Cum se va institui carantina în București, după ce rata de infectare de 3 la mia de locuitori a fost depășită

Cum se va institui carantina în București, după ce rata de infectare de 3 la mia de locuitori a fost depășită
Publicat: 13/10/2020, 13:56
Actualizat: 06/04/2021, 14:40

Capitala a depășit rata de infectare de 3,11  cazuri de infectare cu coronavirus la mia de locuitori, potrivit raportului săptămânal publicat de Institutul Național de Sănătate Publică. Raportul INSP contrazice datele prezentate de Grupul de Comunicare Strategică, în raportul de luni fiind anunțate 2,66 de cazuri la mia de locuitori pentru aceeași perioadă analizată. Asta înseamnă că București ar putea intra în scenariul roșu, care ar presupune, printre altele, închiderea școlilor. În acest moment are loc o ședință a Comitetului Municipal, unde se vor decide măsurile restrictive care se vor adopta în vederea limitării răspândirii coronavirusului. Se iau în discuție noi măsuri de restricție pentru București.

În mod oficial, confirmarea de la Purtătorul de Cuvânt al prefecturii Capitalei a și venit, acesta declarând că sunt îndeplinite acele condiții pe baza cărora se iau în discuție noi măsuri de restricție pentru București. Cu alte cuvinte, în zilele următoare pot fi insituite noi măsuri în Capitală.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei:”Atunci când se va carantina, dacă se va dispune această măsură, se carantinează un anumit perimetru”

Potrivit surselor, este posibil ca la început, să nu intre în carantină sectoare întregi, ci numai anumite cartiere sau complexe rezidențiale, unde apar focarele. De asemenea, pot intra în carantină anumite artere principale sau străzi dacă numărul de cazuri nu poate fi ținut sub control.

Atunci când se va carantina, dacă se va dispune această măsură, se carantinează un anumit perimetru. Perimentru înseamnă 4 străzi sau zonele adiacente unei unități de învățământ sau ale unui centru rezidențial”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei.

Legea prevede, dar nu obligă, că după pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, autoritățile pot prevede carantină.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în urmă cu 3 zile, că în cazul în care rata de incidență va ajunge la 3 la mie în București, prima măsură va fi închiderea școlilor.

Premierul Ludovic Orban nu exclude carantinarea Capitalei, în anumite zone.  Șeful Executivului a mai spus că dacă rata de infectare trece de 3 la mia de locuitori, atunci toate școlile vor trece în scenariul online.

Nicușor Dan: E exclus ca Bucureștiul în ansamblul lui să fie carantinat

Cu toate acestea, autoritățile locale din Capitală au încercat să liniștească populația spunând că nu se va institui carantină totală, ci cel mult pe sectoare. În plus, au fost luate măsuri draconice de prevenție, cu polițiști în civil care să patruleze mijloacele de transport în comun și locurile aglomerate pentru a verifica purtarea corespunzătoare a măștii.

Situația este gravă în special în București. Am ajuns cu totul ca 1% din populație să fi fost îmbolnăvită de-a lungul timpului. Eu cred că vom fi în stare să trecem peste pandemie.  Nu există o măsură legislativă pentru atingerea pragului 3. Singura normă se referă la școli, care trec exclusiv online când indicele atinge valoarea 3.

Trebuie să testăm mai mult. Nu este logic să închizi un oraș ca Bucureștiul doar pentru câteva focare. Exclud închiderea Bucureștiului. Izolând focarele punctuale, reușim să trecem peste. Trebuie să întărim colaborarea cu DSP-urile. În București, ca peste tot în țară, DSP-ul are un personal insuficient, O să facem la nivelul Bucureștiului o capacitate de testare suplimentară față de ce are Ministerului Sănătății. Avem două mari probleme: funcționarea sistemului medical și să încercăm să limităm numărul de infectări”, a declarat Nicuşor Dan la Realitatea Plus.