Cum a mințit Ponta, prin omisiune, când a spus că statul român nu mai are nicio datorie către FMI. Ce arată cifrele oficiale și câte miliarde încap în „marja de eroare” a premierului

Cum a mințit Ponta, prin omisiune, când a spus că statul român nu mai are nicio datorie către FMI. Ce arată cifrele oficiale și câte miliarde încap în marja de eroare a premierului
Publicat: 17/09/2015, 09:48

„Anul acesta terminăm și nu mai avem absolut niciun dolar datorie la Fondul Monetar Internațional, am plătit cu greu ceea ce s-a împrumutat și s-a cheltuit bine, prost, mai degrabă prost, în 2010-2011 și Guvernul împreună cu liderii politici vom discuta despre oportunitatea și condițiile încheierii unui nou acord cu instituțile financiare internaționale, România nu are nevoie de niciun dolar și niciun euro împrumut de la FMI sau Comisia Europeană, dar acordul cu instituțiile internaționale, într-o perioadă frământată pentru regiune și pentru Europa, eu personal cred că e un lucru bun, însă decizia va fi luată la nivel politic”, a declarat premierul Victor Ponta. Partea cu „am plătit cu greu ceea ce s-a împrumutat” este falsă.

Adevărul este că, începând de anul viitor până în 2023 statul român mai are de plătit circa 4,9 miliarde de euro în contul acordului semnat în 2009. Sumele reprezintă ratele dar și dobânzile rămase de plătit pentru creditul de circa cinci miliarde de euro de la Comisia Europeană și pentru cel de un miliard de euro de la Banca Mondială. Datele privind serviciul datoriei publice în baza acordului semnat în 2009 sunt publice și pot fi consultate pe site-ul ministerului de Finanțe la secțiunea „Buletin MFP”, respectiv „Pachet finantare externă”.

De fapt, ministerul de Finanțe nici nu ar fi trebuit să primească împrumutul de 2,2 miliarde de euro în 2009. La acel moment Fondul Monetar Internațional și-a încălcat, practic, statutul de funcționare, care îi interzice să finanțeze direct bugetul unui stat. Per total, pentru cele 8,2 miliarde de euro împrumutate de către ministerul de Finanțe, bani care au ajuns în bugetul general consolidat (fiind folosiți în special pentru finanțarea deficitului bugetar), statul (nu BNR, ci ministerul de Finanțe) va plăti în total dobânzi în valoare de aproape 1,5 miliarde de euro, după cum reiese din tabelul de mai jos.

Cât mai are statul, prin ministerul de Finanțe, de plătit pentru împrumutul luat de la FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială în 2009:

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Bomba zilei despre pensiile din România! Abia acum s-a aflat adevărul crunt. Ministrul a recunoscut
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...