Cum va fi vremea în LUNA CONCEDIILOR

Cum va fi vremea în LUNA CONCEDIILOR
Publicat: 04/08/2014, 10:53
Actualizat: 21/10/2014, 19:03

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie arată că iulie al acestui an a fost al patrulea cel mai ploios din 1961 încoace. „Înaintea acestei luni au mai fost lunile iulie din 1991, 2005 și 1975, ca nivel de precipitații. Cea mai ploioasă lună iulie, 1991, cu 140,8 cantitate medie înregistrată la nivelul României, urmată de luna iulie 2005 și 1975. În mod normal, media de precipitații în această lună este de 77,8l/mp, dar în iulie 2014 am avut 123,5 l/mp. Au fost zone, cum e Caraș Severin, în care la nivelul întregii luni, au fost 240,4l/mp. Dar au fost și zone în care într-o singură zi au căzut 70 l/mp, cum a fost în 28 iulie la Târgu Jiu”, a spus Elena Mateescu, director executiv la ANM.

Cât privește cauzele acestui fenomen, specialiștii spun că s-a constat o creștere a intensității precipitațiilor într-o perioadă scurtă de timp, dublată de o creștere a temperaturii medii lunare. „Ceea ce putem spune este că înregistrăm o mai mare intensitate și frecvență a precipitațiilor pe o secvență foarte scurtă de timp. Avem și o creștere a temperaturii medii lunare cu 0,8 grade Celsius pentru lunile iulie și august dacă ne raportăm la perioada 1981-2010 și cu un grad dacă ne raportăm la 1961-1991″, a mai spus Elena Mateescu, care a precizat că Agenția Mondială de Meteorologie a recomandat ca perioada de referință pentru prognozele meteo să fie de acum 1981-2010, și nu 1961-1991, tocmai pentru a suprinde tendința de creștere a temperaturii.

Temperaturi ridicate și săptămâna viitoare

Primul weekend al lui august a fost canicular, cea mai ridicată temperatură fiind înregistrată duminică în București, 36 de grade, la Stația Filaret. Temperaturile ridicate nu ne vor ocoli mici în perioada următoare, la început de săptămână fiind prognozate să ajungă până la 37 de grade.

„Căldura vine din sudul Câmpiei Ruse. Sunt temperaturi un pic mai ridicate decât în mod normal. În această perioadă a anului media ar fi trebuit să fie de 33-34 de grade Celsius”, a declarat pentru gândul Mihai Heștiu, meteorologul de serviciu de la Agenția Națională de Meteorologie, care a menționat că instituția pe care o reprezintă nu va emite o avertizare de cod galben de caniculă.

Vremea va fi mai suportabilă începând de marți, dar tot cald va fi, mai spus meteorologii. „Va fi mai puțin cald, dar în sud tot 35 de grade se vor resimți. De miercuri însă temperaturile vor scădea sub 35 de grade Celsius. Vor fi în jur de 33-34 de grade în sud, iar în vestul țării va ploua”, mai spune meteorologul. Acesta spune că prognoza arată că până la finalul săptămânii viitoare nu vom mai avea temperaturi de 35 de grade.

„Luni, indicele de confort termic va fi ridicat, mai ales la câmpie va da senzația de saună pentru că organismul uman nu va putea să funcționeze normal. De asemenea, la mare umezeala va fi mult mai mare”, a mai spus Mihai Heștiu.

În cursul după-amiezelor, în special în sudul și estul Moldovei, Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei, se vor înregistra, duminică și luni, temperaturi maxime de 35 – 36 de grade, iar izolat chiar 37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie și pe arii restrânse în cele de deal și de podiș.

În august, precipitații doar local

August este, potrivit specialiștilor, luna în care cei mai mulți români își iau concediu, destinația favorită fiind litoralul. „Mare parte a românilor își iau concediu în luna august, care este cea mai grea pentru noi. Practic, în fiecare an, de pe 20 iulie și până la sfârșitul lunii august, sunt cei mai mulți turiști”, a declarat recent Corina Martin, vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Veștile meteorologilor pentru această perioadă sunt încurajatoare. Prognoza estimativă pentru luna august, realizată pe baza datelor de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, arată că în luna august va fi deficit de precipitații la nivelul întregii țări. Va ploua numai local în centrul și nordul țării. În general, în luna august se înregistrează în medie o cantitate de 65 de litri pe metru pătrat la nivelul României, cu distribuție regională diferențiată în teritoriu. Luna august este în mod obișnuit caracterizată prin zile caniculare frecvente, dar și prin perioade de instabilitate atmosferică.
Bolnavii cronici, vulnerabili la temperaturi ridicate

Medicii spun că organismul uman are de suferit în perioadele în care valorile termice sunt ridicate și le recomandă bolnavilor cronici, precum diabetici insulino-dependenți sau cardiacilor să evite pe cât posibil să iasă din casă în intervalul orar 11-18.

„În această perioadă a anului este indicat să evităm pe cât posibil activitățile în aer liber în miezul zilei. Persoanele care lucrează pe șantier trebuie să ia pauze dese, timp în care să se adăpostească în locuri răcoroase și să bea un pahar cu apă la un interval de timp de 15-20 de minute”, a declarat pentru gândul dr. Alis Grasu, șefa de la Serviciul de Ambulanță al Municipiului București.

În prima zi de caniculă, doar în intervalul orar 7-19, aproape 700 de bucureșteni au apelat la serviciul ambulanțierilor. „Până acum nu putem spune că a crescut numărul solicitărilor față de un weekend normal. Din numărul total de solicitări am avut 18 lipotimii în spațiu public”, a spus dr. Grasu. Pentru a nu fi luați prin surprindere de numărul mare de solicitări care ar putea apărea într-o perioadă caniculară, având în vedere că este o perioadă a concediilor chiar și în rândul cadrelor medicale de la Ambulanță, șefa de SAMB a menționat că numărul de ambulațe a fost suplimentat cu 7 echipaje. „Pe teren avem 85 de ambulanțe. Dintre acestea 43 sunt pentru urgențe, 34 sunt pentru consult la domiciliu, 8 pentru transport”, a mai spus dr. Grasu.

Ce să mănânci și să bei în zilele toride

Pentru ca organismul nostru să nu sufere din cauza temperaturilor ridicate, medicii ne recomandă o dietă adecvată acestei perioade din an. Astfel, roșiile, dovleceii, castraveții, pepenele și fructele de pădure nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic în zilele toride de vară.

„Roșiile conțin potasiu, vitamina C, fibre și sunt o sursă naturală de licopen, un fitonutrien care protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete, în timp ce dovleceii conțin 94% apă, sunt săraci în calorii și bogați într-o serie de nutrienți, printre care se numără acid folic, vitamina C, potasiu și betacaroten, iar pepenele, indiferent că e roșu sau galben, conține în proporție de 95% apă. Acest fruct este un aliment hidratant și răcoritor, ideal pentru zilele caniculare”, a declarat pentru gândul Mihaela Bilic, medic nutriționist. Alimentele bogate în proteine și glucide ar trebui evitate în zilele caniculare.

Pentru ca organismul nostru să resimtă cât mai puțin temperaturile crescute din termomentru, specialiștii ne recomandă să ne hidratăm corespunzător. Zilnic trebuie să bem între 1,5 și 2 litri de apă. De evitat sunt băuturile alcoolice, inclusiv berea, băutură preferată de majoritatea dintre noi atunci când ieșim în oraș.

„Persoanele care aleg să bea bere rece, crezând că băutura le va răcori, nu vor face altceva decât să se deshidrateze. Din cauza conținutului de alcool, berea nu poate să ne hidrateze”, atenționează dr. Eduard Adamescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul clinic Nicolae Malaxa din București.

Specialiștii spun că aceleași consecințe le are consumul oricărui tip de alcool, fie băuturi tari – care au mai mult de 30% alcool (votcă, whiskey, gin, lichior), fie cele slabe – cu alcool sub 10% (vin, bere, șampanie).

„Alcoolul produce deshidratare, deoarece blochează eliberarea de vasopresină (hormon care inhibă eliminarea apei prin rinichi – n. r.), iar urina va fi diluată și eliminată în cantitate mare”, explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist.

Tot în categoria băuturilor care deshidratează se înscriu și sucurile care conțin zahăr. „Băuturile dulci nu potolesc setea. Este vorba doar de o falsă impresie care poate apărea pe moment, dar, pe urmă, vom simți nevoia de a bea apă”, precizează medicul Eduard Adamescu.

Crema cu factor de protecție nu ar trebui să lipsească chiar dacă nu mergem la plajă

La rândul său, dr. Alis Grasu recomandă ca în zilele caniculare să folosim cremă cu factor de protecție solară chiar și atunci când nu ne expunem direct soarelui. „Ne vom da cu cremă pe zonele expuse, adică față, gât, mâini, picioare. Crema o vom aplica înainte de a ieși din casă. În cazul în care trebuie să petrecem mai mult timp expuși la soare, vom aplica crema o data la două ore”, punctează medicul.

Alegerea factorului se face în funcție de tipul de ten al fiecăruia dintre noi. Potrivit dermatologilor, pentru un ten deschis la culoare, sensibil și care se arde ușor, alegeți pentru oraș un FPS de minim 8, iar pentru expunere în plin soare (mare, munte), un factor de protecție de 30 sau chiar mai mare. Persoanele cu un ten mai închis la culoare, care sunt mai rezistente, pot opta, pentru oraș, pentru un FPS 15, iar pentru expunere directă, un factor de 25.

În zilele toride trebuie să ne protejăm și ochii, deoarece există riscul apariției arsurilor de retină. Astfel, oftalmologii ne recomandă să folosim ochelari de soare. Medicii atrag atenția că o pereche de ochelari cumpărată din talcioc sau de la tarabă, de proastă calitate, afectează vederea, odată cu înaintarea în vârstă. Dar pentru că bugetele sunt din ce în ce mai mici, prof. dr. Monica Pop spune că orice tip de ochelari de soare este bine de purtat decât deloc. „Aceștia oferă protecție mai mică, dar sunt mai buni decât nimic. Pentru pacienții care au deja probleme cu vederea le recomand să nu renunțe la ochelarii de vedere. Aceștia pot fi tratați cu diferite nuanțe, transformându-se astfel în ochelari de soare adaptați nevoilor lor”, spune prof. dr. Pop.

Persoanele care au ochii deschiși la culoare trebuie să acorde mai multă atenție razelor ultraviolete, deoarece sunt mai sensibile. Astfel, riscul apariției problemelor de vedere este destul de mare. Mai mult, efectele pe termen scurt ale expunerii excesive la ultraviolete se pot manifesta prin apariția arsurilor de corneene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?