Cum arată primul sistem PATRIOT de rachete sol-aer care va intra mâine, oficial, în dotarea Armatei Române (FOTO/VIDEO)

Cum arată primul sistem PATRIOT de rachete sol-aer care va intra mâine, oficial, în dotarea Armatei Române (FOTO/VIDEO)
Cum arată primul sistem PATRIOT de rachete sol-aer care va intra mâine, oficial, în dotarea Armatei Române (FOTO/VIDEO) / Sursă FOTO: Forțele Aeriene Române, Facebook
Publicat: 16/09/2020, 21:15
Actualizat: 06/04/2021, 15:52

Forțele Aeriene Române au publicat, în premieră, imagini cu primul sistem Patriot de rachete sol-aer care vor intra mâine, oficial, în dotarea Armatei Române, în cadrul unei ceremonii de recepție care va avea loc la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, județul Constanța.

Primul sistem Patriot de rachete sol-aer va intra mâine, 17 septembrie,  în dotarea Armatei Române

Forțele Aeriene Române au informat, printr-un comunicat de presă publicat miercuri, 16 septembrie, că echipamentele și materialele aferente vor fi transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, județul Constanța.

,,În luna august au început să sosească în România o parte din echipamentele principale din compunerea primului sistem PATRIOT de rachete sol-aer cu bătaie mare care va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române. Echipamentele și materialele aferente vor fi transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, jud. Constanța, unde se va desfășura testarea de acceptanță și recepția a primului sistem de rachete”, se transmite în comunicatul de presă MApN.

Conform Forțelor Aeriene Române, instruirea colectivă a echipajelor va continua pe parcursul anului 2021, cu asistență din partea militarilor SUA.

,,Testarea de acceptanță se va finaliza în a doua parte a lunii octombrie, fiind urmată de etapa de instruire a personalului din Regimentul 74 PATRIOT pe configurația specifică echipamentelor livrate României. Pe parcursul anului 2021 va continua instruirea colectivă a echipajelor, cu asistență din partea militarilor SUA, în vederea formării deprinderilor de operare și mentenanță, respectiv perfecționării tehnicilor, tacticilor și procedurilor necesare utilizării sistemului’’, explică Forțele Aeriene Române.

Costul de achiziţie a primului sistem Patriot se ridică la 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro

Acest prim sistem de rachete Patriot (dintr-un total de șapte) va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române și va fi operaționalizat în cursul anului viitor, după finalizarea programului de instruire.

„Acesta va fi primul dintre cele patru sisteme care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române, în prima etapă de înzestrare. În cea de a doua etapă sunt prevăzute trei sisteme pentru dotarea pentru Forțelor Terestre, care urmează să fie livrate în perioada 2024-2026”, se arată în comunicatul MApN.

Un sistem de rachete Patriot conține, pe lângă radare, sisteme de comandă și control, patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă. Fiecare astfel de lansator conține 4 sau 12 canistre în care se află rachetele antiaeriene, respectiv interceptorii balistici.

România a primit cea mai nouă configurație Patriot, folosită în prezent și de armata SUA

Conform MApN, achiziţionarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine