Cum poate fi demolată clădirea Cathedral Plaza? Răspunsul la această întrebare costă Primăria Capitalei un milion de lei

Cum poate fi demolată clădirea Cathedral Plaza? Răspunsul la această întrebare costă Primăria Capitalei un milion de lei
Publicat: 29/04/2015, 10:26
Actualizat: 28/09/2015, 15:50

Potrivit unui anunț al instituției, publicat în SEAP, consultantul va fi selectat printr-o licitație deschisă, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. Firmele interesate de acest proiect pot depune ofertele până la 19 iunie.

Conform Caietului de Sarcini, propunerea tehnică trebuie să includă, într-o primă fază, impactul infra și suprastructurii imobilului asupra siguranței în exploatare și la acțiunea seismică a clădirilor învecinate, urmând ca ulterior să evidențieze soluții tehnice pentru consolidarea structurii, dacă este cazul.

Totodată, consultantul va trebui să prezinte soluții de demontare/demolare a clădirii, costurile aferente precum și implicațiile asupra clădirilor învecinate, urmând să prezinte, într-un raport final, recomandări privind demolarea sau nu a clădirii.

Arhiepiscopia Romano-Catolică București a anunțat, în luna martie, că a depus la DNA o plângere penală împotriva primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoș Bîlteanu și Ioannis Papalekas, precum și a unor angajați ai Primăriei București.

Sorin Oprescu și cei doi oameni de afaceri sunt acuzați de apartenență la un grup infracțional organizat, iar funcționarii publici sunt acuzați și de abuz în serviciu, pentru „refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desființare a clădirii ilegale Cathedral Plaza și de a proceda la demolarea imediată a acesteia și la refacerea parcului public existent anterior”.

În replică, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, a anunțat că va cere daune și va face plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu și a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv că plângerile sunt calomnioase și îi prejudiciază imaginea.

La rândul său, primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfășoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmațiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate și denigratoare.

Și în luna iunie a anului trecut Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulți angajați ai Primăriei Capitalei pentru corupție și obstrucționarea justiției, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susținând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, și nu cât spune proprietarul clădirii, Millenium Building Development (MBD), care avansase suma de 73 de milioane de euro „cu scopul de a descuraja desființarea clădirii ilegale”.

Curtea de Apel Ploiești a decis irevocabil, în ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată construcția la destinația inițială, aceea de parc. Curtea de Apel a menținut astfel o sentință din iunie 2012 pronunțată de Tribunalul Dâmbovița.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului