Cum sunt păcăliți românii la facturile utilităților. Avocat Adrian Cuculis: „Acesta este primul semn de abuz”

Cum sunt păcăliți românii la facturile utilităților. Avocat Adrian Cuculis: Acesta este primul semn de abuz
Publicat: 03/10/2022, 20:08

Avocatul Adrian Cuculis a analizat o factură la curent de 5.397 de lei primită de o familie care locuiește într-o casă modestă. Iată ce a putut descoperi acesta pe baza 

„Se calculează după modul japcă. Odată activat acest mod vedem facturi de modul acesta”, spune avocatul Adrian Cuculis despre o factură cu suma de 5.397 de lei primită de un cetăţean care locuiește într-o casă modestă.

„Culmea este că am văzut şi un comunicat de presă mai mult sau mai puţin serios, din punctul meu de vedere, dat de ANRE prin care ni se spunea că ar trebui să ne așteptăm ca în următoarele luni să vedem nişte recalculări trecute pe 5 sau 6 luni.

Mi se pare halucinant. În lege ni se spune foarte clar că în maximul 3 luni de zile pot retroactiva furnizorii de energie electrică şi pot emite facturi.

Avem de a face cu o regularizare aici, dar ea nu poate să fie mai mare de 3 luni de zile pentru că ar duce în desuetudine Ordonanţa care vine şi ne spune că putem să plafonăm consumul până într-o 100 KW sau 300KW.

Ăsta este primul caz de abuz, când vine regularizarea pe mai mult de 3 luni de zile. 

Am primit această factură de la un om care a spus că a trebuit să-şi vândă animalele ca să plătească. Avea şi nişte penalități de întârziere. Adică nu e suficient că îţi vine o factură deșănțată, pentru că ăsta este cuvântul.

Oamenii au plătit o parte din factură”, a spus avocatul Adrian Cuculis, potrivit Antena3.ro.

Mulți români vor primi în continuare facturi

Coaliţia de guvernare a căzut de acord luni să schimbe modul defectuos de calcul al facturilor la energia electrică, mod în urma căruia mulţi români s-au trezit cu facturi uriaşe.

Astfel, coaliţia a decis că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior, şi nici nu se va mai face media celor trei ani.

Scenariile arată că pentru o garsonieră se poate plăti 60-1.250 lei lunar, în timp ce pentru un apartament cu două camere, factura la curent poate ajunge la 144-1.700 de lei, în funcţie de consum.

Decizia a venit în urma modului defectuos de calcul al facturilor la energia electrică, mai ales că românii s-au trezit cu facturi uriașe.

Astfel, coaliţia a decis că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior, şi nici nu se va mai face media celor trei ani.

Totuşi, mulţi români vor primi în continuare facturi mari, având în vedere că unele au fost deja calculate pe model vechi şi emise.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase