Cum poate fi fraudat votul la prezidențiale. Un român face o demonstrație incredibilă: „Ca la șah! Autocolantul …” / Reacția șefului AEP: Nu are cum să existe nicio fereastră

Cum poate fi fraudat votul la prezidențiale. Un român face o demonstrație incredibilă: „Ca la șah! Autocolantul <Votat 2019 >... / Reacția șefului AEP: Nu are cum să existe nicio fereastră
Publicat: 06/11/2019, 10:20

Șeful AEP: Nu are cum să existe nicio fereastră în vederea fraudării votului

Președintele AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a declarat, miercuri, după ce un român din Londra a aratat cum poate fi reutilizat autocolantul Votat, că „nu are cum să existe nicio fereastră în vederea fraudării votului”, pentru că numărarea voturilor se desfășoară ca într-o secție din țară.

„Nu are cum să existe nicio fereastră în vederea fraudării votului, pentru că acel sticker se deslipește destul de greu. Deci nu e posibil să cadă în interiorul buletinului de vot, astfel încât cineva să-l ia să îl pună în altă parte”, a declarat la Digi 24 președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

El a explicat că, deși mutatul autocolantului este posibilă, din moment ce un alegător a băgat buletinul de vot cu opțiunea pe unul dintre candidați plicul pleacă sigilat către țară.

„Toate buletinele de vot sunt deschise în aceeași procedură ca și în țară. Procedura de deschidere a urnei e filmată, buletinul de vot e filmat când se citește opțiunea alegătorului. Nu există în niciun caz posibilitatea fraudării acestui vot prin corespondență, deoarece procedura e într-o secție de votare care desfășoară aceleași operațiuni ca la o secție din țară”, a mai spus președintele AEP.

Un român stabilit în Londra a postat pe pagina sa de Facebook imagini care demonstrează că autocolantul cu mențiunea „Votat” utilizat pentru votul prin corespondență se poate dezlipi și lipi din nou, pentru un alt candidat, astfel votul putând fi fraudat.

Românul din Târgu Neamț, stabilit în Londra, a postat pe pagina sa de Facebook imagini care arată că autocolantul cu mențiunea „Votat”, folosit pentru votul prin corespondență se poate dezlipi și lipi din nou, fără dificultate, deși instrucțiunile transmise votanților arată că acesta nu poate fi reutilizat.

„Ca la șah! Autocolantul nu se dezlipeste – Mult tare. Cum o dai, cum nu ! Tot cine vrea câștigă! Huuoo”, scrie bărbatul pe Facebook.

Pentru a exemplifica faptul că autocolantul poate fi reutilizat, bărbatul îl lipește pe numele unui candidat, apoi îl dezlipește și îl lipește pe numele altui candidat, fără ca buletinul de vot sau autocolantul să fie afectate.

Știrea inițială. Bărbatul stabilit în Londra a postat pe pagina sa de Facebook imagini care demonstrează că autocolantul cu mențiunea „Votat” utilizat pentru votul prin corespondență se poate dezlipi și lipi din nou, pentru un alt candidat, astfel votul putând fi fraudat.

Românul din Târgu Neamț, stabilit în Londra, a postat pe pagina sa de Facebook imagini care arată că autocolantul cu mențiunea „Votat”, folosit pentru votul prin corespondență se poate dezlipi și lipi din nou, fără dificultate, deși instrucțiunile transmise votanților arată că acesta nu poate fi reutilizat.

„Ca la șah! Autocolantul nu se dezlipeste – Mult tare. Cum o dai, cum nu ! Tot cine vrea câștigă! Huuoo”, scrie bărbatul pe Facebook.

Pentru a exemplifica faptul că autocolantul poate fi reutilizat, bărbatul îl lipește pe numele unui candidat, apoi îl dezlipește și îl lipește pe numele altui candidat, fără ca buletinul de vot sau autocolantul să fie afectate.

Românii din străintate pot vota și prin corespondență, dacă s-au înregistrat pe www.votstrainatate.ro cu opțiunea pentru votul prin corespondență. În diaspora, cei mai mulți au optat pentru votul prin corespondență, respectiv 41.003, iar 38.944 au ales votul la secții.

Președintele AEP Constantin Buică a declarat că votul prin corespondență a fost un eșec, fiindcă cele 41 de mii de cereri nu sunt suficiente. Acesta a afirmat că Autoritatea a încercat să informeze cetățenii, însă perioada a fost limitată.

„Nu sunt mulțumit de votul prin corespondență. Am spus de foarte multe ori, votul prin corespondență credeam că are un succes, a fost un eșec indiferent indiferent de cât de mult am informat noi cetățenii, indiferent de câte deplasări am făcut acolo în străinătate în a informa cetățenii, 41 de mii de cereri nu sunt mulțumitoare. La acest moment deja 17.000 de voturi s-au întors, suntem într-un proces continuu, dar nu este satisfăcător. Cred că dacă s-ar fi introdus și s-ar introduce și pentru țară și în străinătate, cetățenii ar fi mai implicați să voteze prin corespondență”, a declarat Constantin Buică.

Primul tur al alegerilor în străinătate, are loc între 8-10 noimebrie și 22-24, cel de-al doilea, iar în țară, primul scrutin are loc pe 10 noimebrie, iar cel de-al doilea, 24.

foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Avertismentul RAR pt. șoferi: Nu cumpărați aceste mașini!
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
S-A DAT ORDIN direct de la Casa de PENSII. Este decizia pe care o așteptau...
Băsescu a dat politica pe activism social. Fostul președinte a devenit ong-ist
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
De ce au fost , de fapt, eliberați fiii vrăjitoarei Sidonia, după crima comisă în...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
(P) Inovații în îngrijirea pielii – Ce trebuie să încerci anul acesta
×