Dan Iliescu, validat rector al Universității Ovidiu din Constanța înainte ca ANI să se pronunţe

Redactor:
Adrian Nicolae
Dan Iliescu, validat rector al Universității Ovidiu din Constanța înainte ca ANI să se pronunţe
Dan Iliescu, validat rector al Universității Ovidiu din Constanța înainte ca ANI să se pronunţe

Un scandal de proporţii stă să izbucnească la Universitatea „Ovidiu” din Constanța. Conferențiarul universitar dr. Dan Mircea Iliescu a fost numit rectorul universității, cu toate că – după alegeri – ar fi trebuit să se aştepte rezultatele anchetei Agenției Naționale de Integritate (ANI) în ceea ce priveşte starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat acesta încă de acum câţiva ani.

Graba ministerului Educaţiei este de neînţeles, mai ales că presa din Constanţa a scris, deseori, despre acest subiect, așa că nu se poate spune că nu s-a ştiut despre posibila incompatibilitate, informează cotidianul.ro. Cronologia evenimentelor este sugestivă:

  • 24 iunie 2020: Dan Marcel Iliescu, fostul decan al Facultăţii de Medicină, a fost ales rector al Universităţii „Ovidiu”
  • 29 iunie 2020: publicaţia „Replica online” publică documentele despre incompatibilitatea lui Dan Marcel Iliescu
  • 2 iulie 2020: ANI a luat act de acuzaţiile de incompatibilitate ale noului rector al Universităţii „Ovidiu”
  • 7 iulie 2020: Dan Marcel Iliescu este validat oficial rector al Universității Ovidius prin Ordinul emis de Ministerul Educației și Cercetării.

După cum se poate constata, în numai două săptămîni de la alegeri, ministerul Educaţiei – trecînd peste toate suspiciunile de incompatibilitate – l-a validat pe Dan Marcel Iliescu în funcţia de rector al Universităţii „Ovidiu”.

Dan Mircea Iliescu, în stare de incompatibilitate încă de când era pro-decan

Dar cea mai gravă acuzaţie care i se aduce lui Dan Marcel Iliescu este aceea că încă din vremea cînd era prodecan şi apoi decan al Facultăţii de medicină se găsea în stare de incompatibilitate.

În acea vreme, soţia sa – Mădălina Iliescu – era şefă de lucrări la aceeaşi facultate, lucru interzis prin Legea 1/2011, – denumită „Legea Educaţiei Naţionale” – care spune la art. 295, al. 4:

Declaraţiile de avere ale lui Dan Marcel Iliescu din 2013 – când era prodecan – şi 2014, cînd era decan al Facultăţii de medicină, demonstrează starea de incompatibilitate. Aceleaşi date apar şi în Declaraţia de avere din 2015, numai că soţia lui Dan Marcel Iliescu dispare pur şi simplu începînd cu declaraţiile din acel an!

Potrivit jurnaliștilor de la „Replica online”, există două variante: ori au divorțat ”fictiv” ori, cu bună știință, nu și-a mai trecut consoarta în declarația de avere, conștientizînd, probabil, că a încălcat legea”! 

În ambele situaţii, fie că a divorţat fictiv, fie că a a omis să treacă veniturile şi funcţia soţiei sale, Dan Marcel Iliescu este în culpă gravă. Metoda este de condamnat drastic atunci cînd este vorba despre un decan al unei facultăţi, ajuns acum chiar Rector al Universităţii, căci este de netolerat să apelezi la astfel de trucuri doar pentru a păstra nişte privilegii pentru tine sau pentru soţie, încălcînd grav legea! Şi nu una oarecare, ci chiar „Legea educaţiei Naţionale”.

După intrarea în vigoare a prezentei legi SE INTERZICE ocuparea concomitentă de către soţi, afini şi rude până la gradul al III-lea inclusiv a funcţiilor prin care unul sau una se află faţă de celălalt sau cealaltă într-o poziţie de conducere, control, autoritate sau evaluare instituţională directă la orice nivel în aceeaşi universitate”!

Art. 295, al. 4

În tot acest timp, soţia rectorului declară pe Facebook că este în continuare căsătorită şi are sediul firmei pe care o conduce chiar în imobilul declarat ca domiciliu de către… Dan Marcel Iliescu.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”,...
Prima țară care își vaccinează personalul medical împotriva coronavirusului
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
ULTIMA ORĂ: Cosmin Contra, out de la Dinamo? ”Am vorbit acum cu directorul sportiv și...”
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Cine este miliardarul necunoscut din spatele lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Se cunosc atât...
Inchide