelevate și duse la Muzeul Național de Istorie a României. Vestigiile vor fi restaurate și conservate în cel mai scurt timp posibil. Cel mai probabil, susține dr. Corina Borș, Muzeul Național de Istorie a României va susține o conferință de presă privind descoperirea extraordinară de dinainte de Paște în a doua parte a verii, după ce piesele din colecție vor fi restaurate și examinate de echipa de la MNIR, echipă formată din 20 de experți.

Echipa de arheologi care se ocupă de situl 7, denumit Tărtăria 1, care are o suprafață cumulată de circa un hectar, este formată din patru persoane.

În total, în toamna trecută, pe acest tronson de autostradă lucrările de diagnostic arheologic au indicat existența a 11 situri. Începând cu jumătatea lunii martie a acestui an s-au demarat cercetările în șase dintre acestea, Tărtăria 1 devenind în urma descoperirii al șaptelea sit arheologic.

Fotografiile au fost furnizate cu amabilitatea dr. Corina Nicolae, de la Muzeul Națonal de Istorie a României (MNIR).

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Nu se cere Certificat Verde! Veste uriașă de la Alexandru Rafila: S-a ajuns la concluzia
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...