• Publicat:
Știri

Dăncilă anunță că OUG pentru extinderea înregistrării la votul din diaspora va fi adoptată joi

Dăncilă anunță că OUG pentru extinderea înregistrării la votul din diaspora va fi adoptată joi
Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va adopta, joi, o ordonanță de urgență privind extinderea termenului de înregistrare pentru votul din străinătate. Premierul a precizat că AEP a decis să mențină aplicația de înregistrare deschisă.

„Autoritatea Electorală Permanentă a depus la Secretariatul General al Guvernului un proiect de ordonanță de urgență care prevede că termenul de înregistrare a cetățenilor români ca alegători în străinătate se finalizează în data de 15 septembrie 2019. Din cauza blocajului creat de președintele Iohannis, Guvernul României nu a putut da ordonanța de urgență pentru stabilirea unui nou termen de înregistrare pentru votul din diaspora, însă acest proiect de act normativ va fi supus de urgență adoptării Guvernului în ședința de mâine. În aceste condiții, conducerea AEP a luat hotărârea de a menține aplicația deschisă înregistrărilor” ,a scris Viorica Dăncilă, miercuri, pe Facebook.

Potrivit documentului obținut de MEDIAFAX, legislația electorală se modifică astfel încât „la alegerile pentru Președintele României din anul 2019 (…) termenul de înregistrare ca alegător în străinătate se împlinește la data de 15 septembrie 2019″.

Tot până pe 15 septembrie se va prelungi și termenul de înregistrare ca alegător prin corespondență.

Guvernul a adoptat, luni, o hotărâre prin care Secretariatul General al Guvernului (SGG) va aviza și se va exprima în legătură cu oportunitatea emiterii ordonanțelor de urgență.

Viorica Dăncilă a afirmat că mutarea la Secretariatul General a oportunității emiterii ordonanțelor de urgență va debloca situația Guvernului creată de președintele Klaus Iohannis.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

 

Inchide