DAN DIACONESCU LA DNA, pentru a da explicații cu privire la licitarea acțiunilor Oltchim

DAN DIACONESCU LA DNA, pentru a da explicații cu privire la licitarea acțiunilor Oltchim
Publicat: 05/11/2012, 11:30
Actualizat: 14/02/2019, 06:23

UPDATE 11.20 Dan Diaconescu a declarat, la ieșirea de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), că a aflat conținut plângerii formulate împotriva sa legate de licitarea acțiunilor Oltchim, urmând a reveni în fața procurorilor după ce reclamația sa se va conexa cu cea a lui Remus Vulpescu.

Despre Remus Vulpescu, Diaconescua spus că este „o săgeată în vârf de lance a actualei Guvernări”.

„Mulți dintre cei din spate (reprezentanții DNA n.r.) ar putea face istorie dacă l-ar aresta pe primul ministru”, a adăugat el.

Dan Diaconescu s-a prezentat, luni, la DNA pentru a da explicații cu privire la licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat, deși nu a dovedit că deține această sumă.

Diaconescu a venit însoțit de doi avocați, spunând că nu știe pentru ce a fost chemat la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

El a mai spus că fostul șef al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu „este labil psihic”.

În 22 octombrie, fostul șef al OPSPI, Remus Vulpescu, a dat o amplă declarație în fața procurorilor anticorupție în legătură cu eșecul privatizării Oltchim, arătând că, atunci când a apărut oferta lui Dan Diaconescu, statul era în proceduri de aducere de fonduri pentru plata angajaților și repornirea unității.

Întrebat care este paguba produsă prin neprivatizarea Oltchim și în ce constă ea, Vulpescu susținea că aceasta se ridică la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de acțiuni.

În legătură cu natura pagubei, Vulpescu arăta că, în acest caz, nu este vorba despre o pagubă neapărat materială, ci de un grav dezechilibru adus instituțiilor statului.

În altă ordine de idei, Vulpescu a arătat că, în cazul în care nu exista vreo ofertă de privatizare, combinatul Oltchim ar fi repornit mult mai repede.

„Trebuie să înțelegem că, în momentul în care în procedura de privatizare s-a formulat o ofertă categorică, care îndeplinește toate condițiile legale și condițiile din caietul de sarcini pentru a fi declarată câștigătoare, ofertă ce nu putea fi înlăturată abuziv și ilegal, ei bine, din acel moment, statul român Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Economiei, reprezentantul României la Bruxelles pe lângă Comisia Europeană, OPSPI și alte instituții au fost nevoite să întrerupă mai multe demersuri ce aveau acest obiect – acordarea unui sprijin financiar la Oltchim pentru plata salariilor din urmă și reluarea activității. Acest proces trebuie reluat acum de la zero. Este anevoios. Apar probleme suplimentare când te oprești la trei sferturi din drum și după 10 zile o iei de la capăt”, a mai declarat Vulpescu.

Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) a sesizat Parchetul în privința săvârșirii de către Dan Diaconescu, patronul OTV, a infracțiunii de înșelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare și pentru dobândirea fără drept a calității de adjudecatar al Oltchim.

„Șeful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizează, astăzi, 3 octombrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, cu privire la săvârșirea de către numitul Diaconescu Cristian Dan a infracțiunii de înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a statului român și a opiniei publice în ce privește existența la dispoziția numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni deținut la Oltchim de statul român, prin MECMA – OPSPI”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Dan Diaconescu a fost declarat câștigător, la sfârșitul lunii septembrie, al licitației pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

Contractul de preluare a acțiunilor nu a fost semnat, întrucât Dan Diaconescu, nu a prezentat OPSPI dovezi că deține suma pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

„Intenția numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înșelăciune publică și uz de fals, în scopul de a obține notorietate și, eventual, în alte scopuri care urmează a fi stabilite de autorități, nu era previzibilă și nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de 1 octombrie, când activitatea infracționala a numitului Diaconescu Cristian Dan a și fost stopată”, se arată în comunicat Ministerului Economiei.

De asemenea, în comunicat se mai arată că Diaconescu a săvârșit deliberat activitatea infracțională, care „prezintă elemente transfrontaliere”, acțiune prin care a perturbat „deosebit de grav” activitatea Oltchim și a OPSPI.

„Se apreciază că activitatea infracțională reclamată a fost săvârșită prin multiple acțiuni deliberate, având drept scop dobândirea fără drept a calității de adjudecatar al licitației organizate pentru privatizarea Oltchim și a drepturilor decurgând din această calitate, de numitul Diaconescu Cristian Dan. Se apreciază că activitatea infracțională reclamată prezintă elemente transfrontaliere”, potrivit Ministerului Economiei.

În comunicat se precizează că patronul OTV a utilizat înscrisuri false pe care le-a întocmit sau obținut de la terțe persoane.

Ministerul Economiei mai arată că procedura de licitație privind vânzarea acțiunilor statului la Oltchim a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziții legale și a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, împreună cu Guvernul, să asigure redresarea combinatului chimic și soluționarea urgentă a problemelor sociale generate de „ruinarea Olchim prin administrarea defectuoasă din ultimii ani”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia