Cum să distrugi „inima Bucovinei” care anual atrage peste două milioane de turiști: amplasezi o groapă de gunoi în vârful muntelui

Cum să distrugi „inima Bucovinei care anual atrage peste două milioane de turiști: amplasezi o groapă de gunoi în vârful muntelui
Publicat: 07/08/2014, 12:32
Actualizat: 02/09/2019, 18:16

În județul Suceava, pe o suprafață de 4,4 hectare, la o altitudine de 1.086m, în Pasul Mestecăniș, buldoexcavatoarele lucrează de zor la amenajarea unui depozit ecologic chiar aproape de vârful muntelui și deasupra a patru localități – Valea Putnei, Pojorâta, Mestecăniș și Fundu Moldovei. Va fi, mai exact, o groapă de gunoi ecologică care începe chiar de pe marginea drumului european 576, ce leagă stațiunile Vatra Dornei de Câmpulung Moldovenesc.

Termenul de finalizare al noii gropi în care va fi depozitat gunoiul din toată zona de munte a județului Suceava este noiembrie 2014, însă stadiul lucrărilor nu au ajuns nici la jumătate. Groapa de gunoi este amplasată chiar în apropiere de vârful muntelui și este denumită „depozitul de deșeuri de la Pojorâta”. Groapa face parte din Proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Suceava”, proiect finanțat din bani europeni și care prevede amenajarea a două depozite ecologice, una în Pasul Mestecăniș, în comuna Pojorâta, situată la circa 15 kilometri de municipiul Vatra Dornei, și cealaltă în comuna Moara, la opt kilometri de Suceava. În cele două „depozite ecologice” va ajunge, începând de anul viitor, tot gunoiul menajer din județul Suceava.

Pentru amenajarea gropii din Pasul Mestecăniș s-au făcut defrișări pe munte, fiind urmate de excavări masive, care au dat peisajului pitoresc un aspect dezolant. Contractul pentru amenajarea gropii a fost semnat în ianuarie 2013 de către președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, cu firma germană Bilfinger Baugesellschaft mbH și compania românească SC Concret Construct AG SR. Valoarea totală a contractului este de 27,6 milioane de lei, fără TVA. Potrivit contractului, groapa va funcționa până în 2037, având o capacitate totală de depozitare de 350.000 de tone de gunoi menajer.

Cum arată, în prezent, Pasul Mestecăniș

Sursa video:http://svnews.ro/

Cum a ajuns să se construiască groapa de gunoi tocmai în vârful muntelui

Reprezentanții Consiliului Județean Suceava, precum și cei ai primăriei Pojorâta, pe teritoriul căreia va fi amplasată groapa, nu văd nimic neobișnuit în faptul că „depozitul ecologic”, care va dispune și de o stație de colectare și tratare alevigatului (lichid rezultat după infiltrarea apei în masa de deșeuri și prin procesul natural de descompunere a substanțelor organice din deșeuri), este amplasat în vârful Pasului Mestecăniș, un drum pe unde trec majoritatea turiștilor care vizitează Bucovina.

Președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, dă vina pe fosta conducere a instituției pentru amplasarea gropii ecologice de gunoi. „Contractul semnat anul trecut este mai mult simbol. El este început înainte de 2009, când inclusiv avizele de mediu au fost obținute”, a afirmat Cătălin Nichifor, contactat de gândul.

La rândul său, fostul președinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, afirmă că stabilirea Pasului Mestecăniș pentru groapa de gunoi a fost făcută de predecesorul său, actualul deputat PSD Gavril Mârza, în anul 2007. De menționat că în 2007, șeful de cabinet la Consiliul Județean Suceava al lui Gavril Mârza era nimeni altul decâtCătălin Nechifor.

Sursa: http://svnews.ro/

Imagine de sus cu zona unde acum se amenajează groapa ecologică

„A fost o decizie luată de conducerea de dinaintea noastră, pentru două gropi ecologice, una la Moara și alta în zona Pojorâta. Sigur că contractele europene s-au materializat în timpul nostru, dar procedurile începuseră din vremea cealaltă… Legat de impactul de mediu și de organizarea de șantier, cred că trebuiau să fie mult mai atenți cei care au început acea lucrare acolo, pentru că, din câte știu eu, e într-o zonă mai depresionară. Cred, însă, că organizarea de șantier a depășit limitele mult înspre șoseaua E576, ceea ce strică mult peisajul „, a declarat pentru gândul Gheorghe Flutur.

Actualul președinte al CJ, Cătălin Nechifor, afirmă, însă, că groapa de gunoi de la Pojorâta este amplasată foarte bine pentru că asigură „un acces ușor și ieftin” al mașinilor care vor aduce gunoiul din zona de munte a județului Suceava. „Ambele gropi, atât Moara, cât și Pojorâta, presupun existența unor sisteme sigure pentru mediu, inclusiv stații pentru tratarea levigatului, stații chimice, iar apa care va fi deversată apoi este conform normativelor. Înainte de a fi depozitat, deșeul va fi colectat”, spune Cătălin Nechifor.

Adjunctul său, Alexandru Rădulescu, vicepreședintele CJ Suceava, ne-a atras atenția că „mass media nu ar mai trebui să folosească termenul groapă de gunoi, pentru că sunt cuvinte sensibile. Trebuie folosit ‘depozit ecologic'”.

Și actualul primar din Pojorâta dă vina tot pe fosta conducere pentru amplasamentul depozitului ecologic de gunoi. „Lucrul acesta putea fi evitat dacă atunci când cei care s-au așezat la masă, autorități locale, județene, acceptau altă locație. Nu s-a dorit să nu se facă proiectul, ci s-a dorit altă locație. După 2008, când am ajuns eu cu echipa la conducere, lucrurile erau deja asumate… Eu sper, însă, că după ce în Bucovina a venit un pic de lumină din punct de vedere al dezvoltării turismului să nu fie groapa o piedică”, a spusprimarul din Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, contactat de gândul. În urmă cu patru ani, însă, la propunerea acestuia, Consiliul Local a anulat hotărârea din 2007 pentru amplasarea gropii de gunoi și a aprobat o alta. În 9 august 2010, s-a alocat astfel un alt teren, de 9 hectare – cu patru hectare mai mult decât se stabilise în 2007, unde acum se amenajează depozitul ecologic.

Click pentru a citi hotărârea!

Reprezentanții de la Mediu dau asigurări că noua groapă nu va afecta ecosistemul, dar admit că peisajul din zonă a fost deja distrus.

„Depozitul va fi ok. Are tot ce îi trebuie, are măsuri de protecția mediului, inclusiv epurarea ligatului. Fiind finanțare europeană, s-au respectat toate normele privind impactul asupra mediului. Nu cred că vor fi probleme. Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică vor face controale periodice după ce groapa va fi funcțională. Plus că, înainte de a i se da drumul, se va mai da o nouă autorizație de mediu. Eu, personal, nu văd o problemă cu această groapă. Singura problemă este cu peisajul acela din Pasul Meștecăniș. Mă rog, drumul este modernizat”, afirmă IluțăCocriș, șef serviciu calitatea factorilor de mediu din cadrul APM Suceava.

Proces pentru groapa de gunoi

Pasul Mestecăniș este situat în Obcinele Bucovinei, zonă considerată inima Bucovinei.Pe localnicii din Pojorâta, cuvântul ecologic nu îi liniștește. Crescători de animale, culegători de fructe de pădure și de ciuperci, apicultori și o parte dintre ei furnizori de servicii turistice, locuitorii din împrejurimile gropii de gunoi ecologice se tem că traiul lor de zi cu zi va avea de suferit din cauza deșeurilor. „Populația din zonă nu a fost consultată, ci informată. Groapa asta este la 860 de metri de prima casă din satul nostru și este chiar lângă drum. Nimeni nu a mai pus gunoaie la o asemenea altitudine, poate doar cei din Bolivia sau Peru, care au altitudini de 3.000 de metri. La noi s-au găsit să distrugă un ecosistem întreg, un munte. Curge tot pietrișul adus de ei, mai ales la ploi. Astfel s-au mai distrus alte 5-6 hectare de teren care nu intră în perimetrul gropii. Te crucești de ce este”, afirmă inginerul Samuilă Aristide Maxim, unul dintre sătenii din Valea Putnei, ce ține de comuna Pojorâta.

Acesta, împreună cu mai mulți localnici, au dat în judecată Consiliul Local al comunei, cerând anularea hotărârii de amplasare a gropii de gunoi în localitatea lor.

„La noi sunt crescători de animale. Asta este ocupația principală. Aici nu se fac legume și cereale, nici nu cresc lămâi și portocali. Mai avem fructele de pădure, ciupercile. Imaginați-vă că au distrus toate lucrurile astea pe o durată de cel puțin o jumătate de secol. Cine mai cumpără produsele făcute aici vizavi de groapa de gunoi?”, se întreabă inginerul. Aflat la pensie,Samuilă Aristide Maxim se ocupă cu apicultura și cu creșterea animalelor.

„Acum, cuvântul ecologic mulțumește pe toată lumea. Când vor aduce gunoiul și va începe cu mirosurile, hârtiile vor fi răspândite de vânt, vor apărea șobolanii și alte rozătoare, situația se va schimba. Noi vrem oprirea gropii, Vrem o viață decentă, aici, la munte. În marile orașe este mizerie, peste tot este mizerie. Acum o să o aducă și aici. Albinele o să îmi aducă nectarul de peste groapa de gunoi. Va trebui să renunț la ele. De la mine de acasă și până la groapa de gunoi sunt 1,5 km, iar albinele merg și 3 kilometri”, mai spune el.

Ministrul Tursimului, despre cum va ajuta groapa de gunoi turismul în Bucovina: „Dacă vrem să modernizăm o zonă, este inevitabil să se lucreze”

Întrebat recent, la o conferință de presă, despre cât va ajuta turismul din Bucovina groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș, ministrul Turismului Florin Jianu a dat un răspuns ciudat: „Dacă vrem să modernizăm o zonă, este inevitabil să se lucreze. E inevitabil ca în anumite momente să existe impedimente de o natură sau alta. Momentele astea trec. Sunt necesare pentru modernizare și nu ai cum să treci peste ele”.

Problemă cu depozitarea gunoiului în Suceava

În prezent, pentru tot gunoiul din județul Suceava sunt funcționale doar gropile de la Gura Humorului și Rădăuți și, într-o foarte mică măsură, groapa ecologică de la Moara. Acestea sunt insuficiente, însă, astfel că o parte din gunoi este transportat în județul Botoșani, ceea ce ridică foarte mult costul. Inclusiv primarul din Pojorâta reclamă acest lucru.

„Gunoiul este depozitat de o firmă cu care avem contract pe la Botoșani. De doi ani de când s-au închis gropile de gunoi de la Câmpulung și de lângă Suceava ni s-au triplat costurile, pentru că mașinile se duc la sute de kilometri. Noi am ajuns să plătim mai mult transportul decât colectarea în sine. Ieri am plătit pentru luna iulie o factură de 12.000 de lei. Înainte plăteam între 2.500 -3.000 de lei”, afirmă primarul din Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi