Cum s-a decis rejudecarea lui Vlad și Mircea Cosma. Fostul deputat, acuzații grave la adresa DNA Ploiești

Cum s-a decis rejudecarea lui Vlad și Mircea Cosma. Fostul deputat, acuzații grave la adresa DNA Ploiești
Publicat: 26/03/2018, 18:14
Actualizat: 27/03/2018, 09:05

Vlad Cosma a declarat, atât în fața judecătorilor instanței supreme, cât și în fața procurorilor de la Parchetul General sau a inspectorilor de la Inspecția Judiciară, că probele folosite de către procurorii DNA Ploiești, unitatea de parchet care a construit acest dosar, au fost false. Pentru a-și susține spusele, acesta a prezentat și o serie de dovezi.

Una dintre acuzațiile aduse unității DNA Ploiești este existența deja celebrului stick de memorie descoperit la percheziții, pe care s-ar fi aflat documente unde se menționa împărțirea unui procent de 10% pentru obținerea contractelor de lucrări de construcții.

„Acest stick nu există în realitate. Nu există nici depus la acest dosar, nici la orice alt dosar. Nu există niciun proces verbal de desigilare sau de percheziție informatică în prezența posesorului acestui stick. În plus, în vara anului 2017, Cecilia Stroe a mărturisit, și pot dovedi prin înregistrare audio, că acest stick nu există și nici documentele la care domnul procuror face referire. Pe presupusul stick nu este trecut numele meu, ci este litera V. Această literă, despre care se spune că mă reprezintă, în alte dosare înseamnă altceva. În ultimul denunț al lui Alexe, din 2017, în fața lui Negulescu, s-a indicat că făcea referire la numele lui Sebastian Ghiță, el fiind cel care a luat banii din toate cele trei lucrări. În 2016, litera V era Voloșevici – fost primar – în denunțul lui Alexe, înregistrat tot la Negulescu. Mențin cu tărie că acest stick nu există”, a spus Vlad Cosma în fața magistraților ÎCCJ, într-una dintre audierile sale.

De asemenea, fostul deputat a mai spus că procurorul Mircea Negulescu ar fi constrâns martorii să depună mărturie mincinoasă împotriva familiei Cosma.„În 2017, Răzvan Alexe, cel care acuza că mi-a oferit o sumă de bani ca să îmi transmit influența pe lângă cei trei constructori, a dat o declarație despre care spune că i-a fost solicitată expres de procurorul de la Parchetul Curții de Apel Ploiești, și conține susțineri nereale. Procurorul a cerut declarații incriminatoare la adresa mea și a membrilor familiei mele. După audierea lui Alexe, a fost audiată în 2017 și Cecilia Stroe care, în prezenta cauză, sub un nume fictiv, a declarat ceva ca martor protejat, sub numele Anghel Constantin, iar sub identitate reală, altceva. Numele a fost indicat de procurorul de caz de la Parchetul Curții de Apel Ploiești, Mircea Negulescu”.

Fostul deputat a mai prezentat o serie de discuții pe Whatsapp, precizând că fostul procuror Mircea Negulescu îi cerea, în anul 2014, omului de afaceri Răzvan Alexe dea declarații dictate de procurorul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, în dosarul familiei Cosma.

„Mesajele acestea, din 10 noiembrie 2014, sunt de fapt cu două zile înainte ca domnul Alexe să vină la Înalta Curte și să dea o declarație mincinoasă, lucru care a ieșit la iveală în anul 2018, acum, în luna februarie, când a avut curaj să vină în fața completului de cinci judecători și să confirme faptul că a mințit în ceea ce ne privește. (…) Eu nu sunt singurul care i-a înregistrat pe acești procurori din Ploiești, foarte mulți oameni dețin astfel de probe și mă bucur că ies la iveală. (…) Atât Răzvan Alexe, cât și mai mulți martori din dosarul nostru au fost constrânși de procurorii Negulescu și Onea să facă aceste declarații mincinoase. Partea bună este că după ce domnul Negulescu a fost exclus din magistratură, aceștia oaneni au avut curajul să vină și să spună adevărul. Este cel mai important lucru și mă bucur că ies la lumină astfel de dovezi. Mai există și altele”, a declarat fostul deputat Vlad Cosma.

Tot pentru a-și susține nevinovăția, Vlad Cosma a venit în spațiul public și cu o serie de mai multe înregistrări, care ar prezenta nereguli din interiorul DNA Ploiești. Acesta a prezentat o înregistrare din sediul DNA Ploiești, care ar arăta că acesta ar fi fost învățat ce să declare într-o cauză în care era citat ca martor. Fostul deputat a acuzat și că a fost constrâns de DNA Ploiești să dea o declarație neadevărată la instanță.

În înregistrarea prezentată de Vlad Cosma la Antena 3, realizată în sediul DNA Ploiești, ar apărea procurorii Mircea Negulescu, Lucian Onea și Giuela Deaconu. Potrivit înregistrării, Deaconu l-ar fi instruit pe Vlad Cosma în legătură cu declarația de martor pe care ar fi urmat să o dea ulterior într-un dosar al DNA, spunându-i ce urma să fie întrebat și cum trebuia să răspundă. De asemenea, Vlad Cosma acuză că a fost constrâns de DNA Ploiești să dea o declarație neadevărată la instanță în unul dintre dosarele lui Sebastian Ghiță. Fostul deputat susține că a fost însoțit și influențat de un ofițer DNA Ploiești în timp ce era audiat de ÎCCJ prin videoconferință.

„În această fotografie o avem pe doamna polițist judiciar DNA Ploiești, Florea Gabriela. Am dat o declarație, la un moment dat, într-un dosar, pe care nu am mai dorit să o susțin. M-au înștiințat că trebuie să merg la instanță pentru a o susține, am zis că refuz. Pentru a mă determona să o susțin, m-a însoțit doamna Florea. Mi-a mai citit încă ă dată declarația și a stat ascunsă după monitor pentru a nu se vedea că este acolo. Pentru a se asigura că rezultatul e unul favorabil, au acest tupeu de a merge inclusiv în instanță și a ticlui acolo declarații pentru a fi siguri că niște oameni vor fi condamnați. Cum se pot apăra oamenii din această țară dacă doamna Florea stă ascunsă și influențează martorii. Așa se constrând martorii. Vom observa că sala de judecata era ocupată și dânsa corela, în această fotografie, cu domnul Onea, pe telefon, tot ceea ce trebuia să răspund eu. Ea vorbea cu el și îi spunea că nu vreau să declar ceea ce trebuie. Am refuzat să spun ce și-au dorit doamna Florea și domnul Onea. Domnii judecători au simțit că ceva se întâmplă și în acel dosar s-a dispus achitare în prima instanță. E dosarul Bădescu-Ghiță”, a declarat Vlad Cosma la Antena 3.

Fostul deputat a prezentat și o fotografie cu ofițerul de poliție judiciară, precizând că a fost realizată în sala în care urma să fie audiat prin videoconferință. Gabriela Florea este unul dintre cei doi ofițeri de poliție judiciară de la DNA Ploiești a căror revocare a cerut-o ministrul Afacerilor Interne.

De asemenea, în urmă cu câteva săptămâni, Vlad Cosma mai depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) împotriva procurorilor Giluela Diaconu, Alfred Savu, Lucian Onea și Mircea Negulescu, ultimul fiind recent exclus din magistratură, în care îi acuză de compromiterea intereselor justiției, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu și constituirea de grup infracțional organizat.

Și sora lui Vlad Cosma, deputatul Andreea Cosma, a acuzat nereguli în activitatea DNA Ploiești. Parlamentarul i-a acuzat pe procurorii de la DNA Ploiești ar fi trimis martorii din dosare la Buzău pentru efectuarea testului poligraf cu un apart învechit, care permite falsificarea rezultatelor.

„Cetățeni din Parhova reclamă falsificarea rezultatelor testelor poligraf efectuate de către DNA Ploiești la IPJ Buzău. Din informațiile pe care le dețin, a rezultat că echipamentul de la IPJ Prahova este unul performat, de ultimă generație, în timp ce echipamentul de la IPJ Buzău este unul vechi, neperformant și permite falsificarea testului. Astfel, cei care cedau presiunilor procurorilor și , în cele din urmă, își manifestau disponibilitatea de a colabora cu procurorii DNA Ploiești, deoarece nu aveau alte probe care să susțină denunțurile inventate de procurori, obținute sub presiune, pentru că faptele erau pur și simplu inventate sub presiune, erau constrânși să se prezinte și la testul poligraf”, reiese dintr-o interpelare trimisă de Andreea Cosma către ministrul de Interne, Carmen Dan.

Cosma mai susține că procurorii îi asigurau pe „denunțătorii sub presiune” că rezultatele testului erau așa cum trebuie, chiar dacă aceștia nu spuneau adevărul. Motivul: poligraful de la IPJ Buzău era ușor de „manipulat”. Ulterior acestor acuzații, Poliția Română anunță că s-a constituit o echipă de control pentru a face verificări la IPJ Buzău.

De altfel, Inspecția Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare față de procurorii de la DNA Ploiești, Lucian Onea și Alfred Savu, dar și față de fostul procuror Mircea Negulescu, pe rolul instituției existând 10 lucrări privind conduita acestora. La finalizarea cercetării disciplinare, în funcție de rezultatul verificărilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitarea acțiunii disciplinare și sesizarea Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, fie respingerea sesizării în cazul în care se constată că nu sunt îndeplinite condițiile pentru exercitarea acțiunii disciplinare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare