Cum ar putea românii obține bani pentru renovarea locuințelor

Cum ar putea românii obține bani pentru renovarea locuințelor
Publicat: 26/07/2016, 16:38
Actualizat: 01/03/2017, 01:34

Prima componentă a programului lansat în dezbatere publică, Casa Verde Clasic, prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanțare pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energii regenerabile.

,,Prin acest program, românii pot face trecerea sau completarea sistemelor de încălzire pe care le au acasă cu cele care utilizează energie regenerabilă, respectiv panouri solare sau pompe de căldură. Pentru panouri solare, populația primește o finanțare de 6.000 de lei, este suficientă pentru achiziția unui sistem care să asigure apa caldă menajeră într-o casă standard. Am alocat pentru populație 50% din bugetul total al programului, (…) care însumează 138 de milioane de lei. Acestă sumă va fi distribuită unitar, în toate județele țării, iar populația va depune și va semna contractul de finanțare la Agenția de Protecție a Mediului din județul respectiv”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer.

Pentru cei care își vor monta pompe de căldură, Ministerul Mediului propune decontare până la 8.000 de lei, ceea ce poate reprezenta aproximativ 70-80% din costul de cumpărare și instalare, susțin reprezentanții Ministerului Mediului.

Programul prevede finanțare și pentru administrațiile locale care vor investi în panouri fotovoltaice, turbine eoliene, pompe de căldură, sau sisteme care utilizează biogazul pentru a produce energie electrică. Astfel, localitățile cu peste 100.000 de locuitori ar putea accesa până la patru milioane de lei, cele care au între 50.000 și 100.000 locuitori pot beneficia de o finanțare maximă de trei milioane de lei, așezările cu o populație cuprinsă între 20.000 și 50.000 de persoane pot primi cel mult două milioane de lei, iar localitățile care numără între 2.000 și 20.000 de oameni ar putea beneficia de cel mult un milion de lei. Și administrațiile locale ale comunelor sau satelor, care au mai puțin de 3.000 de persoane, vor putea accesa până la 500.000 de lei, pentru a monta panouri fotovoltaice sau pompe de căldură.

A doua componentă a proiectului de finanțare pentru eficiență energetică este programul Casa Verde Plus. Aceasta prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanțare românilor care își construiesc sau renovează locuințele folosind termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de monitorizare și eficientizare a consumului de energie, apă, gaz, precum și sisteme eficiente de iluminat pe bază de led, cu un consum redus de energie și durată de viață superioară.

Pentru persoanele fizice, finanțarea este de până la 40.000 de lei, singura condiție fiind ca materialele folosite să fie pe lista celor ,,prietenoase” cu mediul înconjurător.

,,Românii pot folosi acești bani pentru a-și izola casele cu materiale ecologice cum ar fi: cânepa, lâna, vata minerală bazaltică, pluta, perlitul, celuloza sau zidăria din cânepă și var”, a declara Cristiana Pașca-Palmer.

Și instituțiile statului care au în administrare școli, grădinițe, policlinici și spitale, cămine pentru bătrâni, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adăposturi de noapte, ar putea accesa fonduri prin programul Casa Verde Plus pentru a le termoizola. Suma maximă alocată unui proiect este de până la 500.000 de lei, sumă care nu trebuie să depășească 90% din valoarea totală a proiectului. Casa Verde Plus, beneficiază de un buget total de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice, se arată în proiectul pus în dezbatere publică.

Proiectul celor două programe de finanțare se va afla, timp de zece zile, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului. Cristiana Pașca Palmer, ministrul de resort, a declarat că, după analiza propunerilor, cel mai probabil la mijlocul lunii august, va semna ordinul prin care vor demara cele două programe. Ulterior, persoanele interesate vor putea depune dosarele la Agențiile de Mediu din județele de reședință. Dacă finanțările vor fi acceptate, la finalul lucrărilor de eficientizare termică sau electrică beneficiarii vor trebui să facă dovada costurilor pentru a primi decontările stabilite.

La aceste linii de finanțare nu vor avea acces persoanele sau firmele care au fost condamnate penal pentru infracțiuni privind mediul înconjurător, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Mediului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase