Cum ar fi fabricat Sky News ancheta cu traficanții de arme din România. După ce s-au uitat la TV, procurorii i-au găsit și ei pe actori

La scurt timp după intervențiile DIICOT, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a avut o reacție în acest caz. Mihalache a declarat pentru Mediafax că lucrurile trebuie puse în „bună ordine” în ceea ce privește opinia publică britanică și că autorităților li s-a explicat care este situația în cazul Sky News, diplomatul subliniind că ”nu trebuie să supradramatizăm”. Mai mult, ambasadorul a spus că, în opinia sa, nu trebuie „să facem dintr-un reportaj un capăt de țară”.

„Misiunea noastră e să punem lucrurile în bună ordine pentru opinia publică din Marea Britanie. Autorităților le-am explicat deja și au înțeles. Percepția se construiește din acumulări succesive de date, informații. Noi trebuie să avem grijă ca asemenea acumulări să nu fie de tipul acestui reportaj”, a afirmat diplomatul.

De asemenea, Mihalache a precizat că pe măsură ce ancheta avansează, Ambasada va informa autoritățile britanice, presa britanică și autoritățile de reglementare asupra concluziilor ei.

În ceea ce privește relațiile bilaterale sau comunitatea de români din Marea Britanie, nu există efecte negative, a susținut ambasadorul.

„Aici nu e vorba de relații între autoritățile statului, aici e vorba de o făcătură de presă, n-are nicio legătură cu statele și cu relațiile dintre state. (…) Nu trebuie să supradramatizăm un incident pe care îl lămurim, îl clarificăm, arătăm că e o făcătură și cu asta gata”, a mai spus Dan Mihalache.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că în ancheta privind reportajul difuzat de televiziunea britanică se merge pe varianta unui scenariu pus la cale de jurnaliștii Sky News, primele cercetări arătând că aceștia le-ar fi spus inclusiv replicile românilor și le-ar fi cerut să poarte haine militare, o parte din arme fiind ale intermediarului.

Surse judiciare au declarat că legătura dintre jurnaliștii britanici și cei care apar în filmarea Sky News ar fi fost intermediată de Szanto Aurelian Mihai, un freelancer român în vârstă de 40 de ani care s-ar fi stabilit în Anglia în urmă cu șapte ani, bărbatul fiind în prezent audiat la DIICOT. Aceleași surse precizează că totul ar fi fost un scenariu pus la cale de jurnaliștii britanici, românii care apar în imagini fiind plătiți și instruiți în legătură cu replicile pe care să le spună. De asemenea, acestora li s-ar fi cerut să poarte haine de tip militar. Suspiciunile procurorilor ar fi fost confirmate de intermediar la audieri.

Surse din cadrul anchetei susțin că la jumătatea lunii iulie, intermediarul Szanto Aurelian Mihai, ar fi fost contactat de jurnaliști Sky News care i-au spus că vor să facă un material despre traficul de arme în Europa. Ulterior, la data de 29 iulie, acesta, împreună cu mai mulți angajați ai postului Sky News au ajuns Târgu Mureș. La data de 1 august au ajuns la Cluj, unde au închiriat o mașină care a fost condusă de Szanto Aurelian Mihai, acesta fiind și translator în cadrul materialului dar și unul dintre figuranți. La înregistrare au luat parte și alți bărbați, unul dintre ei fiind finul intermediarului. Aceleași surse precizează că patru dintre arme i-ar aparține lui Szanto Aurelian Mihai, acestea fiind deținute legal. Alte două arme i-ar aparține finului intermediarului, fiind deținute și acestea în mod legal. Sumele pe care le-ar fi primit participanții sunt cuprinse între 1000 și 500 de euro.

Sursele menționate spun că jurnaliștii ar fi solicitat să filmeze într-o zonă de munte, finul intermediarului alegând un deal din localitatea Mărișelu din Bistrița Năsăud.

Reacția jurnalistului britanic: „Mă țin cu mâinile de burtă de râs”

Stuart Ramsey, șeful investigațiilor de la postul britanic Sky News, posta duminică un mesaj pe contul său de Twitter, legat de reacțiile din România despre neverosimilitatea materialului său cu presupușii traficanți de arme români.

„Serios, troll-ilor (cei care caută ceartă pe internet, inflamând sau pornind discuții contradictorii), mă țin cu mâinile de burtă de râs. Proștii care nu înțeleg jurnalismul pur și simplu nu-l înțeleg”, scria duminică Ramsey.

Jurnalistul britanic nu este la prima astfel de reacție. În luna mai, posta un mesaj asemănător, spunând că „nu dă un că..t” pe cei care îl contrazic: „Trollii au ieșit la iveală în seara asta – ca și cum aș da un că…t pe ei”.

Reacția lui Ramsey a venit atunci ca urmare a acuzațiilor că ar fi tradus greșit un document din arabă, care arăta că regimul Bashar al-Assad și Statul Islamic ar fi bătut palma în Siria, în legătură cu cucerirea anumitor regiuni, inclusiv Palmyra, de unde Statul Islamic ar fi fost de acord să-și retragă armamentul sau înțelegeri ca luptătorii teroriști să se retragă din anumite regiuni, înainte ca armata guvernamentală să atace acolo.

Șeful DIICOT: „Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliștii britanici”

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri că în cadrul anchetei se confirmă existența unui scenariu în legătură cu materialul difuzat de Sky News, urmând să se facă o conducere în teren.

„La acestă oră se efectuează câteva percheziții în Mureș și Bistrița. Au fost identificate persoanele mascate și alte persoane cu care au colaborat. Au fost identificate și ridicate și armele și s-a descoperit autoturismul. Se va face o conducere în teren. Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliștii britanici”, a declarat procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Procurorii DIICOT fac miercuri dimineața șapte percheziții la Bistrița Năsăud și Tîrgu Mureș, în urma cazului difuzat de Sky News, alte patru persoane urmând să fie aduse la DIICOT.

Potrivit surselor citate, au fost găsite toate armele care apar în materialul celor de la Sky News, acestea fiind deținute legal. Procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Intervențiile vin după ce șeful DIICOT a anunțat, duminică, că va cerceta cazul, iar luni că nu avea informații de la servicii în acest caz. SRI a refuzat să confirme sau să infirme existența vreunei informări în legătură cu acest caz către alte instituții ale statului.

„DIICOT este o unitate de parchet, o unitate reactivă, nu e nici serviciu de informații, nici poliție. În principiu, reacționează după ce este informată cu privire la diferite aspecte. Își formulează dosare, anchete, acuzații după ce e sesizată. Trebuie să ținem cont că Ucraina este o zonă de conflict. În zone de conflict există și cerere de armament. Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliștii britanici și la o primă vedere nu par arme de răboi, par arme de vânătore, ca nespecialist, repet. E de invidiat norocul unor jurnaliștii care filmează cu camera în față trei traficanți mascați despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele și le-au încuiat în mașină deși nu aveau semnal. Am luat legătura cu partenerii noștri instituționali, cu serviciile de informații și poliția, ne vom face treava în această chestiune. Nu s-a deschis deocamdată niciun dosar penal, o să trebuiască să luam legătura cu partenerii noștri din străinătate și o sa vedem. Nu am primit date de la serviciile de informații în legătură cu posibile astfel de fapte de până acum. Dar am avut discuții despre acest caz, inclusiv astăzi”, a declarat procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre doi traficanți de arme, care ar fi români, și echipa de jurnaliști. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcționată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grrup de traficanți de arme.

„Nu există niciun subtrefugiu aici. Știau că suntem o organizație de presă care dorește să ilustreze că obținerea unei arme este un proces relativ ușor și credeau că urma să cumpărăm arme. Nu am făcut-o, ceea ce a făcut ca problemele să fie puțin mai complicate. Ideea este că lor nu le păsa cine suntem, atât timp cât eram dispuși să plătim. În timpul întâlnirii au spus clar că vor vinde absolut oricui: spărgători de bănci, criminali în masă sau teroriști, nefăcând nicio distincție”, se arată în reportajul Sky News.

„Ni s-a spus că la un anumit punct pe drumul spre locul întâlnirii, un vehicul 4×4 va fi parcat pe partea opusă a drumului și va face semne cu farurile, semnalându-ne să ne oprim. Ni s-a spus să rămânem în mașina noastră și să nu încercăm să filmăm sau să ne apropiem de pasagerii din vehicul înainte de a ajunge la destinația finală”, se arată în reportaj.

Sky News povestește cum jurnaliștii i-au urmat pe traficanți într-o pădure unde nu era semnal la telefon, iar acolo s-au oprit pe o pajiște.

„Doi bărbați ne-au făcut semn să îi urmăm. Am fost percheziționați, echipamentul nostru a fost verificat iar telefoanele luate și încuiate într-o mașină. Ne-au luat cheia de la mașină. După ce au deschis portbagajul mașinii, ne-au arătat tipurile de arme disponibile spre vânzare”.

„Le aducem din Ucraina cu muniția, atât cât vreți”, a spus unul dintre ei, iar în filmare se vorbește despre AK47, cea mai vândută armă din arsenalul traficanților. „Granițele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu ușurință cumpărătorilor din vestul Europei” spune jurnalistul.

Materialul video ridică însă semne de întrebare, având în vedere că cei doi traficanți s-au lăsat filmați pe tot parcursul întâlnirii fără a avea vreo reținere. Nu este clar nici de ce în filmare se vorbește despre armele AK47 dar pe înregistrare apare doar o pușcă pentru lunetiști.

Agenția MEDIAFAX a încercat să obțină un punct de vedere din partea Serviciului Român de Informații, dar acesta a refuzat să confirme sau să infirme existența vreunei informări în legătură cu acest caz către alte instituții ale statului.

În contextul în care serviciile de securitate britanice avertizează cu privire la atacuri teroriste în țara lor de tipul celui care a avut loc la Paris, publicația Sky News anunță că a demmarat ancheta după ce a primit informații că traficanții de arme din estul Europei s-au înmulțit și vând armament oricui.

Analiștii de securitate spun că celule islamiste și atacatorii care acționează de unii singuri consideră la momentul actual că armele automate sunt cel mai bun mod de a comite crime în masă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală