Curtea de Apel București a amânat decizia privind contractele băiețiilor deștepți din energie

Curtea de Apel București a amânat decizia privind contractele băiețiilor deștepți din energie
Publicat: 18/10/2012, 13:55
Actualizat: 05/05/2015, 03:51

Curtea de Apel București a amânat joi, 11 octombrie, să ia o decizie privind recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind față de hotărârea Tribunalului București prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de insolvență. Magistrații vor pronunța o decizie pe 18 octombrie.

În urmă cu o săptămână judecătorii au finallizat dezbaterile pe fond. În esență Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind au criticat procedura de intrare în insolvență dar administratorul judidiciar al Hidroelectrica spune că practic aceștia sunt nemulțumiți de faptul că le-au fost anulate contractele preferențiale prin care cumpărau curent ieftin de la compania de stat. Dacă astăzi Curtea de Apel București admite recursurile băieților deștepți atunci aceștia revin la contractele preferențiale încheiate cu Hidroelectrica.

Pe 20 iunie Tribunalul București a admis cererea de intrarea în insolvență a Hidroelectrica. Decizia Tribunalului a fost contestată cu recurs de către Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind. Reprezentanții Hidrosind au arătat că recursurile trebuie admise pentru ca angajații să-și poată primi în continuare salariile, în vreme ce reprezentantul Euroinsol a solicitat menținerea deciziei Tribunalului.

„Decizia Tribunalului București de deschidere a procedurii insolvenței Hidroelectrica este criticată în principal pe considerente de ordin procedural, dar se încearcă și acreditarea ideii că societatea nu ar fi în insolvență și că scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denunțarea contractelor încheiate cu «băieții deștepți». Aceste susțineri sunt contrazise de concluziile raportului asupra cauzelor și împrejurărilor insolvenței Hidroelectrica întocmit de administratorul judiciar Euro Insol și de tabelul preliminar al reanțelor, în care sunt înregistrați 381de creditori cu o valoare totală a creanțelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 800 milioane lei admise sub condiție și 1,1 miliarde lei respinse”, a precizat administratorul judiciar al Hidroelectrica.

În situația în care Curtea de Apel București ar fi admis recursurile «băieților deștepți», hotărârea de deschidere a insolvenței Hidroelectrica ar fi fost anulată, cu consecința repunerii părților în situația anterioară, deci a reactivării contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi. Administratorul judiciar al Hidroelectrica susține că reactivarea contractelor cu băieții deștepți ar duce la un faliment iminent al companiei.

Cine este Alpiq: contracte preferențiale ce au produs o pagubă de 190 de milioane de euro

Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries sunt deținute de grupul elvețian Alpiq. Firmele Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries au fost create în jurul companiei Ehol Distribution și Buzmann Industries, firme înființate de omul de afaceri Bogdan Buzăianu și preluate de grupul elvețian Alpiq. Cele două firme au avut contracte pe termen lung de cumpărare a energiei de la Hidroelectrica la prețuri sub nivelul pieței. Potrivit descrierii de pe propriul site grupul Alpiq activează în 23 de țări și a avut venituri de peste 14 miliarde de franci elevețieni. Paguba adusă Hidroelectrica în ultimii ani de contractele cu cele două firme depășește 850 de milioane de lei (190 de milioane de euro).

Hidroelectrica a vândut 1% din PIB-ul României

Numele celor 10 companii denumite generic „băieții deștepți din energie” sunt pomenite și în rechizitoriul DIICOT în care fostul ministru Codruț Sereș și șase directori ai Hidroelectrica au fost trimiși în judecată pentru subminarea economiei și un prejudiciu de 170 milioane dolari. În rechizitoriu procurorii arată că nivelul contractelor încheiate de băieții deștepți cu Hidroelectrica erau imense. Astfel în rechizitoriu se spune că numai Energy Holding a încheiat în 2004 un contract pe 10 ani care avea o valoare ce atingea 1% din PIB-ul României.

„Cel mai important contract bilateral dintre S.C. Hidroelectrica S.A. și Energy Holding S.R.L. a fost încheiat la data de 14.01.2004 fără respectarea reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei și la prețuri ineficiente din punct de vedere economic de la momentul încheierii contractului până în prezent, valoarea contractuală pe perioada de 10 ani a energiei electrice tranzacționabile depășind 1% din Produsul intern brut al României în anul semnării contractului”, se precizează în rechizitoriu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi