CURSUL DE SCHIMB a atins un nou maxim istoric, de 4,4796 lei/euro

CURSUL DE SCHIMB a atins un nou maxim istoric, de 4,4796 lei/euro
Publicat: 05/07/2012, 16:08
Actualizat: 06/07/2012, 07:02

UPDATE Cursul de referință a continuat să crească și a ajuns la 4,4796 lei/euro, atingând astfel un nou maxim istoric, în așteptarea votului de vineri pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, scrie Mediafax.

Paritatea este cu 0,81 bani peste nivelul de miercuri, când a fost înregistrat precedentul record, de 4,4715 lei/euro.

Deprecierea leului în raport cu euro a influențat și paritatea oficială leu/franc elvețian, care a urcat cu 0,43 bani, de la 3,7236 lei/franc la 3,7279 lei/franc, și a atins un nou maxim al ultimelor zece luni.

CITEȘTE ȘI: Prognoza ING- PÂNĂ UNDE VA AJUNGE CURSUL!

O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei.

Leul s-a depreciat joi și în raport cu dolarul, astfel că rata de referință pentru dolar a avansat cu 2,85 bani, la 3,5827 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedentă, de 3,5542 lei/dolar. Un curs oficial mai mare decât cel de joi a fost atins pe 5 iunie, când dolarul a fost la 3,5918 lei.

Cursurile de referință leu/dolar și leu/franc sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și ratele de schimb euro/dolar și euro/franc.


Cursul de schimb a crescut foarte ușor în prima oră a ședinței, la 4,4750 – 4,4770 lei/euro, într-o piață liniștită și cu volume reduse de tranzacționare și în care jucătorii așteaptă votul de vineri din Parlament asupra cererii USL de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu.

În primele minute euro a fost cotat la 4,4735 – 4,4750 lei, foarte aproape de închiderea ședinței precedente, de 4,4735 – 4,4755 lei/euro.

Ulterior, cotațiile au avansat ușor și la ora 10:00 cursul era la 4,4750 – 4,4770 lei/euro, cu 0,15 bani peste ziua anterioară.

„Piața este liniștită și volumele de tranzacționare sunt mai reduse decât miercuri pentru că jucătorii așteaptă votul de vineri din Parlament asupra cererii de suspendare a președintelui Traian Băsescu. După vot vom vedea ce mai urmează, însă așteptările sunt pentru deprecierea leului. Chiar dacă Banca Centrală Europeană va decide azi să reducă rata dobânzii de politică monetară în linie cu așteptările pieței nu cred că o astfel de decizie va avea vreo influență asupra cursului de schimb leu/euro. Cursul leu/euro este influențat acum cu precădere de ceea ce se întâmplă pe plan local, de tensiunile politice”, a afirmat un dealer.

Cursul a început să crească încet încă din a doua parte a zilei de marți, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL și USL și miercuri a depășit nivelul de 4,47 lei/euro, și BNR a intervenit indirect în piață pentru a încetini deprecierea leului. Cotațiile s-au apropiat miercuri chiar de 4,4800 lei/euro, după anunțul USL privind depunerea cererii de suspendare a președintelui Traian Băsescu.

Ulterior, în a doua parte a ședinței de miercuri piața s-a liniștit și cursul a fluctuat în jurul nivelului de 4,4750 lei/euro.

Parlamentul se reunește, joi, în ședință comună, pentru citirea cererii USL de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu, în timp ce dezbaterea și votul asupra acestei solicitări urmează să aibă loc vineri.

Potrivit dealerilor, tensiunile politice nu au afectat în ultimele două zile costurile asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS), acestea coborând ușor miercuri de la 400 la 390 de puncte de bază, pentru ca în prima oră a ședinței de joi să crească foarte ușor la 395 de puncte.

Cursul de referință anunțat miercuri de Banca Națională a României (BNR) a urcat la 4,4715 lei/euro și a atins un nou maxim istoric. Paritatea este cu 0,53 bani peste precedentul record, de 4,4662 lei/euro, înregistrat la 24 mai.

Totodată, cursul este în creștere cu 2,1 bani față de rata afișată marți, de 4,4505 lei/euro.

Deprecierea leului în raport cu euro a influențat și paritatea oficială leu/franc elvețian, care a urcat cu 1,93 bani, la 3,7236 lei/franc, și a atins cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei.

Leul s-a depreciat miercuri și în raport cu dolarul, astfel că rata de referință pentru dolar a avansat cu 1,95 bani, la 3,5542 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedentă, de 3,5347 lei/dolar.

Cursurile de referință leu/dolar și leu/franc sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și ratele de schimb euro/dolar și euro/franc.

Băncile comerciale au afișat joi dimineață dobânzi de 5% – 5,5% pe an pentru depozitele cu scadența la o zi, apropiate de cele de miercuri, de 4,87% – 5,33% pe an. Dobânzile continuă să încadreze rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...