Cum s-au pierdut 40.000 de copii din România în drum spre clasa pregătitoare. Ministrul Educației: Poate au uitat părinții să îi înscrie

Cum s-au pierdut 40.000 de copii din România în drum spre clasa pregătitoare. Ministrul Educației: Poate au uitat părinții să îi înscrie
Publicat: 31/07/2017, 08:27

Numărul copiilor „pierduți” în drum spre clasa pregătitoare reiese dintr-un calcul simplu. În acest moment, în România, sunt în plată 195.179 de alocații de stat pentru copiii născuți în perioada 1 septembrie 2010-1 septembrie 2011, adică exact acei copiii care ar fi trebuit să înceapă școala în septembrie, potrivit datelor furnizate Gândul de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Cum legea permite, aproape 29.815 au fost școlarizați în ciclul 2016-2017, împlinind vârsta de șase ani în intervalul septembrie-decembrie 2016, potrivit datelor publice ale Ministerului Educației. Dacă îi scădem din socoteală și pe cei 124.413 copii înscriși acum, care împlinesc șase ani până la 1 septembrie, rezultă o diferență de 40.951 de copii care nu se regăsesc în cataloage la clasa pregătitoare.

Ministrul Educației, Liviu Pop, nu pare alarmat de situație.„Nu știu cum arată statistica, dacă era obligația să se înscrie în clasa pregătitoare. Știm că prin lege este obligativitate de anumite vârste să intre în clasa pregătitoare. Pot fi părinți care au uitat să facă această înscriere. Evident la data de 11 septembrie vom ști cu exactitate câți dintre cei născuți sunt înscriși în clasa pregătitoare”, a declarat el corespondentului Gândul.

Pop a mai spus că este posibil ca unii dintre cei care nu se regăsesc în scriptele ministerului să nu mai fie în România. „Indiferent unde se află, copilul ia alocație din România. Sunt state care acordă sau nu o altă alocație. Dar toți copiii care sunt născuți în România primesc alocație. Sunt state care, din câte am înțeles, acordă și alocații speciale acestor copii”, a spus el.

Dincolo de situațiile care impun cerințe de educație specială și pentru care nu este obligatorie înscrierea în clasa pregătitoare, datele inspectoratelor școlare relevă o situație mult mai gravă. În comunitățile sărace sau în cele cu populație majoritară sau semnificativă de romă, gradul de scolarizare este foarte redus.

Deocamdată, Ministerul Educației nu pare a avea o strategie pentru a rezolva această problemă.

De asemenea, abandonul școlar reprezintă una dintre vulnerabilitățile majore ale sitemului de educație din România. Un raport de anul trecut al Institutului Național de Statistică relevă că abandonul școlar în ciclul primar și gimnazial este în creștere.

„Una din cele mai grave probleme cu care se confruntă învățământul din țara noastră este abandonul școlar, fenomen care generează efecte negative la nivel de individ și asupra întregii societăți. Pe fondul scăderii veniturilor reale ale populației în perioada de tranziție la economia de piață, a modificărilor înregistrate pe piața muncii, a unor discordanțe dintre programele educaționale și specializările solicitate de piața muncii, a modificării comportamentale, preocuparea pentru creșterea nivelului de instruire și obținerea unei calificări corespunzătoare cunoaște o tendință de scădere, fapt relevat de creșterea abandonului școlar, mai ales în ciclul primar și gimnazial, dar și în învățământul profesional. (…) Tendințele apărute impun reconsiderarea valorii investiției în educație și a caracterului deprioritate națională a dezvoltării sistemului educațional la toate nivelurile sale”, arată INS.

Motivația abandonului școlar o reprezintă, cel mai frecvent, situația economică precară, mediul familial dezorganizat, munca părinților în străinătate și lipsa unor locurilor de muncă atractive pentru tineri. „În anul 2013/2014, rata abandonului școlar în învățământul primar și gimnazial a fost de 1,5% (1,3% în învățământul primar și 1,9% în învățământul gimnazial). Cea mai mare valoare a ratei abandonului s-a înregistrat în învățământul postliceal și de maiștri de 7,9%. În cadrul învățământului liceal și profesional, în anul școlar 2013/2014 rata abandonului a fost de 2,9%”, arată ultimele date centralizate ale Statisticii.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...