UPDATE | Curtea de la Haga, decizie în procesul dintre Kiev și Moscova. Ce acuzase Ucraina și cum a răspuns Rusia

UPDATE | Curtea de la Haga, decizie în procesul dintre Kiev și Moscova. Ce acuzase Ucraina și cum a răspuns Rusia
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 16/03/2022, 18:00
Actualizat: 17/03/2022, 00:26

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga s-a pronunţat, miercuri, în procesul deschis de Kiev, în care a cerut celui mai înalt tribunal al ONU să ordone Moscovei că înceteze invazia din Ucraina, scrie thehill.com.

UPDATE: Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a decis că Rusia trebuie să oprească imediat atacurile în Ucraina. Ucraina a acuzat Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul şi a cerut curţii să ordone încetarea imediată a ostilităţilor.

Cu 13 voturi pentru și 3 împotrivă, Curtea Penală Internațională de la Haga a decis că Rusia trebuie să suspende toate operațiunile militare de pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, cu 13 voturi pentru, 2 împotrivă, s-a decis ca Rusia să nu mai facă niciun pas în invazia din Ucraina în mod direct sau prin aliați.

Prin vot în unanimitate, Curtea de la Haga a decis ca nici Rusia și nici Ucraina să nu facă vreo acțiune care să amplifice acest conflict militar.

Aceste este primul verdict al unui tribunal internațional de când Rusia a început invazia Ucrainei, pe 24 februarie, precizează Antena 3.

Reacția lui Zelenski , după decizia de la Haga

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat imediat după ce Tribunalul Internațional de la Haga a condamnat intervenția Rusiei și a cerut retragerea trupelor Moscovei.

„Ucraina a obținut o victorie totală împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei. Ordinul este obligatoriu, conform dreptului internațional. Rusia trebuie să se conformeze imediat. Ignorarea ordinului va izola și mai mult Rusia”, a scris Zelenski.

Știrea inițială:

Curtea se va pronunţa în cadrul unei audieri care va începe la 16:00, ora locală de la Haga.

Ucraina a acuzat Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul și mai cere Curții să se pronunțe asupra justificării legale a invaziei.

În cererea sa la CIJ depusă la începutul acestei luni, Ucraina a spus că Rusia „a susținut în mod fals că au avut loc acte de genocid” în autoproclamata Republică Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, cele două regiuni separatiste ale Ucrainei pe care președintele rus Vladimir Putin le-a recunoscut ca fiind independent în zilele dinaintea invaziei sale militare pe scară largă.

Ucraina a adăugat că Moscova „a declarat și implementat o „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei cu scopul expres de a preveni și pedepsi presupusele acte de genocid care nu au nicio bază reală”.

Țara a mai spus instanței că Rusia este „acum angajată într-o invazie militară a Ucrainei care implică încălcări grave și pe scară largă ale drepturilor omului ale poporului ucrainean”.

De când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, cel puțin 79 de copii, 1.300 de soldați ucraineni și 12.000 de soldați ruși au fost uciși, iar peste 2,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina, potrivit estimărilor Kievului.

Rusia a boicotat audierile de la Haga din 7 şi 8 martie și a respins competenţa curţii cu privire la speţa prezentată de Ucraina.