Cum răspunde Adrian Năstase la întrebarea de unde a avut 760.000 de euro pentru a plăti prejudiciul în dosarul „Trofeul calității”

Cum răspunde Adrian Năstase la întrebarea de unde a avut 760.000 de euro pentru a plăti prejudiciul în dosarul Trofeul calității
Publicat: 05/11/2013, 10:45
Actualizat: 30/04/2015, 00:01

Avocații lui Adrian Năstase au anunțat în februarie anul acesta că fostul premier a plătit 760.000 euro din prejudiciul de 1,5 milioane euro constat în dosarul Trofeul Calității. Prezent la recursul dosarului Zambaccian, Năstase a refuzat să spună de unde a avut cei 760.000 euro. Năstase a anunțat însă că va dezvălui de unde a avut banii numai celor care îl vor ajuta să strângă acestă sumă de bani. Năstase a mai declarat că în opinia sa cei 760.000 euro au fost „o donație făcută statului român”

Curtea Supremă a stabilit pe 20 iunie 2012 că Adrian Năstase este vinovat în dosarul Trofeul Calității și l-a obligat, pe lângă pedeapsa de doi ani de închisoare, să plătească și 760.000 euro prejudiciu datorat statului român.

Întrebat de reporterul gândul de unde a avut fondurile necesare să plătească această sumă, Adrian Năstase a răspuns în felul următor: „Le voi răspunde celor care mă vor ajuta să strâng banii care au fost necesari pentru plata acestei sume pe care deocamdată o consider o donație din partea mea către bugetul statului. Le voi spune celor care vor dori cu adevărat să mă ajute să strâng acești bani. Nu consider că a fost vreun prejudiciu”, a declarat Năstase

În august anul acesta Năstase se arăta nemulțumit că nu a primit nici un ajutor financiar din partea colegilor de partid. „Eu m-aș fi așteptat… Campania aceea, care era și campanie parlamentară și prezidențială, nu a fost a mea, a fost a partidului. În partid însă, s-a considerat că a fost campania mea. Dacă nu am fost cuminte și am vrut să fiu candidat, așa mi-a trebuit”, a spus fostul președinte al PSD la o emisiune televizată.

Năstase a dat exemplul lui Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, care, după ce i-a fost sistat dreptul la rambursări de la stat de aproximativ 10 milioane de euro (cheltuieli de campanie electorală), a beneficiat de susținerea financiară a colegilor săi de partid.

În sentința din 20 iunie, prin care Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, se menționează că dispozițiile hotărârii emise de prima instanță sunt menținute. Astfel, cei cinci judecători au decis să mențină decizia prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian și Gasparovici Diana sunt obligați să plătească prejudiciul de aproximativ 1,5 milioane euro.

Prejudiciul de 1,5 milioane a fost împărțit în două: jumătate de sumă trebuia plătită de Adrian Năstase în solidar cu ceilalți inculpați iar cealaltă jumătate trebuie plătită în solidar doar de ceilați inculpați. Prejudiciul trebuie să intre în conturile Inspectoratului de Stat în Construcții. Instituția deschis la începutul anului procedura de executare silită pentru Năstase. Ulterior pe 12 februarie avocații lui Adrian Năstase au anunțat că fostul premier a plătit cei 760.000 euro.

Cât mai are Năstase în conturi

Avocatul lui Năstase a explicat că, din acest prejudiciu, instanța a stabilit că pentru 760.000 euro sunt responsabili în solidar Adrian Năstase și ceilalți cinci inculpați. Pentru restul de bani, până la 1,5 milioane euro, adică tot 750.000 euro responsabili în solidar sunt ceilalți cinci inculpați. Astfel că Adrian Năstase a decis să plătească el singur suma de 760.000 euro.

În ultima declarație de avere, Adrian Năstase declara că, împreună cu Dana Năstase, deține în conturi următoarele sume de bani: 835 euro, 7800 lei, 1.430.000 lei și 195.000 euro. În declarația din iulie 2012, Năstase a mai consemnat că în 2011 a vândut o pădure din Corbeanca pentru suma de 350.000 euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?