Cum au ajuns Adrian și Robert inamicii nr. 1 ai Bisericii Ortodoxe. Decizia CCR privind căsătoriile gay, amânată

Cum au ajuns Adrian și Robert inamicii nr. 1 ai Bisericii Ortodoxe. Decizia CCR privind căsătoriile gay, amânată
Publicat: 27/10/2016, 14:28

Excepția de neconstituționalitate a fost dezbătută prima dată pe 20 iulie la Curtea Constituțională, argumentele principale invocate de cei care au ridicat excepția fiind recunoașterea dreptului fundamental la viața privată. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a pledat atunci în favoarea recunoașterii căsătoriei.

Autorii excepției de neconstituționalitate au contestat articolul 277, alin. (2) și alin. (4) din Codul Civil, care se referă la interzicerea recunoașterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara granițelor, respectiv la libera circulație în cadrul Uniunii Europene.

În pledoaria sa din 20 iulie în fața judecătorilor, avocata cuplului gay, Iustina Ionescu, a adus o serie de argumente din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, în opinia sa „detaliază felul în care dreptul la viață privată și familie și dreptul de a nu fi discriminat, incluse și în Constituția României, ar trebui să fie interpretate și aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei”. „Constituția României este clară: apără și protejează drepturile la viață privată și de familie în mod egal pentru toți cetățenii țării”, a declarat Ionescu în fața judecătorilor CCR.

Iustina Ionescu a mai spus că faptul că statul român nu recunoaște căsătoria clienților săi, încheiată în 2010 în Belgia, e ca și cum „relația lor de 14 ani nu există” pentru că cei doi „nu se pot înregistra pe teritoriul României sub nicio formă juridică”. „Doar șase state din cele 28 ale Uniunii Europene interzic explicit prin Constituție căsătoriile homosexuale”, a mai adăugat avocata, precizând că țara noastră nu se numără printre acestea și că, prin urmare, „în contextul românesc se încearcă restrângerea abuzivă a căsătoriei”.

SONDAJ. Sunteți de acord ca în Constituție să scrie că familia e formată din bărbat și femeie?VOTEAZĂ AICI!

Prezent la ședința de judecată din 20 iulie, președintele CNCD, Csaba Asztalos, a pledat și el pentru recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex pe teritoriul României. „Apreciem că actuala legislație îngrădește dreptul la demnitate umană, viață intimă și de familie a persoanelor din minoritatea sexuală pentru că, interzicând căsătoriile între persoane de același sex și nerecunoașterea acestor căsătorii, respectiv a perteneriatelor civile, îi așază în afara societății”, a spus Csaba.

O poziție pentru apărarea statu-quo-ului a fost susținută reprezentantul Ministerului Public, care a spus că dreptul de liberă circulație este garantat de Constituție, iar faptul că un stat nu recunoaște anumite instituții (cu referire la căsătoriile homosexuale, n.r.) reprezintă diversitatea sistemelor juridice. De asemenea, reprezentantul Ministerului Public a mai spus că trebuie respectat un echilibru între viața privată și protejarea intereselor celorlalte persoane.

Prudenți și conștienți de impactul uriaș al deciziei lor, judecătorii constituționali au hotărât repunerea pe rol a cauzei, adică reaudierea tuturor părților implicate. „Am simțit nevoia unei aprofundări a discutării acestui aspect foarte important care poate să se constituie într-un precedent și trebuie să fim foarte atenți asupra modului în care vom da soluția și asupra motivării”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

Subiectul cuplurilor homosexuale este unul extrem de sensibil pentru societatea românească, mai ales că în paralel a fost depusă la Parlament o inițiativă populară inițiată de Coaliția pentru familie, semnată de peste trei milioane de persoane, de revizuire a Constituției în sensul redefinirii familiei. Astfel, inițiatorii își doresc să scrie negru pe alb în legea fundamentală că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie, eliminând astfel posibilitatea oricărei viitoare legislații care să permită căsătoriile între persoane de același sex. În prezent, Constituția României prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”. Inițiativa de revizuire a fost aprobată formal de Curtea Constituțională, care a constatat că toate procedurile legale ale inițiativei populare au fost respectate, iar acum se află la Senat unde așteaptă să intre în dezbatere.

Biserica Ortodoxă a susținut demersul Coaliției pentru familie. „Când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creației Sale a fost familia: bărbatul și femeia, care au primit binecuvântarea de a crește, a se înmulți și a stăpâni pământul. Deși a trecut prin multe încercări și pericole abătute asupra societății umane, totuși familia a fost instituția cea mai stabilă a umanității, asigurând continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susținem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradițională, universală și de a rezista în fața unor „modele” noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele„, a explicat Patriarhul Daniel.

Despre situația cuplurilor homosexuale și despre căsătoriile dintre persoanele de același sex au vorbit în ultimele zile președintele, premierul și șefii principalelor partide politice.

Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru toleranță. „Cred că trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune și cu rele. Nu suntem toți la fel, nu toate gupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Sunt adeptul toleranței, al încrederii și deschiderii spre celălalt”, a declarat Iohannis, întrebat despre inițiativa privind Constituția.

La polul opus s-a situat șeful PSD, Liviu Dragnea, care nici nu vrea să audă de căsătorii între persoane de același sex. ”Sunt un fanatic religios. Eu sunt un om tradiționalist. Dacă pentru asta pot fi considerat fanatic religios, sunt un fanatic religios. Sunt creștin-ortodox și eu văd familia formată dintr-un bărbat și o femeie și, când vrea Dumnezeu, și cu copii”, a spus șeful PSD.

Poziții mai moderate au avut prim-ministrul Dacian Cioloș și președinta PNL, Alina Gorghiu, ambii pledând pentru familia tradițională, dar totodată și pentru introducerea unor forme de protecție pentru minoritățile sexuale, precum parteneriatul civil.

„Eu pledez pentru toleranță cu respectarea ideii de familie. Avem o Constituție, cred că familia e un element important, un nucleu al societății din România și nu cred că ideea de familie în România ar trebui sistematic pusă în contradicție cu ideea de toleranță. Toleranța se manifestă respectând alegerile pe care alții le fac”, a fost reacția prim-ministrului Dacian Cioloș.

„PNL a spus de multă vreme că are un angajament ferm pentru familia tradițională, pentru că respectăm Codul Civil, care spune foarte clar că o căsătorie este valabilă între un bărbat și o femeie. Asta nu înseamnă că nu trebuie să existe forme de protecție pentru minorități. Parteneriatul civil este destul de dezbătut în parlament și în toate mediile. Eu sper că toate aceste discuții să le putem purta civilizat, așezat, în afara companiei electorale”, a fost și replica președintei PNL, Alina Gorghiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte