Cum vrea Guvernul să dea înapoi românilor banii donați pentru Cumințenia pământului

Cum vrea Guvernul să dea înapoi românilor banii donați pentru Cumințenia pământului
Publicat: 24/12/2016, 15:07

Potrivit documentului, sumele donate în vederea achiziționării de către stat, prin Ministerul Culturii, a operei de artă „Cumințenia Pământului”, realizată de sculptorul Constantin Brâncuși, bun aparținând patrimoniului cultural național mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural național mobil, se restituie integral donatorilor din contul de disponibilități deschis la Trezoreria Statului și/sau din conturile deschise la instituțiile de credit până la data de 31 decembrie 2017.

Sumele de bani provenind din SMS-uri și din numerele liniilor de telefonie fixă neîncasate până la data de 31 ianuarie 2017 nu vor mai fi transferate către Ministerul Culturii, urmând a fi returnate către donatori direct de către operatorii de telefonie mobilă, în baza unei liste pe care Ministerul Culturii o va primi de la operatorii de telefonie mobilă și de la integratorul tehnic, listă care va cuprinde numărul de telefon de la care a fost facută donația prin SMS și data tranzacției donației prin SMS. Pentru restituirea sumelor încasate din SMS-uri și din numerele liniilor de telefonie fixă, Ministerul Culturii va încheia acorduri scrise cu cei patru operatori de telefonie mobilă și cu integratorul tehnic.

Potrivit proiectului, persoanele fizice sau juridice care au donat sume și care nu doresc restituirea acestora își vor exprima această opțiune, în mod expres, în scris, către Ministerul Culturii, până la data de 31 martie 2017.

Pentru situația donatorilor care nu pot fi identificați, HG prevede că Ministerul Culturii va comunica public pe pagina proprie de internet și prin mijloacele mass-media necesitatea transmiterii informațiilor necesare în vederea restituirii sumelor donate. Donatorii neidentificați vor depune la Ministerul Culturii la adresa/adresele, inclusiv prin poșta electronică, comunicate public pe pagina proprie de internet și pe pagina Guvernului, precum și pe alte căi mediatice, o cerere de restituire a sumelor, conform unui model anexat, până la data de 31 octombrie 2017.

Cererea de restituire va fi însoțită de copii ale documentelor de plată ale solicitanților și trebuie să cuprindă următoarele elemente: denumirea solicitantului; codul de înregistrare fiscală / CNP; domiciliul solicitantului; suma solicitată la restituire; codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea; banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei; documente justificative/dovada depunerii sumei solicitate în original; numărul de telefon la care poate fi contactat si numărul de telefon folosit la donarea sumei prin SMS, după caz.

Ministerul verifică ca solicitarea să respecte toate obligațiile pentru efectuarea plății, iar ”în condiții optime/viabile, în termen de 60 zile de la depunerea cererii, va proceda la restituirea sumei”, se mai arată în proiect.

”Sumele donate conform OUG 10/2016, pentru care persoanele fizice sau juridice și-au exprimat opțiunea conform prevederilor art. 3 alin.(6), sau pentru care donatorii nu au putut fi identificați indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donației, până la 31 decembrie 2017, se fac venituri la bugetul de stat, sumele colectate se vor transfera de către Ministerul Culturii din contul de disponibilități prevăzut la art. 3 alin. (1) OUG nr. 10/2016, deschis la Trezoreria Statului la bugetul statului, într-un cont de venituri ale bugetului de stat”, prevede documentul citat.

Comisioanele precum și diferențele de curs valutar aferente restituirii donațiilor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.

La sfârșitul lunii noiembrie, Ministerul Culturii a transmis Parlamentului o listă de amendamente la OUG privind ”Cumințenia Pământului”, Executivul cerând atunci aleșilor ca donațiile pentru achiziționarea sculpturii să poată fi restituite până la 31 decembrie 2017 pe bază de cerere scrisă.

Ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul, Ciprian Bucur, a transmis Camerei Deputaților, prin intermediul unei scrisori, lista amendamentelor la OUG privind achiziționarea Cumințeniei Pământului – act normativ aflat pe agenda comisiilor de specialitate din Camera Deputaților – aprobate de Guvern în ședința din 16 noiembrie.

Potrivit acestora, condițiile, procedura și termenele pentru restituirea sumelor donate se stabilesc prin hotărâre de Guvern până cel mai târziu la data de 30 iunie 2017, urmând ca restituirea efectivă a sumelor donate conform OUG să se realizeze până cel târziu la 31 decembrie 2017.

Forma inițială a OUG prevedea că procedura, condițiile și termenele pentru restituirea sumelor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...