Cum s-au pierdut 40.000 de copii din România în drum spre clasa pregătitoare. Ministrul Educației: Poate au uitat părinții să îi înscrie

Redactor:
Clarice Dinu
Cum s-au pierdut 40.000 de copii din România în drum spre clasa pregătitoare. Ministrul Educației: Poate au uitat părinții să îi înscrie
Un calcul simplu scoate la iveală o problemă gravă pentru care Ministerul Educației nu are o explicație clară. Aproape 40.000 de copii eligibili pentru înscrierea în clasa pregătitoare obligatorie nu se regăsesc în scriptele oficiale. Mai exact, din datele de până acum ei nu au fost înscriși la școală. „Pot fi părinți care au uitat să facă această înscriere", este explicația ministrului Educației, Liviu Pop.

Numărul copiilor „pierduți” în drum spre clasa pregătitoare reiese dintr-un calcul simplu. În acest moment, în România, sunt în plată 195.179 de alocații de stat pentru copiii născuți în perioada 1 septembrie 2010-1 septembrie 2011, adică exact acei copiii care ar fi trebuit să înceapă școala în septembrie, potrivit datelor furnizate Gândul  de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Cum legea permite, aproape 29.815 au fost școlarizați în ciclul 2016-2017, împlinind vârsta de șase ani în intervalul septembrie-decembrie 2016, potrivit datelor publice ale Ministerului Educației. Dacă îi scădem din socoteală și pe cei 124.413 copii înscriși acum, care împlinesc șase ani până la 1 septembrie,  rezultă o diferență de 40.951 de copii care nu se regăsesc în cataloage la clasa pregătitoare. 

Ministrul Educației, Liviu Pop, nu pare alarmat de situație. „Nu știu cum arată statistica, dacă era obligația să se înscrie în clasa pregătitoare. Știm că prin lege este obligativitate de anumite vârste să intre în clasa pregătitoare. Pot fi părinți care au uitat să facă această înscriere. Evident la data de 11 septembrie vom ști cu exactitate câți dintre cei născuți sunt înscriși în clasa pregătitoare”, a declarat el corespondentului Gândul.

Pop a mai spus că este posibil ca unii dintre cei care nu se regăsesc în scriptele ministerului să nu mai fie în România. „Indiferent unde se află, copilul ia alocație din România. Sunt state care acordă sau nu o altă alocație. Dar toți copiii care sunt născuți în România primesc alocație. Sunt state care, din câte am înțeles, acordă și alocații speciale acestor copii”, a spus el. 

Dincolo de situațiile care impun cerințe de educație specială și pentru care nu este obligatorie înscrierea în clasa pregătitoare, datele inspectoratelor școlare relevă o situație mult mai gravă. În comunitățile sărace sau în cele cu populație majoritară sau semnificativă de romă, gradul de scolarizare este foarte redus. 

Deocamdată, Ministerul Educației nu pare a avea o strategie pentru a rezolva această problemă. 

De asemenea, abandonul școlar reprezintă una dintre vulnerabilitățile majore ale sitemului de educație din România. Un raport de anul trecut al Institutului Național de Statistică relevă că abandonul școlar în ciclul primar și gimnazial este în creștere. 

„Una din cele mai grave probleme cu care se confruntă învățământul din țara noastră este abandonul școlar, fenomen care generează efecte negative la nivel de individ și asupra întregii societăți. Pe fondul scăderii veniturilor reale ale populației în perioada de tranziție la economia de piață, a modificărilor înregistrate pe piața muncii, a unor discordanțe dintre programele educaționale și specializările solicitate de piața muncii, a modificării comportamentale, preocuparea pentru creșterea nivelului de instruire și obținerea unei calificări corespunzătoare cunoaște o tendință de scădere, fapt relevat de creșterea abandonului școlar, mai ales în ciclul primar și gimnazial, dar și în învățământul profesional. (…) Tendințele apărute impun reconsiderarea valorii investiției în educație și a caracterului de prioritate națională a dezvoltării sistemului educațional la toate nivelurile sale”, arată INS. 

 
Motivația abandonului școlar o reprezintă, cel mai frecvent, situația economică precară, mediul familial dezorganizat, munca părinților în străinătate și lipsa unor locurilor de muncă atractive pentru tineri. „În anul 2013/2014, rata abandonului școlar în învățământul primar și gimnazial a fost de 1,5% (1,3% în învățământul primar și 1,9% în învățământul gimnazial). Cea mai mare valoare a ratei abandonului s-a înregistrat în învățământul postliceal și de maiștri de 7,9%. În cadrul învățământului liceal și profesional, în anul școlar 2013/2014 rata abandonului a fost de 2,9%”, arată ultimele date centralizate ale Statisticii. 

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a...
Ce se întâmplă cu SALARIILE din Sănătate şi Educaţie. Gabriela Firea a dat vestea REA
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
TikTok încearcă transparentizarea: a anunțat câți utilizatori are și ce vârste au aceștia
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide