Cum a rezolvat CL Suceava „criza gunoiului menajer”

Cum a rezolvat CL Suceava criza gunoiului menajer
Publicat: 21/04/2015, 19:18

Primarul Sucevei, Ion Lungu, care luni a prezentat un proiect de mandatare temporară a salubrizării către firma Rosal, al cărei contract a expirat, și asocierii Florconstruct și Diasil, care au câștigat o licitație temporară ce este suspendată, dar care nu a fost votat de către consilieri, a prezentat, marți, în Consiliul Local, un proiect nou, cu mandatarea temporară doar a asocierii Florconstruc și Diasil, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că prezintă această soluție în condițiile în care Rosal a depus o adresă prin care susține că singura soluție este prelungirea contractului care a expirat sâmbătă, dar în care avertizează consilierii locali că vor fi acționați în instanță și li se vor cere daune totale de 17,2 milioane de lei, reprezentând contravaloarea serviciilor pe patru ani, cât susține Rosal că ar fi trebuit prelungit contractul.

Lungu a declarat că preferă să demisioneze decât să prelungească contractul cu Rosal pentru că este în afara cadrului legal și a acuzat Rosal că a început un „război juridic”.

„Am tolerat prea mult. Rosal ne șicanează în loc să câștige meciul în teren”, a spus primarul.

Viceprimarul cu atribuții în domeniul salubrizării, Lucian Harșovschi, a explicat că nu se poate lua o decizie sub imperiul fricii de DNA și a cerut ca prefectul să verifice legalitatea acestei hotărâri.

El a anunțat că în 16 iunie se va desfășura licitația pentru desemnarea viitorului operator care să asigure în următorii 12 ani salubrizarea menajeră în municipiu.

Primarul Ion Lungu a subliniat că situația privind salubrizarea menajeră în oraș este de „forță majoră”, iar mandatarea temporară a asocierii Florconstruct și Diasil este o decizie „perfect legală” și că își asumă proiectul de hotărâre.

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate de toți consilierii locali prezenți.

Firma Rosal, care s-a ocupat de salubritate în Suceava mai mulți ani și al cărei contract a expirat sâmbătă, a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) declanșarea procedurii de selecție a unui nou operator și a cerut municipalității, conform prevederilor contractuale, prelungirea contractului cu patru ani.

Până la finalizarea procedurilor de selecție, licitația fiind programată pentru 16 iunie, autoritățile locale au organizat o licitație pentru desemnarea unei firme care să se ocupe temporar de salubrizarea menajeră a orașului, la care au fost invitate 14 firme de salubrizare, dar au fost prezentate doar trei oferte.

Din cele trei oferte prezentate a fost selectată cea a asocierii dintre firmele sucevene Florconstruct și Diasil, cu care urma să fie semnat contractul temporar. Și această licitație a fost contestată de firma Rosal la CNSC, iar CNSC a dispus, în 14 aprilie, suspendarea licitației, decizia fiind publicată pe site-ul instituției și care a fost comunicată oficial, luni dimineață, Primăriei Suceava.

Consiliul Local Suceava a fost convocat sâmbătă în ședință „de îndată” pentru a mandata firma care se va ocupa de salubrizarea menajeră, dar nu s-a întrunit cvorumul, o altă ședință „de îndată” fiind convocată pentru luni, când proiectul de hotărâre de mandatare a unui operator nu a fost votat de consilieri, iar în ședința „de îndată” de marți, s-a decis cu unanimitate mandatarea temporară a asocierii Florconstruct și Diasil să asigure acest serviciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului